joi

18 aprilie, 2024

18 decembrie, 2018

Scris la cald, după anunțul făcut de dl. Orlando Teodorovici – ministrul oficial al Finanțelor în exact aceeași măsură în care dna. Dăncilă e prim- ministrul României.

Până când efectele decretate (se face prin Ordonanță de Urgență – adică prin ”decret”, ca acum 30 de ani) vor intra la analiza consecințelor de către experți, să traducem nu atât ce a vrut să ne comunice ministrul, cât mai ales aberațiile economice conținute de noile măsuri anunțate pentru 2019.

De ce ”Aberații economice”: exact în genul celor care, cu presiune pe îndatorare, fac din campioana creșterii economice în UE o țară în care nu s-a pornit nicio autostradă în ultimii 2 ani, unde stafilococii omoară oamenii cu zile în spitale, în care ne-am întors în școli la manualul unic și ne-am făcut deja lista cu imperialiștii, capitaliștii și agenturili vinovați de toate astea.


La rând:

1), Ministrul Teodorovici anunță că bugetul va fi sporit prin impozitarea ROBOR-ului: ce-i peste 1,5% va fi impozitat progresiv.

Măsura și, mai ales, concepția în sine, sunt  aberante din orice punct de vedere ai privi lucrurile: ROBOR e o dobândă medie a celor cu care se împrumută băncile, el a fost efect al inflației, al pieței interbancare și al politicii monetare prin care BNR a ținut cursul de schimb în echilibru, altfel ar fi luat-o toată țara (o țară cu creștere prin consum și dependentă de importul de pâine în timp ce exportă grâu) și toată economia la vale.

Or, inflația a fost produsă prin pomparea în piață, de către guvern, a miliardelor împrumutate la dobânzi tot mai grele, pentru a crește veniturile masei electorale a partidului înainte ca acestea să crească în economia reală.


În plus, motivarea oficială a măsurii anunțate de Orlando Teodorovici – devenit, de vreo 2 luni, un fel de Beppe Grillo al științei și măsurilor economice  – este că băncile practică dobânzi de 2% la depozite și de 9% la credite:

Păi scăderea forțată a ROBOR ar crește și mai mult această distanță dintre dobânzile la depozite și credite!

2), Se duce dracului toată politica monetară a BNR – care tocmai asta încerca să facă: temperarea creditelor de consum, pentru a evita spirala excesului de cerere într-o piață dominată de importuri din Ungaria și Polonia.

4), Băncile nu-și vând creditele neperformante numai către entități din grup. Să-l întrebe dl. Teodorovici pe dl. Daniel Zamfir de ce și o să-i explice mai bine.

5), Băncile au profituri nesimțite (suntem campioni în Europa) tocmai din cauza expunerii (între cele mai mari din Europa) pe statul român.

Atunci când, din cauza politicilor macroeconomice și a creșterii conjuncturale prin consum, nimeni nu te mai împrumută la o dobândă rezonabilă, te împrumuți de acasă – la dobânzi cu doar un deget mai mici.

6), Măsura anunțată de ministrul Teodorovici nu urmărește stimularea creditării economiei, ci banii pe care nu-i mai are la buget.

Nici nu are cum să urmărească creditarea companiilor: 80% din economie e pur și simplu nebancabilă! Vedeți rapoartele Coface – acolo unde o companie e companie numai pentru că așa o poreclim noi, dar care nu s-ar putea împrumuta (și de aia nici nu vrea să se împrumute) nici dacă dobânda (si costurile de finanțare în genere) ar fi zero.

Astfel că ministrul Finanțelor speră la susținerea creșterii tot prin consum – pentru că doar la persoanele fizice mai poți spera să cheltuiască.

7), Scăderea taxelor la companiile de construcții ne explică, în sfârșit, și de ce guvernul a făcut tot posibilul pentru a refuza banii europeni pentru infrastructură:

Privații din Parteneriatul Public Privat își primesc partea lor, că ”Publicul” partener o să-și ia partea el singur – de aia si fuge de controalele DLAF și OLAF care însoțesc banii europeni. Iar aici nu mai vorbim de PSD – în teritoriu și în județe USL-ul funcționează ca uns.

(Citiți și:Debut spectaculos al PPP-ului românesc: Licitație fără studiul de fezabilitate. Da, face acest lucru organizatorul licitației, cu autostrada Ploiești – Brașov ”)

Muncitorii vor primi pensii întregi chiar dacă nu vor contribui întreg: dar lucrul ăsta se petrece și cu pensiile speciale și uite că nu moare nimeni: oricum nu noi, ci copiii noștri o să li le plătească.

8), Două lucruri ne-au foțat inflația până la 5,5%: excesul de cerere provocată de bani împrumutați pentru consum + prețurile reglementate, îndeosebi cele din energie.

Și nu e vorba aici de presiunea ascendentă a prețurilor din energie din acest an cât, mai ales, caracterul intempestiv al acestor majorări precum și momentele alese nu după criterii de stabilitate, ci după agenda electorală.

Plafonarea, pentru 3 ani, a prețurilor la energie se va dovedi, însă, periculoasă și, mai ales, volatilă, chiar dacă ministrul Teodorovici speră că astfel va ține inflația sub control:

companiile energetice vor avea nevoie urgentă de investiții ca să punem pe hartă gazele de la Marea Neagră și să nu rămânem iarăși, ca boii, noi cu gazele materie primă iar alții cu caimacul: Ungaria abia așteaptă să taie, din nou, bilete, și la intrarea gazelor românești în Europa.

9), Fondurile de investiții de miliarde anunțate de dl. Teodorovici sunt cadoruile dublu otrăvite făcute de guvern:

Mai întâi, ansamblului de administrații locale:

ele sunt instrumentele de împărțire discreționară a banilor în interior- și de comisionare a ceea ce a mai rămas din avuția României prin tranzacțiile de la exterior.

Al doilea – și cel mai grav: economiei înseși, prin pregătirea desființării guvernanței corporative la companiile care se vor alinia la o decizie pur politică, după cum prevede noua legislatie privind așa numitul Fond Suveran.

10), Atenție:

ministrul Teodorovici ne-a înștiințat azi, oficial, că în România s-a născut o superputere financiar-bugetară, care bate orice minister și orice entitate politico-economică: Comisia Națională de Prognoză, care a preluat oficial atributele Ministerului Dezvoltării, cu banii, alocările, împărțelile a zeci de miliarde!

Șeful ei, Ion Ghizdeanu, e cel care anul trecut exact pe vremea asta a greșit prognoza de creștere petru România (un fleac: de la 5,5% la 4%…) mizând pe o presupunere aberantă: că populația își va scoate economiile din bănci pentru a relansa consumul …

Dl. Ghizdeanu nu e singur: tocmai a fost lipit la cancelarie dl. Ilan Laufer – puțoiul coborât de pe copertele tabloidelor direct în guvern și care l-a acuzat de antisemitism de Klaus Iohannis pentru că nu a acceptat numirea sa la cel mai (fost) mănos minister, cel al Dezvoltării.

***

Acum știm cum va arăta bugetul anului 2019:

vor începe lucrările de infrastructură numai acolo de unde se poate fura ceva,

pilonul II de pensii (că tot o să trebuiască să plătească copiii nostri pensiile speciale nebazate pe contributivitate) va fi optional până la descurajarea plasamentelor,

apărarea pe care si-o vor construi marile companii bogate va face să fie și mai bogate, iar celelalte se vor deconta jos, la clasa de mijloc – iar polazarizarea economiei va crește.

Și analiștii și mediul de afaceri au de ținut minte prestația, explicațiile și argumentele de azi ale celui care ocupă, oficial, postul de ministru al Finanțelor (da, e chiar același care acum câteva săptămâni se lăuda că le-a cerut ministrilor europeni introducerea permiselor de muncă limitate – că în România le-a rezolvat…) :

e nivelul de expertiză, profesionalism și înțelegere cu care România intră, prin dl. Teodorovici, la Președinția UE.

Dar n-o să murim din asta: România își va continua drumul în ciuda acestor personaje care subminează cât pot de mult dezvoltarea și intrarea într-o ligă mai civilizată:

poate că anul 2019 va fi cel în care, în vreun moment astral, această națiune o să tragă după unii dintre ei zăvorul, și după unii apa. Iar după alții – pe amândouă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Spuneti dl Grosu ca ,,Dar n-o să murim din asta: România își va continua drumul în ciuda acestor personaje care subminează cât pot de mult dezvoltarea și intrarea într-o ligă mai civilizată:
    poate că anul 2019 va fi cel în care, în vreun moment astral, această națiune o să tragă după unii dintre ei zăvorul, și după unii apa. Iar după alții – pe amândouă.”
    IN NICI UN CAZ, CU ASA ALEGATORI SI ASA JURNALISTI, 2019 NU VA FI UN ASTFEL DE AN !
    VRETI SA STITI CARE ESTE SOLUTIA ? PUTEREA IN MANA POPORULUI = DEMOCRATIA DIRECTA sau PARTICIPATIVA !
    VA ROG SA CITITI https://www.facebook.com/groups/modificareaconstitutiei/

  2. 1- ROBOR asta creste cind bancile nu au lei si se imprumuta una de la alta .Pentru o zi sau mai mult . Daca MFP nu ar „aspira” peste 70 miliarde lei anual , bancile ar avea abundanta de lei. Iar foamea ministerului nu poate fi compensata nici de injectile BNR . Ca ar trebui sa tipareasca banii ca pe vremea lui Iliescu si FSN .(cind nu eram in UE)si principiul era „sa ajunga la toti tovarasi” .
    Asa tot romanul a ajuns (atunci) milionar in lei . 🙂 Iar inflatia anuala era cu doua zerouri .

    In alternativa sa aresteze nesimtitul asta de ROBOR care suge sangele romanilor . 🙂

    2- „Muncitorii vor primi pensii întregi chiar dacă nu vor contribui întreg”
    Asta acum .
    Intrebati pe greci cum de au fost nevoiti sa taie de 5 (cinci) ori pensile ca altfel nu primeau creditele „de salvare” de la UE .
    Sau intrebati italienii de ce nu mai indexeaza pensile mai mari de 1.530 euro net lunar . 80 % din beneficiarii pensilor peste aceastra cifra sint fosti bugetari .
    Care coincidenta , intimplare , au avut pensile calculate identic (pina in 1996) ca cele speciale/de serviciu din RO . Cu aceasi varsta venerabila de pensionare . 45 de ani .

    3- Banii aia de la UE , gratis si nerambursabil nu se doreste atragerea ca sint controlati . E greu de luat spaga si daca te descopera , cer banii inapoi .
    Nesimtitii dracului de capitalisti . Vor sa ne tina in Logan toata viata cind fiul , fica , amanta tusesc daca nu le dai Mercedesul si vacanta in Maldive . 🙂

    PS . In 2019, dobanzile vor fi la vreo 15 miliarde lei . Pensile speciale la plata vor depasi linistit 8 miliarde lei.
    Deci cel putin 23 miliarde de deficit bugetar anul urmator .
    Cit e deficitul planificat tovarasi cu noile taxe inventate ? 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Spuneti dl Grosu ca ,,Dar n-o să murim din asta: România își va continua drumul în ciuda acestor personaje care subminează cât pot de mult dezvoltarea și intrarea într-o ligă mai civilizată:
    poate că anul 2019 va fi cel în care, în vreun moment astral, această națiune o să tragă după unii dintre ei zăvorul, și după unii apa. Iar după alții – pe amândouă.”
    IN NICI UN CAZ, CU ASA ALEGATORI SI ASA JURNALISTI, 2019 NU VA FI UN ASTFEL DE AN !
    VRETI SA STITI CARE ESTE SOLUTIA ? PUTEREA IN MANA POPORULUI = DEMOCRATIA DIRECTA sau PARTICIPATIVA !
    VA ROG SA CITITI https://www.facebook.com/groups/modificareaconstitutiei/

  2. 1- ROBOR asta creste cind bancile nu au lei si se imprumuta una de la alta .Pentru o zi sau mai mult . Daca MFP nu ar „aspira” peste 70 miliarde lei anual , bancile ar avea abundanta de lei. Iar foamea ministerului nu poate fi compensata nici de injectile BNR . Ca ar trebui sa tipareasca banii ca pe vremea lui Iliescu si FSN .(cind nu eram in UE)si principiul era „sa ajunga la toti tovarasi” .
    Asa tot romanul a ajuns (atunci) milionar in lei . 🙂 Iar inflatia anuala era cu doua zerouri .

    In alternativa sa aresteze nesimtitul asta de ROBOR care suge sangele romanilor . 🙂

    2- „Muncitorii vor primi pensii întregi chiar dacă nu vor contribui întreg”
    Asta acum .
    Intrebati pe greci cum de au fost nevoiti sa taie de 5 (cinci) ori pensile ca altfel nu primeau creditele „de salvare” de la UE .
    Sau intrebati italienii de ce nu mai indexeaza pensile mai mari de 1.530 euro net lunar . 80 % din beneficiarii pensilor peste aceastra cifra sint fosti bugetari .
    Care coincidenta , intimplare , au avut pensile calculate identic (pina in 1996) ca cele speciale/de serviciu din RO . Cu aceasi varsta venerabila de pensionare . 45 de ani .

    3- Banii aia de la UE , gratis si nerambursabil nu se doreste atragerea ca sint controlati . E greu de luat spaga si daca te descopera , cer banii inapoi .
    Nesimtitii dracului de capitalisti . Vor sa ne tina in Logan toata viata cind fiul , fica , amanta tusesc daca nu le dai Mercedesul si vacanta in Maldive . 🙂

    PS . In 2019, dobanzile vor fi la vreo 15 miliarde lei . Pensile speciale la plata vor depasi linistit 8 miliarde lei.
    Deci cel putin 23 miliarde de deficit bugetar anul urmator .
    Cit e deficitul planificat tovarasi cu noile taxe inventate ? 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: