marți

26 martie, 2024

21 septembrie, 2015

Erefugiati germaniauropa va fi la fel de divizată ca şi săptămâna trecută la reuniunile de urgenţă ce urmează să aibă loc marţi şi miercuri (Consiliul JAI şi întâlnirea şefilor de state şi guverne), reuniuni ce nu vor reuşi probabil să rezolve multe dintre problemele ridicate de criza refugiaţilor, scrie The Wall Street Journal.

Germania şi Franţa cer în continuare solidaritate din partea fostelor state comuniste, Grupul Vişegrad 4 îşi menţine cu fermitate poziţia anti-cote obligatorii, în timp ce refugiaţii continuă să intre în Austria şi Germania, iar Ungaria şi Croaţia s-au blocat într-o dispută diplomatică din cauza incapacităţii de a gestiona valurile continue de imigranţi.

Preşedintele francez Francois Hollande a atenţionat că niciun stat nu poate fi exceptat de la relocarea refugiaţilor, iar preşedintele Donald Tusk, cu două zile înainte de şedinţa Consiliului European, insistă că Europa trebuie să-i ajute pe sirieni să-şi găsească o viaţă mai bună aproape de casele lor.


Luni seara, miniştrii de Externe din Grupul Vişegrad 4 (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia), se vor întâlni din nou pentru a-şi pregăti participarea la Consiliul JAI şi argumentele pentru respingerea cotelor obligatorii de redistribuire a refugiaţilor.

În Austria, mii de imigranţi au sosit peste weekend, după un drum epuizant pe la graniţele Ungariei, Croaţiei şi Slovaciei.

Ungaria şi-a redeschis graniţa cu Serbia, dar controalele sunt mult mai stricte, scrie BBC.

Croaţia, care iniţial i-a primit cu braţele deschise pe refugiaţii veniţi de la frontiera Ungaria – Serbia, a fost rapid depăşită de numărul mare de persoane (27.000 în 5 zile) şi, incapabilă să-i cazeze pe toţi, a început să-i transporte la graniţa sa cu Ungaria.


Budapesta a decis ridicarea unui nou zid în sud, pe linia de graniţă cu Croaţia, şi după un schimb de replici dure între şefii diplomaţiei celor două state, Ungaria i-a încărcat pe refugiaţi în autobuze şi i-a transferat Austriei.

Angela Merkel, tot mai precaută

Cancelarul şi-a schimbat discursul, devenind sceptică în ceea ce priveşte capacitatea Germaniei de a prelua toţi refugiaţii care vor intra pe teritoriul său.

Angela Merkel a avertizat duminică, la o întâlnire a unei federaţii sindicale: „Suntem o ţară mare. Suntem o ţară puternică. Dar nu este realist să pretindem că noi singuri putem rezolva toate problemele sociale ale lumii”.

Suplimentarea bugetului Frontex

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a anunţat că bugetul agenţiei va creşte cu 54%, până la 176 de milioane euro, anul viitor.

De asemenea, va fi dezvoltată o nouă tehnologie de procesare a amprentelor şi se va dezvolta baza de date a Uniunii, astfel încât să poată fi identificaţi toţi imigranţii, iar apoi descoperite eventualele aplicări multiple de cereri de azil.

frontex amprentare

De asemenea, se doreşte şi o modificare legislativă care să permită schimbul de informaţii dintre Frontex şi Europol privind reţelele de trafic şi membrii acestora, acum fiind interzisă furnizarea de date personale între cele două instituţii.

O nouă generaţie de apatrizi

Rețeaua europeană a programului pentru apatrizi (ENS) a avertizat luni că această criză europeană a refugiaţilor riscă să ducă la apariţia unei noi generaţii de apatrizi, în condiţiile în care pe continent există deja aproximativ de 600.000 de copii fără cetăţenie.

refugiati copii

ENS cere uniformizarea legislaţiilor din statele Europei şi acordarea mai multor drepturi pentru aceşti copii fără ţară natală care devin victime ale exploatării întrucât nu beneficiază de drepturile fundamentale acordate celorlalte persoane.

În Europa nu există nicio ţară care să nu fie semnatară a unui tratat ce impune ca orice copil să aibă o cetăţenie, însă, potrivit unui raport ENS, doar jumătate dintre aceste state au legislaţie internă adecvată şi oferă cetăţenie copiilor născuţi pe teritoriul lor, din părinţi aflaţi în exil.

Multe dintre familiile de refugiaţi sirieni şi-au pierdut actele de identificare, iar aproximativ 60.000 de copii s-au născut în taberele din Turcia şi sunt apatrizi, potrivit unui raport ENS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: