vineri

19 aprilie, 2024

24 iulie, 2018

Președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a declarat, marţi, referindu-se la criticile ce i-au fost aduse recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader, sugerând că acesta se pregătește pentru a face revocări și la Curtea Supremă.

Cristina Tarcea a anunțat vineri că i-a somat pe magistrații de la ICCJ să-și motiveze în timpul vacanței judecătorești toate hotărârile restante, altfel va sesiza Inspecția Judiciară.


Ministrul Tudorel Toader a calificat măsura Cristinei Tarcea drept o presiune asupra magistraților, deși chiar el le-a reproșat judecătorilor că nu respectă legea și motivează deciziile mult dincolo de termenul prevăzut în Legea 304 privind organizarea judiciară: „Hotărârea se va redacta şi se va semna în cel mult 30 de zile de la pronunţare”.

(Citiți și: ””România întreagă parcurge un curs intensiv de Drept, predat de persoane care au interese în soluționarea propriilor cauze și nu au absolvit niciodată Dreptul””)

Cum interpretează Cristina Tarcea criticile ministrului Tudorel Toader:

Haideţi să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la Înalta Curte pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare pur şi simplu marea maşină a manipulării.

Şi de ce spun asta? Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor, că datorită împrejurării că i-am rugat ca în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motiat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante.

De ce spun că este o manipulare. Dumneavoastră cunoaşteţi că la data de 1 martie, a fost analizat în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al Secţiei Penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat Inspecţia Judiciară pentru redactarea hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?


Întrebată dacă este o ţintă pentru ministrul Justiţiei, președintele ICCJ a răspuns: „Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu. Sub nicio formă. Nu ştiu eu cât poate unul sau altul să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură, să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei bine, fac politică”.

Inspecția Judiciară, sesizată în cazul Cristinei Tarcea

Săptămâna trecută, site-ul Lumea Justiției, apropiat grupului Antena și unul dintre cei mai vehemenți critici ai luptei anticorupție, a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu declarațiile Cristinei Tarcea privind revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Potrivit sesizării, Cristina Tarcea ar fi făcut afirmaţii cu conotaţii politice legate de revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la DNA.

În sesizare se solicită cercetarea disciplinară a acesteia și excluderea ei din magistratură, din cauza abaterilor discipinare comise prin acele declarații, respectiv de desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii.

Ce a declarat Cristina Tarcea, săptămâna trecută, despre revocarea Laurei Codruța Kovesi:

  • Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânşii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecatoreasca, trebuie să facă obiect de disputa al atator dispute politice.
  • Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constitutiei noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti.
  • Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: