vineri

19 aprilie, 2024

7 octombrie, 2015

salariuSalariul mediu net de la nivel naţional a scăzut în luna august cu 1,9% faţă de luna anterioară, când a intrat în vigoare o nouă majorare a salariului minim pe economie, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Dacă în luna iulie, salariile au crescut, în medie, cu 1,9% faţă de iunie, adică 31 de lei, o lună mai târziu, acestea au scăzut cu acelaşi procent, respectiv cu 36 de lei în cifră absolută, reiese din datele Statisticii.

Astfel, în iulie câştigul salarial mediu net a fost de 1.849 de lei, iar o lună mai târziu de 1.813 lei, cu 5 lei mai mult decât în iunie, înainte de majorarea salariului minim.


Salariul minim brut pe economie a fost majorat de două ori în acest an, de la 900 la 975 începând cu 1 ianuarie, respectiv de la 975 la 1.050 de lei începând cu 1 iulie. De majorarea din luna iulie au beneficiat în jur de 1,5 milioane de persoane, dintre care 490.000 din sectorul bugetar.

Din explicaţiile Statisticii reiese că scăderea câştigului salarial mediu net din august faţă de iulie, a fost determinată de „acordarea în luna iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariaţi cu câştiguri salariale mici„.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 7,7%. Raportat la puterea de cumpărare, salariile au crescut cu 9,8% faţă de august 2014. Astfel, indicele câştigului salarial real (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum)a fost de 109,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu  net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.781 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.069 de lei).


În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (0,5%), învăţământ, sănătate şi asistenţă socială (0,3%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: