sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 octombrie, 2013

Președintele PNL, Crin Antonescu a declarat vineri, într-o conferință de presă specială, că atât premierul Victor Ponta, cât și președintele Traian Băsescu au greșit la modul inacceptabil în chestiunea revocării procurorului Lucian Papici.

Amândoi, a spus Crin Antonescu, au creat impresia generală că doresc să transmită ”mesaje de forță care vor să spună <<Eu controlez în această zonă mai mult >> sau <<Eu controlez încă >>, în cazul președintelui, această zonă”.

”Am ajuns azi să riscăm să vedem astfel de mesaje profund nedemocratice. O justiție independentă nu e împărțită pe parcele de influență, ci este reprezentată de oameni care trebuie să aibă forța de a-și apăra independența”, a spus Crin Antonescu.


Referindu-se la premier, Crin Antonescu l-a avertizat că ”oricine încearcă să intimideze, influențeze sau să controleze justiție va avea în mine un adversar la fel de hotărât, de determinat,  cum l-a avut Traian Băsescu în ultimii ani”.

Greșelile lui Victor Ponta, în viziunea lui Crin Antonescu:

Premierul a greșit miercuri seara, când a vorbit pe acest subiect, în numele procurorului general, ceea ce este ”inacceptabil”, a spus președintele PNL, care crede și speră că ”a fost doar o greșeală”.

Constituția nu-i permite să dea explicații sau mesaje în numele procurorului general, despre o schimbare internă a Parchetului.

Cel care trebuia să iasă și să explice ce s-a întâmplat în cazul procurorului Lucian Papici este procurorul general, Tiberiu Nițu, a explicat Crin Antonescu.


Președintele PNL s-a referit și la lucruri concrete din declarațiile de miercuri ale premierului, la faptul că un ”procuror face dosare politice și e băsist” și că ”președintele conduce Justiția prin telefoane”.

Aceste afirmații ale premierului, precum și acuzația președintelui potrivit căreia ”premierula intrat cu bocancii în Justiție” trebuie să facă subiectul unei dezbateri parlamentare, a mai zis Crin Antonescu.

Greșelile președintelui, în vozoinea liderului PNL

Inacceptabile sunt și intervențiile președintelui, în opinia lui Crin Antonescu, iar în privința lui intențiile sunt clare. ”Nu ne putem permite să-l desconsiderăm”, a adăugat Crin Antonescu.

”Președintele ține să ne informeze că a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe procurorul general și, folosind o încărcăptură simbolică, i-a spus: <<Nu e bine, domnul procuror general>>”. Deși intenția lui Traian Băsescu era clară, atunci când l-a sunat pe Tiberiu Nițu, nu se poate pune problema suspendării, afirmă Crin Antonescu:

”Unii vorbesc de suspendare. Cred ca glumiti. Faptul ca i-a dat telefon numai intr-o cheie comica poate fi interpretat ca motiv de suspendare. Sunt sefi de institutii, cu responsabilitati, care trebuie sa comunice. Basescu merge cu ideea acestui autodenunt mai departe, dar cum pot discuta de suspendare cat procurorul general nu iese si spune: <<Am primit un telefon neconstituțional de la președinte>>?”

Lucian Papici, procurorul din Direcţia Naţională Anticorupţie care s-a ocupat de Dosarul fraudelor de la referendum, în care este acuzat şi Liviu Dragnea, a fost înlocuit miercuri de la conducerea Secţiei I a DNA, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, care a delegat-o mai apoi pe Iuliana Bendeac (tot procuror de la DNA şi care s-a ocupat de dosarul de şantaj al lui Dan Voiculescu, dosar trimis de curând în instanţă).

Numirea acesteia s-a făcut la propunerea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Dosarul referendumului, în care este acuzat Liviu Dragnea, se află pe masa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care trebuie să decidă dacă acest caz se închide sau este trimis instanţei.

Parchetul General (PG) a explicat înlocuirea procurorului Papici prin faptul că ministrul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) noile numiri. În comunicatul PG nu se spune însă data la care s-au transmis aceste noi numiri la CSM, fapt care ar explica, poate, de ce Lucian Papici a fost demis la doar o săptămână după ce îi fusese reînnoită delegarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: