duminică

21 aprilie, 2024

12 aprilie, 2013

România este statul din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai mare scădere a prețului caselor în ultimii doi ani.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, locuințele au fost mai ieftine cu 16,3% în ultimul trimestru 2012 comparativ cu trimestrul IV 2010. Scăderea s-a accentuat anul trecut ( -9,1% față de -7,9% în 2011), când poziția de lider al deprecierii caselor a fost preluată de Spania (-12,8%).

Trebuie subliniat, însă, că Eurostat nu a furnizat date pentru Grecia și Cipru, cele două state puternic atinse de criza economico-financiară din Zona Euro. În această zonă, reducerea medie a prețurilor caselor în ultimii doi ani a fost de numai 2,3%. Explicația constă în creșterile de prețuri consemnate într-o serie de țări precum Suedia (+4,3%), Finlanda (+3,4%), Marea Britanie (+1,6%) sau Belgia (+0,5%).


Malta ( +7,6%) și Luxemburg (+5,5%) au marcat sporuri mai consistente, dar sunt state relativ mici.

Pe ansamblul UE, prețurile caselor au scăzut cu 0,7% în 2011 și cu 1,4% anul trecut, ceea ce a dus la un nivel cumulat ( -2,1%) ceva mai redus decât cel consemnat pentru Zona Euro.

Interesantă evoluția din țările membre ale spațiului economic al liberului schimb cu UE, unde prețurile au urcat cu 8,8% în Norvegia și 4,8% în Islanda.

Demn de reținut pentru ce se poate întâmpla pe viitor în România, în două state baltice efectul de bază a fost pronunțat ( scăderea activității economice a fost puternică, ceea ce a indus și scăderea mai mare a prețurilor de pe piața imobiliară). Astfel, în ultimii doi ani s-au înregistrat majorări ale prețurilor caselor în Letonia (+14,4%) și Estonia (+4,4%), aceasta din urmă legată de situația din Suedia și Finlanda.

Importanța evoluției de pe piața imobiliară rezidă în faptul că bilanțurile băncilor includ provizioane constituite pentru a acoperi eventualele pierderi rezultate din diferența de preț între momentul achiziționării unei locuințe cu credit bancar și valoarea de piață în cazul executării garanției imobiliare pentru neplata la timp a ratelor scadente.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: