vineri

29 martie, 2024

1 februarie, 2012

„Se invocă că, în toţi aceşti ani, o putere reformatoare, cu viziune şi voinţă, a modernizat statul român şi că opoziţia prezentată de mult, inclusiv în forurile europene, şi pe nedrept retrogradă, antireformistă, blochează acest proces de modernizare a statului. În realitate, statul român este mai corupt, mai clientelar ca oricând, mai costisitor şi mai puţin de folos cetăţeanului plătitor de impozite ca oricând. Iar despre austeritate este bine să discutăm până la capăt cu toate datele autentice, şi vom vedea că austeritatea a fost impusă, prescrisă doar unor oameni care se află în afara clientelei uzuale a puterii” – a declarat Crin Antonescu marţi, la Bruxelles, în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri despre situaţia din România, pe care USL a iniţiat-o împreună cu grupurile parlamentare liberal şi socialist din PE.

Din partea USL au mai vorbit Victor Ponta şi Daniel Constantin.

Liderul liberal român a spus în discursul său că protestele românilor n-au fost provocate de măsurile de austeritate luate de guvern, ci manifestatiile au avut ca scop recuperarea valorilor democratice:


„Populaţia nu protestează împotriva măsurilor de austeritate luate din 2010, dintre cele mai dure din ţările Uniunii Europene, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25 %, creşterea spectaculoasă a TVA – de la 19 la 24 % – îngheţarea pensiilor oricum mici şi multe alte măsuri dramatice. Românii nu au protestat atunci, protestează acum, nu pentru a cere recuperera acestor pierderi salariale, deşi sunt afectaţi, protestează acum pentru că, aşa cum afirmă aceşti protestatari, simt că singurul câştig cert al României, după 20 de ani, şi anume pentru că garanţiile pentru o societate democratică şi pentru un stat de drept, sunt în pericol. Pentru că, de facto, şi toată lumea vede în România, puterea s-a concentrat în mâna unui singur om, iar principalul partid de guvernământ se comportă ca un partid-stat pe care românii îl cunosc de multă vreme şi pe care românii nu-l mai vor niciodată”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: