joi

28 martie, 2024

19 noiembrie, 2018

CSM a dat luni aviz negativ pentru revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, într-o ședință cu schimb de replici dure între acesta și ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a cerut demiterea.

A votat pentru o singură persoană – Tudorel Toader, care este decis să-i trimită solicitarea de revocare președintelui Klaus Iohannis, deși Comisia Europeană cerea în ultimul raport MCV, prezentat săptămâna trecută, încetarea imediată a procedurii și respectarea avizului CSM, chiar dacă acesta este, conform legii, doar consultativ.

Cele patru noi recomandări din MCV referitoare la numirea/revocarea procurorilor de rang înalt:


Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie.

  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA care să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecţiei Judiciare şi numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituţii.
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

Recomandările Comisiei Europene sunt obligatorii, conform unei decizii CCR din 2012.

(Citiți și: Judecătorul Cristi Danileț: O decizie a CCR spune că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie)

Cu toate acestea, ministrul Toader a declarat luni, în cadrul dezbaterii de la CSM, că, în opinia sa, avizul CSM „ar trebui să nu fie deloc”.

Ședință tumultoasă, ministrul Toader avertizează că se schimbă paradigma din justiție

Ministrul Tudorel Toader a declarat în ședința de luni a Secției pentru procurori a CSM că Augustin Lazăr trebuie să plece din funcție, ținând cont că starea de spirit din sistemul judiciar și contextul general din țară s-au schimbat.


„Trăim în altă etapă, în altă paradigmă”, a mai spus Tudorel Toader, acuzându-l pe procurorul general de mai multe încălcări profesionale, deontologice, printre care și mesaje publice cu încălcare obligațiilor de rezervă, care ies din sfera de competență a Ministerului Public.

Minsitrul s-a referit la sintagma inculpați de rang înalt, despre care a spus: „Nu pot tolera așa ceva, pentru că avem nevoie să revenim la normalitate”.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie. Procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului.

Augustin Lazăr a răspuns spunând că ministrul și-a arogat ilegal dreptul de instanță disciplinară:

Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document pe care îl consider un eseu critic la adresa procurorului general. A fost completat oral, că dacă rămânea scris era altfel. M-a impresionat capacitatea de insinuare. Lasă să se înţeleagă că avem de-a face cu o conspiraţie instituţională. Insinueaza cu referire la contestaţie, că a fost pusa tocmai la Alba. Nu a văzut că domiciliul e acolo, dar suntem în domeniul eseului.

(…) Asistam la un eseu, care nu e juridic, e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea dosarului 10 august. Ministrul şi-a arogat abuziv atributul de instanţă disciplinar, dar care operează abuziv şi în faţa căreia nu te poti apăra.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: