sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 aprilie, 2015

consiliul europeanLiderii europeni, care se reunesc joi într-un summit extraordinar la Bruxelles, după ce sute de imigranţi ilegali au murit înecaţi în Mediterana, urmează să se pronunţe asupra planului de măsuri privind combatarea rețelelor de traficanţi și asistare refugiaților. Președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Planul de acțiuni în 10 puncte, care se referă la lupta împotriva rețelelor de trafic de persoane, consolidarea efortului de salvare de vieți și măsuri de găzduire a refugiaților, include operaţiuni militare împotriva traficanţilor, potrivit unui proiect de declaraţie, relatează AFP.

Este necesar „să se întreprindă eforturi sistematice în vederea identificării, capturării şi distrugerii ambarcaţiunilor înainte să fie utilizate de către traficanţii” de imigranţi ilegali”, se arată în documentul consultat de AFP.


Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini „este invitată să înceapă imediat pregătiri în vederea unei posibile operaţiuni de Securitate şi Apărărare în acest scop, în acord cu legislaţia internaţională”.

Primele consultări cu privire la această propunere relevă „o voinţă politică în vederea lansării acestui semnal puternic”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Premierul italian, Matteo Renzi, a cerut să fie examinată posibilitatea efectuării unor „intervenţii ţintite” împotriva traficanţilor de persoane din Libia, care a devenit o ţară de îmbarcare a imigranţilor ilegali sau unor candidaţi la azil aflaţi în drum către Italia şi Malta.

În cazul în care este acceptată, organizarea acestei operaţiuni militare europene va reprezenta o premieră în luptă împotriva imigraţiei clandestine.


„Punerea ei în aplicare va lua timp”, au avertizat diplomaţi însărcinaţi cu dosarul. „Va fi necesar să se pregătească panuri operaţionale, apoi să se mobilizeze mijloace militare”, potrivit acestor surse.

Operaţiunea Atalante, misiunea militară UE împotriva pirateriei în largul coastelor Somaliei, a fost lansată în 2008, însă primele acţiuni împotriva ambarcaţiunilor piraţilor au fost efectuate în 2011-2012, a subliniat eurodeputatul francez Arnaud Danjean.

„Pentru a distruge ambarcaţiuni în Libia, este necesar un mandat judiciar” din partea ONU, a subliniat el. „Posibilitatea de a acţiona pe uscat în Somalia, acordată forţei navale Atalante, nu a fost utilizată aproape deloc, pentru că nu este simplu”, a insistat el.

Planul prezentat liderilor europeni prevede, de asemenea, măsuri în vederea unor intervenţii în timpul traversării Mediteranei de către ambarcaţiuni cu imigranţi ilegali.

Acesta propune „dublarea” de la trei la şase milioane de euro a bugetului lunar alocat FRONTEX, agenţia UE pentru securitate şi frontiere externe, în vederea consolidării mijloacelor alocate misiunilor maritime Triton în Italia şi Poseidon în Grecia, cu scopul de a le permite să-şi intensifice operaţiunile de supraveghere şi salvare.

A treia dimensiune a planului vizează găzduirea imigranţilor ilegali şi refugiaţilor. Planul propune statelor membre să găzduască „cel puţin 5.000 de persoane care au obţinut statutul de refugiat”, în cadrul unui proiect de reinstalare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: