luni

25 martie, 2024

8 februarie, 2017

UPDATE: Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu în procesul ICA, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că ar putea cere revizuirea sentinței din dosarul privatizării ICA, dacă decizia CSM va rămâne definitivă.

Dacă ICCJ va menține excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan, decizia va fi folosită ca argument în acţiunea deschisă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în care a fost invocată inclusiv incompatibilitatea magistratului.


În funcţie de decizia CEDO va putea fi solicitată, ulterior, o eventuală revizuire a sentinţei din dosar, a spus Gheorghiță Mateuț.

****

Știrea inițială:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis miercuri excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan (foto), care a pronunțat sentința definitivă în dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.


Decizia CSM poate fi atacată la completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Potrivit Digi 24, Camelia Bogdan anunță că va contesta atât la instanța supremă, cât și la CEDO, dacă va fi necesar, decizia CSM.

Secția de judecători a CSM a considerat că ea se face vinovată de încălcarea prevederilor privind incompatibilitățile, deoarece a primit 10.000 lei pentru că a participat la un seminar susţinut de APIA (aflată în subordinea Ministerului Agriculturii), iar ministerul era parte în dosarul ICA.

Seminarul „Aplicarea Viitoarei Politici Agricole Comune. Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene” și hotărârea în dosarul ICA au avut loc în august 2014.

Decizia a fost pentru săvârșirea abaterii prevăzute la articolul 99 litera b din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor: „intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.

Comunicatul integral al CSM:

În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în “excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din acelaşi act normativ – „ încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Hotărârea secţiei va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancţiunea disciplinară menţionată, urmând a fi redactată şi publicată pe site-ul Consiliului în termen de 20 de zile de la pronunţare.

Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cum s-a apărat Camelia Bogdan când i s-au adus aceste acuzații:

  • banii pentru activitateade lector nu provin de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
  • a predat la seminarul de la Poiana Braşov în timpul vacanţei judecătoreşti, cu acordul Preşedintelui de Secţie
  • nu a fost selectată ca lector de Ministerul Agriculturii (nici de către Agenţia Naţională de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, instituţie care, potrivit art.1 din Legea nr.1/2004, are personalitate juridică şi este ordonator de credite), ci de o societatea care a câştigat procesul de selecţie pentru organizarea de cursuri pentru funcţionari din instituţii aflate în subordinea acestui minister
  • în prealabil a solicitat Agenţiei Naţionale de Integritate verificarea vreunei potenţiale incompatibilităţi între calitatea de magistrat şi calitatea de lector în cadrul programului, iar ANI a spus că această participare „nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate”

Decizia Secției de judecători a CSM a fost luată pe sesizarea depusă de Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică.

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, în 8 august 2014, la 10 ani de închisoare cu executare, dublu faţă de condamnarea din prima instanţă şi totodată pedeapsa maximă prevăzută de lege în cazul spălării de bani.

Sentinţa a fost pronunţată, de un complet al Curții de Apel Bucureşti din care făcea parte și Camelia Bogdan, în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dosar în care prejudiciul a fost calculat la peste 60 de milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: