miercuri

24 aprilie, 2024

25 iulie, 2018

Secţia pentru procurori a CSM a respins miercuri, cu majoritate de voturi, acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi din cauza refuzului acesteia de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă referitoare la prezidenţialele din 2009.

Acțiunea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată și decizia CSM poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară (IJ) anunţa că a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi și a propuse sancționarea acesteia, pentru că fostul procuror-șef al DNA ar fi încălcat dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale prin refuzul de a se prezenta la comisie.


Potrivit IJ, acţiunea disciplinară a fost exercitată:

  • pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de articolul 99 literele a) şi ş) din Legea 303/2004.
  • în opinia Inspecției, prin poziţia publică a Laurei Kovesi manifestată ulterior deciziei Curţii Constituţionale, au fost afectate onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat cu consecinţa încălcării dispoziţiilor articolelor 4 alin. (1) şi 90 din Legea nr. 303/2004, art. 104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, precum şi ale articolelor 7, 17, 18 şi 20 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: