vineri

26 aprilie, 2024

10 februarie, 2017

Președintele român acuză guvernul pentru că a provocat criza profundă în care s-a prăbușit țara”: titrează cotidianul Sfântului Scaun, «L’Osservatore Romano», pe pagina a doua a ediției sale de joi, 9 februarie. Articolul nu exprimă punctul de vedere al unei instituții specifice a Sfântului Scaun, dar nu face economie de cuvinte atunci când își manifestă îngrijorarea pentru situația României.

Potrivit textului, preluat de Radio Vatican, România este afectată de o adevărată ”paralizie politică” și se află într-o ”criză profundă”, cu ”manifestații de protest impunătoare” în marile orașe. Știrea poartă data de 8 februarie, când în România a fost cea de-a noua zi de proteste împotriva Guvernului și cea de-a treia, împotriva Președinției.

Semnalarea situației din România în oficiosul Sfântului Scaun dobândește o semnificație cu totul particulară. În 2015 surse oficiale anunțau că papa Francisc a acceptat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a vizita România. Mai mult, ”invitaţia a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice”.


E ușor de crezut că actuala ”paralizie politică” nu face decât să complice inutil și pe nedrept demersurile menite să faciliteze vizita Sanctității Sale în România.

Nu întâmplător, articolul din «L’Osservatore Romano» atrage atenția cu privire la două gesturi:

pe de o parte, lipsa de politețe instituțională arătată de președinții celor două camere ale parlamentului față de președintele Românie

iar pe de alta, apelul arhiepiscopului Ioan Robu adresat politicienilor, indiferent de apartenența politică, de a se gândi cu adevărat la binele și viitorul țării.


Articolul publicat în oficiosul care reflectă atenția diplomatică a Vaticanului la frământările din actualitatea internațională în cele ce urmează:

”Președintele României, Klaus Iohannis a acuzat guvernul primului ministru social-democrat Sorin Grindeanu că a provocat criza profundă în care s-a prăbușit țara cu impunătoare manifestații de protest împotriva decretului «salvează-corupții», care ulterior a fost retras.

Dar în același timp, [președintele] s-a declarat contrar unei schimbări a executivului și unor eventuale alegeri anticipate. Vorbind ieri în parlament, Iohannis, care este pe poziții liberale și moderate, a făcut apel la majoritatea guvernamentală să deschidă un dialog cu opozițiile pentru depășirea paraliziei politice și evitarea întoarcerii la urne la doar două luni de la votul din 11 decembrie.

«Retragerea ordonanței contestate și eventualele demisii ale unor miniștri e prea puțin, de vreme ce a merge acum din nou la votare ar fi prea mult, este o ipoteză care trebuie exclusă», a spus președintele în sală. «Ați fost votați și trebuie să guvernați, dar în mod transparent și cinstit, fără a lua decizii atât de importante noaptea pe furiș”, a adăugat președintele, făcând aluzie la ceea ce populația a considerat «o forțare a mâinii» din partea guvernului de centru-stânga, care în urmă cu o săptămână a aprobat, într-o ședință nocturnă, controversatul decret vizând de-penalizarea abuzului de putere și alte infracțiuni de corupție.

Dar deputații Partidului Social Democrat și ai aliatului de guvernare, ALDE, puși de președinte în boxa acuzaților, au abandonat sala în semn de protest. Mai mulți jurnaliști au semnalat faptul că liderul social-democrat, Liviu Dragnea, și președintele senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au refuzat să-l salute pe președinte la sosirea în fața parlamentului.

Între timp, arhiepiscopul de București, mons. Ioan Robu, a adresat ieri un îndemn la rugăciune pentru țară, dar și un apel către oamenii politici ca să se gândească numai la binele poporului român și la viitorul României. Și, în timp ce nu se opresc protestele de piață din București și din principalele orașe românești, guvernul primului ministru Grindeanu, care a reafirmat că nu vrea să-și dea demisia, a pregătit un nou proiect de lege despre corupție, pe care intenționează să-l supună la vot în parlament”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: