miercuri

17 aprilie, 2024

6 decembrie, 2017

Familiile unor pacienți cu boli autoimune au protestat miercuri în Piața Guvernului. Sursa foto: Bariz Mihaita/Facebook

Parchetul General va fi sesizat cu privire la modul în care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a gestionat criza imunoglobulinei, în urma căreia o femeie a murit, a anunțat luni Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Criza imunoglobulinei a fost declanșată după ce actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a scos aceste produse despre lista medicamentelor esențiale, listă înființată anul trecut, de fostul ministru Vlad Voiculescu.

„În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă.

Deşi i-a fost semnalată situaţia, inclusiv de către FACIAS, şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, acuză FACIAS.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care conține anticorpi și este indispensabilă pacienților cu imunodeficiențe și afecțiuni autoimune, al căror organism nu se poate apăra de virusuri, bacterii etc. în lipsa acestor produse.

„Conform art. 34 din Constituţie, statul este obligat să asigure fiecărui cetăţean accesul la medicamente esenţiale şi să îi ocrotească viaţa şi sănătatea. Primul Ministru a intervenit în această problemă. Aşteptăm cu interes deciziile sale. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie o prioritate naţională”, se mai arată în comunicat.

Criza există de aproximativ șase luni, dar ministrul Florian Bodog a negat că aceste medicamente lipsesc de pe piața românească.


Sâmbătă, o femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, din cauza lipsei imunoglobulinei, după cum a explicat managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă:

„În 20 octombrie, Regia Autonomă Unifarm, furnizorul de imunoglobulină ne notifică, ne anunţă, că are la dispoziţie imunoglobulină, ca atare putem comanda. În 20 octombrie fac comanda, trece o săptămână, nu ni se livrează şi sun, bineînţeles, la Unifarm, care ne spune că teoretic au la dispoziţie, dar de fapt producătorul nu le-a livrat-o. Am intrat într-un cerc vicios, şi, de atunci, în fiecare zi am sunat la Regia Autonomă Unifarm. De aproape două luni avem comanda de imunoglobulină şi nu reuşim să facem rost de ea.”

După decesul femeii, ministrul a trimis duminică noaptea mai multe fiole de Pentaglobin către spitalele din țară, dar acestea sunt folosite în sepsisul grav, iar bolnavii spun că mult mai urgent este produsul Intratec.

Marți: prima soluție a Guvernului – O comisie specială la Minsiterul Sănătății

Marți, Minsietrul Sănătății a decis, după întâlnirea cu repreznetanții asociaților pacienților, înființarea unei linii telefonice speciale la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.


„Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului”, a anunțat ministerul.

De asemenea, s-a stabilit realizarea unui stoc de imunoglobulină care să acopere necesarul la nivel național pentru o perioadă de 6 luni.

Miercuri: Protest și o nouă decizie a Guvernului – eliminarea taxei clawback pentru produsele din plasmă

Marți, Florian Bodog a fost chemat de urgență la discuții cu premierul Mihai Tudose, iar după întrevedere a anunțat comisia specialî.

Miercuri dimineața, familii ale pacienților și câțiva bolnavi au protestat în fața Palatului Victoria, iar prim-ministrul l-a chemat din nou la guvern pe ministrul Florian Bodog.

În cadrul întâlnirii de miercuri s-a luat o nouă măsură pentru rezolvarea crizei imunoglobulinelor – eliminarea taxei clawback pentru aceste medicamente.

„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (…), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a declarat medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, după discuțiile cu premierul și ministrul Sănătății.

Medicul a confirmat că Pentaglobinul, achiziționat de Minsiterul Sănătății, este inutil pentru imunodeficiențe primare și boli autoimune, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosit conform definiției off-label decât atunci când nu există pe piață niciun alt produs aprobat pentru acele indicații.

„S-ar putea dovedi util pentru că fiind folosit la cazuri de infecții severe din oncologie, terapie intensivă și așa mai departe, unde poate fi util și este indicat și este aprobat, ar putea să economisească restul de imunoglobulină, celelalte feluri de imunoglobulină care, în acest fel, să rămână în cantități mai mari pentru pacienții cu imunodeficiențe și boli autoimune care nu pot beneficia de Pentaglobin în niciun caz”, a explicat Cochino.

În opinia fostului ministrul Vlad Voiculescu, soluția nu este una eficientă și ar putea încuraja alte derogări, la presiunea industriei pharma.

În opinia sa, măsurile corecte ar fi:

  • Introducerea unui mecanism de preț diferit (a unui preț mai mare) pentru Lista Medicamentelor Esențiale, pornind de la lista Organizației Mondiale a Sănătății, este soluția corectă
  • oprirea exportului paralel
  • monitorizarea stocurilor.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: