luni

22 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2014

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, marţi, ca avizarea propunerilor de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS să se facă “după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziţie”.

Chiar şi în lipsa acestor date, CSAT a aprobat bugetul de stat “pentru primul an de război”.

Potrivit comunicatului de presă remis la finalul şedinţei CSAT, bugetul de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 – 2016, a reprezentat o temă analizată în cadrul şedinţei Consiliului, membrii Consiliului aprobând structura acestuia, ”conceput ca parte integrantă în ansamblul de măsuri şi acţiuni care se stabilesc şi se realizează pe timp de pace pentru satisfacerea cerinţelor de apărare, concomitent cu asigurarea continuităţii activităţilor economico-sociale în caz de mobilizare sau război”, după cum precizează comunicatul oficial.


Alte măsuri decise în şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării:

  • În cadrul Planului de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, Armata României dislocă la astfel de misiuni şi operaţii, în 2015, un număr de 895 de militari.
  • Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare a reprezentat o altă temă analizată şi aprobată, în contextul solicitărilor formulate de către forţele din cadrul sistemului naţional de apărare.
  • Analizarea Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 – 2016, a condus la modificarea şi completarea Programului, având în vedere necesitatea satisfacerii nevoilor strategice şi operative ale forţelor sistemului naţional de apărare.
  • Guvernul a fost solicitat să gândească, elaboreze şi să legifereze o strategie prin care tranzitul gazelor naturale care vor fi exploatate în Marea Neagră să se facă prin Transgaz, iar gazul din Marea Neagră să asigure necesarul României.
  • A fost aprobat Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne. CSAT a avizat, totodată, proiectul Hotărârii de guvern pentru punerea în aplicare a Nomenclatorului şi a nivelurilor cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne.

Şedinţa CSAT a fost condusă de preşedintele Traian Băsescu, la lucrări participând primul-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, şi prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: