sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 octombrie, 2017

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, participarea României la inițiativa Uniunii Europene în domeniul apărării, a anunțat Administrația Prezidențială.

”Consiliul a analizat tema referitoare la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene și a aprobat participarea României la această inițiativă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), desfășurată marți la Palatul Cotroceni, s-a terminat după aproximativ 30 de minute de discuții.

Ce este PESCO


Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au căzut de acord în luna iunie 2017 asupra lansării Cooperării Structurate Permanente (PESCO) la o lună distanță după ce miniștrii Apărării din țările UE au luat decizia dezvoltării acestei forme de cooperare în materie de securitate și apărare.

Cooperarea Structurată Permanentă este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea.

Comisia Europeană a publicat la finalul anului trecut Planul European pentru Apărare, un document axat pe două dimensiuni:

  • finanțarea cercetării în industria apărării cu 90 de milioane de euro până în 2020 și din 2021 cu 500 de milioane de euro anual
  • crearea unui fond european pentru apărare care să vizeze achiziția de armament

Toate documentele amintite anterior subliniază caracterul de pilon fundamental al Declarației UE-NATO de la Varșovia în consolidarea apărării europene și au la bază Strategia Globală a UE adoptată în iunie 2016.


”România îşi va exprima intenţia preliminară de participare la un set iniţial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiţionat de acceptarea acestora în cadrul PESCO şi a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităţilor naţionale privind dezvoltarea capabilităţilor militare”, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, membrii CSAT au aprobat marți luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare referitoare la procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8×8.

Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea şi dezvoltarea în ţara noastră a unei capabilităţi industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8×8 şi derivate ale acestui program, ci să execute şi lucrările de mentenanţă a produselor pe durata de viaţă a acestora, se mai arată în comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: