Cristian Grosu / ”Comisia”: de la ”o muiță la un chef”, la falsificarea alegerilor. Și o precizare importantă

de Cristian Grosu | 20.4.2017 .

Noile propuneri pe care guvernul PSD-ALDE le aruncă pe piață par pur și simplu fente după care să ne ducem cu toții :

-,”salarizarea unitară” e atât de gogonată încât nu-și va găsi surse de finanțare așa cum arată ea acum. Cel mai probabil se va încropi o lege (exact ca legea valabilă acum – lucrată îndelung de guvernul Boc cu Banca Mondială și Comisia Europeană – dar care nu se aplică din aceeași lipsă de bani), lege care va fi bifată ca performanță a guvernului, după care va fi prorogată ani la rând, tot din lipsă de bani, așa cum este cea a lui Emil Boc. Sau vom vedea o încropeală care va accentua inegalitățile din sistemul de salarizare – bani dați de pe genunchi după o lege făcută pe aceiași genunchi.

-,impozitarea gospodăriilor și schimbarea fundamentală a sistemului fiscal e aberantă pur și simplu – și NU din punct de vedere principial, ci pentru că presupune o logistică a statului, o mentalitate a contribuabilului și un scop calat pe rezultate – de care România nu va fi în stare în următorii 25 de ani. (Atenție, nu am spus 23-24, ci 25 de ani).

Despre ambele sper să ne dea Dumnezeu timp (timp fizic, nu disponibilitate, că de aia este, cu surplus) să scriem zilele următoare.

Cele 2 lucruri irealizabile descrise mai sus tocmai îngroapă – cu sau fără intenție – adevărata bombă aruncată în aceste zile pe piață : posibilitatea – absolut verosimilă – ca alegerile din 2009 să fi fost falsificate, iar Mircea Geoană să fi fost adevăratul câștigător. Nu știu – și e tardiv ca să mă mai intereseze – cum ar fi arătat România cu Geoană președinte (deși, brrr….!) – e apă cursă. Mă interesează, însă – pentru că lucrurile astea încă se petrec și se scurg sub ochii noștri – până unde merge imixtiunea ”României paralele” în România democratică. Asta pentru că, da – prefer, conjunctural, un președinte ”prostănac” și indecis unui stat în care președintele e decis la masa verde și nu la vot : mă gândesc mai mult la România copiilor mei decât la România mea, cu care mă iubesc și mă cert și mă împac, ca cu o femeie rea de muscă, de câteva ori pe zi.

”Bomba” a fost detonată de Dan Andronic – ”jurnalist”, cum e prezentat de toată lumea, adică ”jurnalist” în măsura în care sunt și SR Stănescu, Bogdan Chirieac sau alții din stirpea asta, interfețe între politicieni, mediul de business și divizia comunicare din televiziunile de propagandă – care făcea vorbire de întâlnirea care i-ar fi asigurat un nou mandat lui Traian Băsescu, în noaptea prezidențialelor din 2009.

Despre ce vorbește Dan Andronic : 3-4 feluri de Servicii, 2-3 feluri de Justițiari, cârtițe, acoperiți, săpători, dubioși de toată mâna – s-ar fi întâlnit acasă la Gabriel Oprea pentru a aranja rezultatul alegerilor.

Important . Nu putem ignora în ecuație calitatea lui Dan Andronic : anchetat, piesă importantă în mecanismele de consiliere politică internă și externă – cu plăți în milioane de euro sau dolari și beneficii ulterioare în retrocedări, privatizări și influență economică – un fel de Sebastian Ghiță al Diviziei Comunicare, mai supărat și mai speriat decât un dealer de droguri a cărui marfă măcar se poate cântări la joint.

Ză top&involvd pipăl

Problemele apar, însă, când e vorba de reacția ”păgubiților”, ”dealerilor” și ”beneficiarilor” unei prezumtive falsificări a alegerilor.

Păi să-i luăm la rând :

1-, Mircea Geoană – cu el e simplu : tace, era de așteptat, e singura lui șansă de-a rămâne și filosof ofticos și măgar sănătos.

2-,Ei, aici, da: Traian Băsescu. Nu a dezmințit niciun moment posibilitatea fraudării alegerilor în favoarea sa.

Are un interes care numai în România e valabil (și despre asta o să vorbim mai jos!) : acreditarea ideii că DNA s-a implicat în falsificarea alegerilor în favoarea sa – fără știrea sa ! – mai pune o bombă sub scaunul tot mai șubred al Codruței Kovesi. Recuperat de servicii și retrimis în piață ”la produs” cu băgăjelul confiscat de la Gabriel Oprea, Traian Băsescu – omul care spunea public că, odată ce-ai fost președinte, nicio funcție nu ți se mai potrivește dacă ai coaie și obraz – e pus permanent în situația să se apere și, astfel, să rămână în arenă.

Nu există lucru de care să nu fie în stare, pentru a ține cât mai mult ascunse secretele mandatelor sale, iar introducerea DNA în ecuația unei prezumtive falsificări a alegerilor din 2009 are semnificația unui ”tras de la șold” : el, beneficiarul, nu a știut nimic.

3-, Și mai și: Liviu Dragnea și Victor Ponta. În privința aportului celor doi în pierderea alegerilor de către Mircea Geoană – lucrurile sunt tulburi, dar reacțiile sunt demne de interes. În timp ce Victor Ponta tace, Liviu Dragnea se autopropune șef al Comisiei parlamentare care să ancheteze ce s-a întâmplat, de fapt, în 2009.

Pun, mai jos, o poză: delirul de bucurie al susținătorilor lui Mircea Geoană – cu momentul ”Mihaela, dragostea mea…!” și fizionomia derutată a dlui. Dragnea care pare să nu înțeleagă ce se petrece. (Filmulețul, pe youtube, arată mai mult).

4-, Gabriel Oprea. Heh: își mai aduce aminte cineva cum i-a descris căderea dl. Dragnea? : Oprea, un om care a vrut mai mult decât putea obține.

Așa e : un om pus în fruntea Primăriei Capitalei ”la produs” – Sorin Oprescu (o mică modificare a numeluii lui Oprea, haha!) care a știut exact cât poate obține : și iată-l, azi, scos din nou la ”produs” la cel mai mare spital din țară, pe care-l conduce prin partenera lui de viață și echipa de directori din Primăria Bucureștiului transferată la spital… – două trei litere în plus la nume fac diferența dintre agonie și extaz… . Ca să înțelegem pe dl. Oprea, trebuie să ne uităm la cazul Oprescu.

Ce înseamnă toate acestea

a), Sunt convins că Dan Andronic știe mai multe decât povestește azi. E o formă de negociere – o disperare asemănătoare cu cea din filmulețele lui Sebastian Ghiță.

b), Implicarea DNA în această prezumtivă conspirație folosește tuturor celor care ”s-au demascat” zilele astea recunoscând, spășiți, că, direct sau indirect, au contribuit la falsificarea alegerilor

c), Există o foarte mare posibilitate ca alegerile prezidențiale din 2009 să fi fost falsificate în favoarea lui Traian Băsescu …

d), AR FI AL DOILEA CEL MAI GRAV LUCRU DE DUPĂ 1989, DUPĂ DEZEMEMBRAREA ECONOMIEI ȘI TRANSFORMAREA EI ÎN AFACERI IMOBILIARE.

Adică acest lucru ar presupune o ANCHETĂ ADEVĂRATĂ : e în joc însuși mecanismul de funționare democratică a României.

e), dar cine să facă această anchetă ?

Dl. Dragnea ? NU. Fie e suspect că a fost la curent cu conspirația împotriva lui Mircea Geoană. Fie nu a fost la curent, dar vrea azi o poziție de negociere.

Comisia SRI ? NU. Tocmai a renunțat la audierea lui Dan Andronic. Poate fi o renunțare de bun simț : disperat ca și Sebastian Ghiță, Dan Andronic nu mai are ce pierde din a lansa pe piață minciuni, diversiuni și perdele de fum. Dar dacă el are sau nu dreptate poate fi stabilit numai printr-o anchetă – mai ales că scorul voturilor a fost unul strâns – și, până la urmă, el a presupus și un premiu de consolare pentru Geoană : ”ai câștigat în țară, Bravo!. Te-au descalificat voturile de afară”.

Justiția – DNA, Parchetul General, DIICOT și alții ca ei ? NU. Ei sunt suspecți în acest joc.

Cum să evaluăm statul de drept

Da, a ajuns o bășcălie noțiunea de ”stat de drept”. Statul cui? Și ce fel de ”drept”?

Dar, dacă insistăm să înțelegem în profunzime această noțiune, în ciuda pervertirii ei de către politicienii români, nu putem decât să ne aliniem la repere. Ce-ați zice de SUA?

SUA: acolo unde expresia ”folow the money” se poate traduce și în cheia puterii, nu doar a banilor, ca să ajungi la adevăratul beneficiar, ca în cazul lui Nixon?
Și să vedem apoi cât știa de toată povestea asta adevăratul beneficiar, Traian Băsescu, care nu se poate ascunde sub explicația că ”nu a știut”. Căci prezumtiva falsificare a alegerilor, după 20 de ani de democrație AR FI CEL MAI GRAV LUCRU CARE I S-A ÎNTÂMPLAT ROMÂNIEI DUPĂ DEZMEMBRAREA ECONOMIEI ȘI TRANSFORMAREA EI ÎN AFACERI IMOBILIARE.

Atât de grav încât ar presupune audieri publice, și nu în spatele ușilor închise ale comisiei SRI : cine, ce, cum a deturnat prezumtiv rezultatul alegerilor și numărătoarea voturilor ? Cine și cum a contribuit la asta ? Care au fost deal-urile pentru asta ? Cine ce ar fi pierdut prin victoria lui Mircea Geoană și cine ce a câștigat din eșecul său ?

In ză steiț, funcționează acest principiu : urmărește beneficiarul/beneficiarii. E o lecție pe care americanii și-au însușit-o și păstrat-o din prima lor confruntare cu Mafia : a face legătura dintre extorcările, traficul de droguri, evaziunea și crimele din stradă cu ”tabloul de bord” – COMISIA.

”Comisia” însemnând cei 5 mari capi ai familiilor – care, atenție, nu-și murdărea mânile cu sângele mafioților de rând sau cu pulberile de tot felul vândute în teritoriile lor, sau cu banii care trebuiau să ajungă la procurori sau judecători :

O singură poză – cu cei 5 (gambling, droguri, sindicatele din construcții, autostrăzi, contracte publice, lucrări fictive, sentințe false în justiție, atacuri asupra băncilor și în genere tot ce e ilegal) ieșind de la o întâlnire, a făcut legătura între toate relele posibile, grupate până atunci la infracțiuni de drept comun (evaziune, estorcare, omor etc) .
Or, fix în situația asta suntem noi acum : BENEFICIARII – cu rostul, rolurile și ordinele lor, față în față cu încercarea de-a arunca vina pe analfabeții care strâng taxa de protecție din stradă.

Avem o variantă și pentru cei cărora li s-ar părea exagerată pretenția de-a aborda comparația cu Mafia americană : Hai să-l luăm pe Bill Clinton – cu audierea lui privind ”scena trabucului” cu Monica Lewinski. Totuși, americanii au făcut-o : o ”muiță după un chef” a devenit dezbatere publică : nu ”gagica” era importantă, ci prezumția de șantajabilitate a BENEFICIARULUI.

Care nu mai ”fute” pe banii lui, ci pe marile mize ale poporului. Sau ale economiei. Sau ale politicii – ba chiar ale geopoliticii, dacă mă gândesc bine la ”profesioniștii” serviciilor care se lasă filmați în curul gol în hotelurile de la Chișinău și apoi fac ei geopolitica după cum le-o dictează tot felul de păsărele sau păsărici.

Și precizarea – cu un bonus

Zilele trecute, un amic pe care-l respect îmi ridica următoarea problemă : am scris de implicarea serviciilor în economie, societate și politică și am ridicat un dubiu privind obiectivitatea Justiției privind oamenii politici : ”Păi și Tăriceanu susține același lucru – că dosarul lui e făcut de Justiție la comanda Serviciilor și că așa nu se mai poate”.

STOP! NU : dl. Călin Popescu Tăriceanu face parte din acea zonă a politicii care, ca și dl. Dragnea, NU dorește așezarea lucrurilor în matca lor obișnuită, ci dorește CONTROLUL PARTINIC al serviciilor și Justiției.

Ascultându-l, azi, pe dl. C.P. Tăriceanu, aproape că nu-mi vine să cred că el e semnatarul bilețelului către Traian Băsescu (”Traiane, ai putea să vorbești la Parchet”?) , scos la lumina publică de Elena Udrea – atunci când au avut interesul – și folosit nu spre corijarea statului de drept, ci pentru reglarea unor conturi care (că ce altceva înseamnă, de fapt, conturi?) au însemnat mereu bani.

O altă precizare : Nu mă număr printre cei care vor terciuirea DNA și a DIICOT și a Parchetului General. Tocmai pentru că o vor politicienii cărora NU LE-A REUȘIT subordonarea lor.

De altfel, cred că o schimbare intempestivă la Justiție – cum ar fi înlocuirea intempestivă a mecanismului care aduce la bară politicieni și miniștri – ar crea o criză politică și de echilibru în societate declanșatoare de anomalii nebănuite.

Ba chiar cred că , dacă PNL ar fi câștigat alegerile, la această oră e foarte probabil ca Laura Kovesi să fi fost deja înlocuită : nu o fac și nu forțează acum, pentru că majoritatea PSD-ALDE și-ar pune omul lor imprevizibil, pe când la dna. Kovesi știi la ce să te aștepți și mai are și girul unor stimulatori ”externi”, așa cum avea Italia anilor 80 : când NU știi cum să-l scufunzi pe Ludovic Orban sau pe Predoiu sau pe Bușoi sau pe Turcan înseamnă cu nu ”bați” nici măcar până la Nădlac, darămite în politica regională. Darămite în politica europeană! Darămite în politica mare!! Darămite în geopolitică!!!

Ce să mai spunem de suma PSD-ALDE, care a evitat cu grație, în ciuda declarațiilor publice, tranșarea relațiilor dintre servicii și Politică : păi la ce să mai faci politică dacă nu te poți folosi de servicii ?! …

Așa că, indiferent ce credem noi – eu, tu, Ovidiu etc – despre ce fac Justiția și Serviciile , propun un lucru : parafrazând pe Steinherdt, să nu ne pune semnătura alături de inculpați nici măcar pe adevărul că 1+1=2 : deși par asemănătoare, adevărurile noastre sunt din lumi diferite!

*

PS1: Vi s-ar părea exagerate audierile la TV ale celor implicați în campania din 2009 – exact așa cum Bill Clinton își scărpina nasul la fiecare întrebare, în fața întregii Americi? Nu ar fi ceva mult mai obiectiv decât dejecțiile și manipulările de seară de seară pe la televiziunile inculpaților ?

PS2: Vi se pare prea alambicată, încâlcită și de nepătruns înșiruirea faptelor de mai sus ? Dacă da, bravo!
Atunci puteți pricepe mai ușor de ce nu avem, după 27 de ani, infrastructură, forță de muncă calificată pentru businessurile cu potențial de creștere, digitalizare a administrației și un cuvânt de spus la marea masă europeană a viitorului greu – foarte greu! – dar luminos. Restul e iluzie și – dacă 20 de milioane de îngeri păzitori (dispuși să mucească pe brânci) ne iubesc – o chestiune de noroc!

PS3: neapărat, audieri publice: au fost, sau nu falsificate alegerile din 2009 ?

PS4: O închiere foarte filosofică: cine și-a petrecut jumătate din viață făcând mizerii își va petrece următoare jumătate făcând mizerii și mai mari pentru a le acoperi sau a le justifica pe primele.

Măcar de jumătatea asta să ne ferim.

Publicat la data de 20.4.2017 .

4 comentarii

 1. Rasvan Roceanu
  20.4.2017, 2:21 pm

  Nu a o noutate ca poti sa minti un om tot timpul, sau toti oamenii un timp, dar nu poti sa minti toti oamenii tot timpul.
  Poti sa nu vorbesti despre lucrurile care nu iti convin, asa cum este “politically correct” sa nu vorbesti despre modul in care J. Edghar Hoover l-a santajat pe J.F. Kennedy, dar totul se afla, pana la urma.
  Din fericire!!!!

 2. andrei
  21.4.2017, 12:20 am

  Anchetarea alegerilor din 2009 ar trebui sa inceapa cu anchetarea alegerilor din 20 mai 1990…
  Altfel vom avea un sir de fapte si impresii (sic!) menite sa evite aflarea adevarului incepand cu actorii si sfarsind cu faptele.
  Eventuala “rastignire” a lui Basescu ar fi necesara – dar nu de dragul adevarului ci pentru a ingropa definitiv performanta democratica din 20 mai 1990.
  (Desi Basescu a venit la putere cu acordul lui Iliescu. Sa nu uitam ca Iliescu l-a taxat ‘prostanac’ pe Geoana. Basescu doar ‘l-a ciuruit’)

 3. Protonic
  21.4.2017, 8:37 am

  Interesant
  Te rog nu uita de Mineriada, caci acela este al doilea rau
  si uita de boc.

 4. Truia Dan
  21.4.2017, 11:06 am

  Anchetarea posibilei fraudari a alegerilor din 2009 – bomba de presa si atat.
  Vorbarie, acuze – imposibil de dovedit ceva acum: buletinele de vot sunt demult distruse -a afirmat un cunoscator (se tin 90 zile dupa alegeri daca nu exista contestatii). Procese verbale falsificate -e posibil sa le detina cineva !?
  In privinta lui CPTariceanu aveti perfecta dreptate. Ma intreb cat timp va mai avea nevoie Dragnea de un inconstient care sa se puna in situatii ridicole cu declaratii penibile.

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Atenție la cele 3 cupluri

Noaptea și vara pe caniculă. Atunci când oamenii nu muncesc ziua, sau atunci când nu muncesc în logica funcționării instituțiilor – ci mută totul...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Ce-i de făcut în câteva ore: Mai poate fi oprit ceva din guvernul ăsta ?

Câteva observații pe care le considerăm esențiale cu privire la guvernul Tudose – care urmează să fie votat peste câteva ore. Poate că în...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Atenție la Puterea a patra! Frăția celor 9 nazguli

Cu un picior în vacanță și cu unul în calculele consecințelor pe care le poate avea desemnarea – complicată și dubioasă – a noului...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Un Macron mai mic pentru 30 de luni: premierii celor 3 din România tuturor

Chiar ar trebui să avem emoții înainte de aflarea numelui viitorului premier – pentru că momentul nu e unul obișnuit. Ba chiar e atât...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Gestapoviștii și țara lor

Rog, cu respect, ca până la finele textului să se ignore titlul de mai sus. Pentru că până la sfârșit o să trecem în...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Valentin Naumescu / Nicio majoritate nu poate face orice. Cazul Poloniei

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Persistă încă, la noi și în întreaga noastră regiune (vezi Polonia, Ungaria etc.), fiind vorba de țări care au redescoperit libertatea votului...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Patru mesaje certe transmise de întânirea Trump – Iohannis

Cristian Diaconescu

Prin vizita Presedintelui Iohannis la Washington si angajarea dialogului, la cel mai inalt nivel, s-a marcat un moment interesant dar in acelasi timp cat...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Pericolele discursului economic: de la simplificare la manipulare

Mircea Coşea

Ar trebui să ne bucure tendința tot mai evidentă a societății românești de a discuta economie , despre rolul și efectele dezvoltării acesteia asupra...Citeste mai departe »

Cât plătim în plus pentru veniturile mai mari/impozitele mai mici ?

Marin Pana

Oficial ne merge bine. Suntem aproape de 60% cu nivelul de trai faţă de media UE în termeni de putere de cumpărare, salariile au...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Agresiunea împotriva României, încurajată și de ei și de noi

Radu Crăciun

Recent, asistand la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general in rezerva, am invatat un nou termen: agresiune acinetica. Probabil ca nici dumneavoastra nu...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 4 mari probleme ale salarizării ca mită electorală. Despre compromiterea unui instrument de ordine în economie și societate

Cristian Grosu

1), La prima mare problemă a legii salarizării unitare – muncită vârtos zilele acestea și vândută iresponsabil în ultimele 6-7 luni – o să...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Adevăr și democrație

Valentin Lazea

Rândurile de mai jos constituie reflecții prilejuite de prelegerea „Ştiinţă, adevăr, democraţie. O alianță problematică?” susţinută de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / De-euroizarea și aderarea la zona euro: o contradicție?

Daniel Daianu

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / O (nouă) revoluție fiscală? În ce scop?

Gabriel Biris

Recent au apărut în piață două proiecte ale guvernului PSD-ALDE: Introducerea unui nou concept, impozitul pe gospodărie, concept care ar urma să schimbe din...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Aurelian Dochia

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română