miercuri

24 aprilie, 2024

14 iunie, 2018

Membrii CSM au decis joi să trimită o adresă către Comisia specială pentru legile justiţiei, pentru a cere transcriptul discuțiilor pe acre parlamentarii au avut-o cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, a mandatat preşedintele Consiliului în vederea înaintării unei adrese către Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, prin care să se solicite transmiterea transcriptului discuţiilor purtate în cadrul întâlnirii cu membrii Comisiei de la Veneţia”, se arată în decizia CSM.

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că discuţiile cu experții Comisiei de la Veneţia au decurs ”foarte bine”, iar el a avut ocazia să le prezinte aspecte şi dezinformări din spaţiul public despre modalitatea de adoptare a celor trei legi ale Justiţiei.


Vizita delegației Comisiei de la Veneția s-a desfășurat luni și marți, interval în care experții trimiși la București au discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader (susținătorul și autorul unora dintre modificările votate ulterior de majoritatea parlamnentară), cu asociațiile magistraților (cele mai multe se poziționează împotriva mai multor intervenții), cu CSM-ul, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Parchetului General, a DNA, cu câteva ONG -uri, cu parlamentari și cu președintele Klaus Iohannis.

Pe agendă s-au aflat nu doar cele trei legi ce au făcut parte din primul pachet legislativ pe Justiție (Legea organizării judiciare, Legea privind statutul magistraților și Legea CSM), ci și evoluțiile privind modificarea codurilor penale. A fost abordată și decizia CCR privind revocarea procurorului-șef al DNA.

Întâlnirile au loc într-un context foarte tensionat – majoritatea guvernamentală a votat mai multe amendamente, foarte controversate, la Codul d eprocedură penală, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, care așteaptă pe 21 pronunțarea Curții Supreme în Dosarul Bombonica, a făcut mai multe declarații considerate de cei din domeniu amenințări la adresa magistraților.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: