Cristian Grosu / Ce-i de făcut în câteva ore: Mai poate fi oprit ceva din guvernul ăsta ?

de Cristian Grosu | 29.6.2017 .

Câteva observații pe care le considerăm esențiale cu privire la guvernul Tudose – care urmează să fie votat peste câteva ore. Poate că în cele câteva ore mai poate fi îndreptat ceva :

1), La ora aceasta, ambasadele la București ale marilor state, legațiile aliaților și observatorii politici ale căror sinteze atârnă greu în relațiile bilaterale și-au făcut temele:

Au transmis deja ”acasă” datele esențiale despre forța, expertiza și, mai ales orientarea și capacitatea de-a furniza încredere ale noii echipe care scapă la decizie.

2),În acest turbion în coasta Rusiei și Orientului Mijlociu, nici nu mai contează pentru aliați cine e la finanțe, de exemplu: la o adică, orice derapaj macro, micro, de strategie etc va fi plătit de români, nu de alții. Altele sunt, în acest moment, ministerele strategice : Apărare, Comunicații, Energie, Economie – așa cum e structurat ministerul Economiei în România -, Externe.

3),Or combinația pe care ne-o aduce acest nou guvern Dragnea (cred că nu are nimeni nicio îndoială în acest sens) are două mari metehne:

 • se vede al dracului de prost de-afară,
 • e al dracului de periculoasă.

Combinația noilor fizionomii degajă același sentiment de neîncredere și de joc la două capete pe cât o degaja guvenul Victor Ponta în anul 2015, între o vizită în Rusia, operațiile nesfârșite la genunchi în Turcia (unde-a mers cu avionul lui Erdogan) și croazierele intempestive pe coastele SUA.

4),Niște exemple concrete :

a),La Energie rămâne să blocheze strategia – cu rol esențial în poziționarea geopolitică a României – aceeași marionetă (dl. Toma Petcu) butonată prin interpuși de către Dl. Iulian Iancu – președintele Comisiei de Industrii din Cameră.

Orice decizie, reglementare, proiect legislativ etc e orientat spre Rusia – nu în mod transparent, ci cum e mai rău: în acea linie insidioasă care-i face pe toți atenți și-i determină să sape în spatele acestor decizii și politici care devin oficiale și produc consecințe.

De aia nici nu catadicsește nimeni să implementeze sau măcar să amendeze strategia Energetică: fiecare zi de amânare, fiecare săptămână de întârziere, fiecare lună de băltire conservă situația din care Rusia a ajuns să vândă în Valea Jiului cărbune printr-un sistem de firme ungurești – de fapt, un fel de praf de cărbune amestecat cu pământ, că doar trebuie să câștige toată lumea de jos până sus, sau invers.

Acesta e, însă, un alt subiect, care merită atenția generală într-un context mai larg.

(Aici mai avem de adăugat doar scandalul wikileaks, în care Iulian Iancu apărea, conform depeșelor ambasadei SUA, ca fiind ”omul rușilor”, ”denunț” pe care l-ar fi făcut însuși Georgian Pop, fost șef al Comisiei de control al SRI și coleg de partid cu dl. Iancu. După scandal, ambii aveau să conteste vehement mesajul depeșei: primul că nu e ”omul rușilor”, cel de-al doilea, că nu a spus niciodată așa ceva. E drept, putem presupune că ambii aveau în fișa postului să nege o atare insinuare).

Problema e că situația nu se rezumă doar la Energie și aici apare o premieră :

b),Aparent surprinzător, apare în guvern un alt personaj – apropiat și susținut de același Iulian Iancu pe același județ (Bacău) :

E vorba de Lucian Șova – ale cărui afaceri cu fostul (sanchi – ce-i aia în servicii ”fost”?) agent GRU și cetățean al Republicii Moldova Boris Golovin au fost prezentate într-o mai veche investigație a ziarului Adevărul.

Putem presupune – nu fără temei – că ceea a publicat ziarul la un moment dat era știut, verificat și detaliat mult mai mult decât o poate face o investigație jurnalistică, de alții, pentru care afacerile rusești din România nu sunt o glumă.

Ca jurnalist de investigații, m-am intersectat la începutul anilor 2000 cu afacerile dlui. Golovin : ele au crescut discret dar sigur sub ochii ministrului Dan Ioan Popescu din guvernul Năstase – odată cu mecanismul de destructurare și devalizare al sistemului energetic românesc. Ce să mai spunem – dl. Iulian Iancu lucra și atunci în același minister…

De data asta, dl. Lucian Șova apare într-un loc surprinzător: Comunicații. E un minister aflat sub o puternică presiune informativă, de când România – au stabilit Aliații – e hub cybernetic pe Ucraina. E și unul din motivele pentru care Sorin Grindeanu, fost ministru la Comunicații, era socotit om al sistemului.

Dacă la asta adăugăm faptul că PSD i-a luat președintelui Iohannis orice atribuții în numirea președintelui ANCOM, avem tot dreptul să ne temem că oamenii ăștia au o agendă foarte diferită de agenda cel puțin oficială a României.

E interesant că dl. Lucian Șova apărea, inițial, ca propunere pentru ministerul Economiei. Iată, însă, că au nimerit mai bine.

c),Surprizele continuă, însă: la IMM-uri a ajuns Ilan Laufer – un june la fel de dezinvolt (și de ”în chiloți”) precum băiatul ăla în chiloți care nici nu-și terminase școala, pe care PNL aripa Bușoi încercase la începutul lui 2016 să-l strecoare pe portofoliul de la Sănătate în guvernul Cioloș.

Manechin, o mică și tenace vedetă în lumea mondenă, dl. Laufer are legături de afaceri cu Alexandru Pincevschii, un prosper om de afaceri din Republica Moldova, președinte al Holdingului Elite-5.

Nu credem că tânărul de 33 de ani reprezintă o miză strategică atât de mare – el pare mai degrabă o obligație ”abia aia strategică” a dlui. Dragnea.

d),O bizarerie este apariția, din debaralele trecutului de tristă amintire al PSD, a dlui. Marcel Ciolacu. Apropiat de mafiile de la Curbura Carpaților ale partidului, dl. Marcel Ciolacu a crescut politic în anturajul lui Omar Haysam (artizanul răpirii în Irak a jurnaliștilor români) – ba chiar mergeau la vântoare împreună prin pădurile patriei aflate la discreția Partidului.

Dl. Ciolacu va popula cel de-al treilea post de vicepremier – înființat special cu ocazia acestui guvern – fără portofoliu: se va ocupa de ”proiecte speciale” acolo unde acestea presupun ”colaborare interministerială”.

Dacă la ce e scris mai sus mai adăugăm și Fondul de Investiții care, la ora asta, arată în principiu ca un fel de FNI – credem că va fi plin în noul guvern de ”proiecte speciale”.

e), Iar la Apărare – altă surpriză: dl. Țuțuianu, șeful Comisiei de Control al SRI – om de mare credibilitate, racordat structurile aliaților, expertiză, competență, patriotism, determinare.

5), Cu o asemenea galerie în fruntea ministerelor strategice, colecția de proști, obtuzi, diversioniști și salafiști aleși din bestiarul PSD și numiți în guvern pare un adevărat comando euro-atlantic : Liviu Pop la Educație, Dl. Daea la Agricultură, dl. Dunca la Sport, dl. Bodog la Sănătate, șeful revistei Cancan la Cultură… Cu excepția poate a dlui. Daea (care chiar știe să o facă pe prostul), toți sunt ignorați de radarele interne și externe care produc informațiile cu care să se uneltească … așa și pe dincolo.

6),Două lucruri ar mai fi de spus aici :

Primul: visul dlui Darius Vâlcov – strategul economic al partidului, autorul programului de guvernare și evaluatorul total al activității minșitrilor, pare să se împlinească : iar teama să că România ignoră relațiile cu Rusia (reproșată oficial guvernului Grindeanu) are toate motivele să devină neîntemeiată.

Al doilea: prezența lui Ionuț Mișa la Finanțe e la fel de greu de înțeles cum a fost și prezența lui Viorel Ștefan în guvernul Grindeanu: mintea lucidă pe care o vor bate toate flamele produse de ciocnirile de interese din ”programul de guvernare”. Rămâne să vedem cât (pentru el) va rezista și cum (pentru noi) va rezista.

***

Mai sunt câteva ore și guvernul va intra la vot : pe această panoplie, însă, nu văd niciun ”strategic” orientat spre Vest. Văd, însă, mulți ”strategici” orientați spre Est.

Dar nu contează ce credem noi:

Ci ceea ce cred în acest moment aliații cu care se negociază, se fac înțelegeri, poziționări, grupuri de lucru și alianțe punctuale – toate bazate atât pe o încredere nestrămutată, cât și pe relațiile personale ale miniștrilor cu decidenții Europei care contează. Or cu așa ceva nu te joci!

Într-un fel, e explicabil și de ce nu avem, la 27 de ani de la Revoluție, o străpungere a Carpaților cu autostradă.

Nu va urma niciun șoc, n-o să vedem nimic spectaculos : n-o să vedem din același motiv pentru care nu vedem de 27 de ani : pentru că actorii suntem noi.

Din sală, însă, se vede că suntem în același punct ca acum 5 , 10, 15 ani : din penultimii am ajuns ultimii. Și-o s-o ținem tot așa.

PS: La cum decurg lucrurile, pare că dl. Liviu Dragnea și-a rezolvat problema cu Justiție – eforturile sale și ale Curții Constituționale au adus totul în pragul unei decizii a Parlamentului: dacă se pune prag de peste 200.000 la abuz și se grațiază fapta pe care a a fost condamnat – e gata.

Și pare că a trecut – cu un guvern ”de lucru”, la cea de-a doua etapă a viziunii sale politice. ”Pas cu pas” – cum ar spune un clasic în viață.

Publicat la data de 29.6.2017 .

2 comentarii

 1. Truia Dan
  29.6.2017, 3:29 pm

  Ce sa mai comentezi !
  Speranta ramane la manifestarea prostiei politicienilor, mai ales fsn-isti (fosti si actuali) care, pe langa acest atribut, mai sunt si fuduli; deci oricand poate izbucni un scandal intre ei extins la acoliti.
  Si dl Ciolos lucreaza – adica rateaza toate ocaziile servite pe tava de ineptii care ne conduc !

 2. Caliman I. Eugen - consultant independent - dezvoltare industriala.
  29.6.2017, 6:44 pm

  1.De ce atita mirare, fata de dezorientarea economica si sociala a unui Guvern, lipsit de un PROIECT DE TARA, care sa ofere directia, instrumentele si obiectivele economice catre o dezvoltare industriala rapida, de ajungere din urma, macar a tarilor foste comuniste?In mod fortuit – “EXPERTIZA” acestui Guvern nu poate inseamna decit incapacitate de absorbtie si utilizare a fondurilor UE, consumabile doar pe baza unor proiecte de mare anvergura economica – profund “dezvoltatoare economic”.
  2.In lipsa unui proiect de tara care sa aiba ca obiectiv reindustrializarea prin aportul investitorilor straini (disparuti de 10 ani datorita indicelui catastrofal de ne-competitivitate economica nationala 74) – unica resursa a dezvoltarii nu putea fi decit un ILUZORIU “fond national de dezvoltara”.Adica un fel de “fondul al saraciei nationale”!
  3.Asa cum precizau realizatorii strategiei nationale de competitivitate (valabil si pentru strategia ENERGETICA) – ele sint irealizabile fara un “proiect de reindustrializare”, care sa indice la modul concret consumurile energetice pe diverse termene, cind si ce anume investitii energetice sint oportune, odata cu resursele care le asigura, incit chinezii sau alti investitori sa realizeze grupurile 3 – 4 Cernavoda, Tarnita sau Rovinri.Nu pot exista investitii straine majore, fara fundamente robuste privind consumul si dimensiunea sa viitoare.In lipsa proiectului de tara cu obiectivul reindustrializarii, strategiile energetice (cit si celelalte 52), ramin teoretice, desi sint realizari tehnice/economice veloroase si oportune.Numai un proiect de tara poate urni lucrurile in directia dorita, iar in lipsa lui – desfasurarea haotica, dupa interese obscure a activitatii guvernului este ceva firesc, natural.Aceste adevaruri le-am afirmat si in cadrul Conferintei Energetice din 24 mai organizata de CursDeGuvernare la Bucuresti, iar fara a se pleca la drum cu “motorul reindustrializarii” care pune pe fagas normal intreg procesul economic la nivelul national (si pe domenii), asteptarile si mirarea asupra enormitilor din administrarea economiei nationale ramin si pe mai departe fara finalitate practica.
  4.In lipsa proiectului de tara aratat, PSD si d-l Dragnea nu aveau ce altceva sa cuprinda in “filmul” degradarii economice si stagnarii pe care o presupune lipsa unui astfel de proiect – ca unicul providential pentru Romania.
  Ca analist independent, cred ca Guvernul va inventa si alte prapastii economice si sociale, fiindca nu i se va parea suficienta (pentru decaderea economica) agravarea impozitarii si contributia sa la blocarea motoarelor si asa anemice ale dezvoltarii economice.
  5.Mai mult ca oricind – ASTAZI CursDeGuvernare are OBLIGATIA istorica de a “organiza” antreprenoriatul din ROMANIA, astfel incit sa-si creieze INSTITUTIA REPREZENTATIVA NATIONALA, asa cum i-am propus printr-un material COMPLET de “ECONOMIE APLICATA”(de 40 de pagini), care sa aiba capacitatea INSTITUTIONALA de a CENZURA proiectele guvernamentale perdante prin analize de caz si EXPERTIZE TEHNICE/ECONOMICE, incit economia tarii sa iasa de pe fagasul haiduciei si sa intre pe cel tehnic/stiintific demonstrat de analizele si expertizele aratate.
  Acest lucru este valabil pentru PIAROM si toate organizatiile patronale/antreprenoriale din Romania, care in lipsa organizarii institutionale NATIONALE vor suporta ani buni, gogosile perdante ale unei clase politice dezinteresate de dezvoltare, care actioneaza haotic, fie dupa interesele proprii.
  6.Pentru ca organizatiile patronle/antreprenoriale sa initieze si parcurga un astfel de proces de ORGANIZRE care sa le faca egale Guvernului in dezbaterea si luarea deciziilor ECONOMICE NATIONALE – este necesar ca o publicatie economice de virf – in speta CursDeGuvernare sa declanseze o MISCARE ECONOMICA NATIONALA de asezare a vietii economice din Romania, pe fagasul dezvoltarii si interesului national.In caz contrar, lamentarile si cererile patronatelor ramin fara finalitate, la fel ca si analizele si criticile (corecte) ale marilor analisti prezenti pe acest portal!

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Atenție la cele 3 cupluri

Noaptea și vara pe caniculă. Atunci când oamenii nu muncesc ziua, sau atunci când nu muncesc în logica funcționării instituțiilor – ci mută totul...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Atenție la Puterea a patra! Frăția celor 9 nazguli

Cu un picior în vacanță și cu unul în calculele consecințelor pe care le poate avea desemnarea – complicată și dubioasă – a noului...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Un Macron mai mic pentru 30 de luni: premierii celor 3 din România tuturor

Chiar ar trebui să avem emoții înainte de aflarea numelui viitorului premier – pentru că momentul nu e unul obișnuit. Ba chiar e atât...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Gestapoviștii și țara lor

Rog, cu respect, ca până la finele textului să se ignore titlul de mai sus. Pentru că până la sfârșit o să trecem în...Citeste mai departe »

Cristian Grosu

Cristian Grosu / Lupta cu Ceaslovul. Și cele 9 premiere

O să încep cu partea a doua – urmând ca ”ceaslovul” (hehe… – ce acoperire fonetică a tâlcului său) care ar trebui să mai...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Valentin Naumescu / Noua tentativă a Ucrainei de a sparge blocada Rusiei spre Vest. De ce va eșua și aceasta

Valentin Naumescu

Puncte cheie: De mai bine de o săptămână, Ucraina dă semnale repetate și insistente, la nivel înalt, că este pregătită să reia ofensiva politico-diplomatică...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Patru mesaje certe transmise de întânirea Trump – Iohannis

Cristian Diaconescu

Prin vizita Presedintelui Iohannis la Washington si angajarea dialogului, la cel mai inalt nivel, s-a marcat un moment interesant dar in acelasi timp cat...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Pericolele discursului economic: de la simplificare la manipulare

Mircea Coşea

Ar trebui să ne bucure tendința tot mai evidentă a societății românești de a discuta economie , despre rolul și efectele dezvoltării acesteia asupra...Citeste mai departe »

Cât plătim în plus pentru veniturile mai mari/impozitele mai mici ?

Marin Pana

Oficial ne merge bine. Suntem aproape de 60% cu nivelul de trai faţă de media UE în termeni de putere de cumpărare, salariile au...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Agresiunea împotriva României, încurajată și de ei și de noi

Radu Crăciun

Recent, asistand la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general in rezerva, am invatat un nou termen: agresiune acinetica. Probabil ca nici dumneavoastra nu...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 4 mari probleme ale salarizării ca mită electorală. Despre compromiterea unui instrument de ordine în economie și societate

Cristian Grosu

1), La prima mare problemă a legii salarizării unitare – muncită vârtos zilele acestea și vândută iresponsabil în ultimele 6-7 luni – o să...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Adevăr și democrație

Valentin Lazea

Rândurile de mai jos constituie reflecții prilejuite de prelegerea „Ştiinţă, adevăr, democraţie. O alianță problematică?” susţinută de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / De-euroizarea și aderarea la zona euro: o contradicție?

Daniel Daianu

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / O (nouă) revoluție fiscală? În ce scop?

Gabriel Biris

Recent au apărut în piață două proiecte ale guvernului PSD-ALDE: Introducerea unui nou concept, impozitul pe gospodărie, concept care ar urma să schimbe din...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Aurelian Dochia

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română