vineri

19 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2018

Solicitarea de revocarea a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, formulată de ministrul Justiției, nu respectă condițiile de legalitate, consideră Secția pentru procurori a CSM, care a emis aviz negativ pe cerere.

În motivarea deciziei, CSM precizează că avizul, consultativ, poate viza atât legalitatea, cât și temeinicia propunerii. Întrucât solicitarea este nelegală, se spune în motivare, „Secția pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”.

Raportul de evaluare a activității lui Augustin Lazăr nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR, spun procurorii din CSM:


Ministrul Justiţiei a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din acelaşi act normativ, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului şef al DNA şi al constatării de către Curtea Constituţională a unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României.

Ministrul Toader avertizează că se schimbă paradigma din justiție

CSM a dat avizu pe 11 noiembrie, într-o ședință cu schimb de replici dure între acesta și ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a cerut demiterea.

A votat pentru revocare o singură persoană – Tudorel Toader, care este decis să-i trimită solicitarea de revocare președintelui Klaus Iohannis, deși Comisia Europeană cerea în ultimul raport MCV, prezentat săptămâna trecută, încetarea imediată a procedurii și respectarea avizului CSM, chiar dacă acesta este, conform legii, doar consultativ.

Ministrul a declarat atunci că Augustin Lazăr trebuie să plece din funcție, ținând cont că starea de spirit din sistemul judiciar și contextul general din țară s-au schimbat.


“Trăim în altă etapă, în altă paradigmă”, a mai spus Tudorel Toader, acuzându-l pe procurorul general de mai multe încălcări profesionale, deontologice, printre care și mesaje publice cu încălcarea obligațiilor de rezervă, care ies din sfera de competență a Ministerului Public.

Ministrul s-a referit la sintagma inculpați de rang înalt, despre care a spus: “Nu pot tolera așa ceva, pentru că avem nevoie să revenim la normalitate”.

Augustin Lazăr a răspuns a răspuns acuzându-l pe Tudorel Toader că și-a arogat ilegal dreptul de instanță disciplinară:

Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare (…) Lasă să se înţeleagă că avem de-a face cu o conspiraţie instituţională (…)

Asistam la un eseu, care nu e juridic, e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini…, detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august. Ministrul şi-a arogat abuziv atributul de instanţă disciplinară, dar care operează abuziv şi în faţa căreia nu te poți apăra.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: