duminică

21 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2014

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica (foto), după ce procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a prezentat noi probe în dosar.

În cazul şefei DIICOT, Alina Bica, reţinută joi de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost membru al Comisiei Centrale de restituire a proprietăţilor de la ANRP, CSM avizase joi seară reţinerea şi arestul la domiciliu în cazul şefei DIICOT.

Laura Codruţa Kovesi a anunţat vineri că cercetările în dosarul ilegalităţilor comise la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au fost extinse cercetările pentru alte 3 fapte de corupţie şi alte 3 persoane, fără a oferi alte detalii.

Primii urmăriţi penal


Procurorii DNA i-au reţinut, joi seara, pe şefa DIICOT Alina Bica, pe Lăcrămioara Alexandru şi pe Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, pentru abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care cei trei au făcut parte, a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Terenul în cauză a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuţu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L.

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a fost compusă, în 2011, din fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Virgil Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.

Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.


După ce deputatul UDMR Marko Attila Gabor și președintele PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu, au fost puși joi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzati de săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, încă un deputat, de data aceasta de la PDL, a fost pus, joi seara, sub urmărire de DNA. Este vorba de Cătălin Teodorescu, deputat PDL de Argeș.

Mecanismul, descris de procurori

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei “au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, transmite Mediafax.

Potrivit procurorilor:

  • Comisia a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro. Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat şi în dosarul de corupţie al primarului Piteştiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.
  • Pe 15 octombrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.
  • La data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
  • Astfel, membrii comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
  • Aceştia ar fi fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.
  • După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
  • Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Acuzaţiile aduse Alinei Bica

Şefa DIICOT Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocoş, pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Surse judiciare au declarat că Alina Bica, în mod indirect şi voalat, ar fi sugerat celorlalţi membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş. Concret, explică sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lăsat de înţeles că documentaţia din dosar era corectă, astfel că puteau semna fără grijă.

La un timp după aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în comuna Snagov. Sursele citate arată că nu este clar dacă interpuşii sunt cunoştinţe sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar menţionează că, imediat ce terenul a intrat în posesia Alinei Bica, aceasta l-a vândut, iar o parte din banii obţinuţi astfel ar fi ajuns la Dorin Cocoş.

Cariera recentă a Alinei Bica

Ca procuror, Alina Bica a lucrat în trecut dosarul RAFO, pe care l-a “desfăcut” în 40 de dosare mai mici.

Alina Bica a fost numită în comisia de la ANRP din poziţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, în care a fost propulsată în 2009, în perioada în care titularul postului a fost Cătălin Predoiu.

Numirea în postul de secretar de stat a fost făcută pe 21 ianuarie 2009, de către premierul Emil Boc, Alina Bica fiind păstrată şi în guvernul Ungureanu.

După demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului Ungureanu, Alina Bica a fost numită, în luna mai 2012, consilier al procurorului şef DIICOT, Codruţ Olaru.

În septembrie 2012, numele Alinei Bica figura pe lista prezuntivilor aspiranţi la funcţia de procuror general.

Despre ANRP şi un şef dispărut al instituţiei

Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a fost înfiinţată în 2005 de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a impus-o pe Ingrid Zaarour la la şefia instituţiei. Au urmat la conducere Anca Oprea (propusă de PSD) şi Crinuţa Dumitrean (propusă de PDL).

Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), postul acesteia fiind preluat, prin decizie a premierului Emil Boc, de către Dorina Danielescu.

Crinuţa Dumitrean a plecat din ţară la scurt timp după demisie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: