miercuri

27 martie, 2024

1 noiembrie, 2016

salariiComisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat marţi raportul la Legea de adoptare a OUG salarizării (20/2016), forma finală urmând să intre săptămâna viitoare la votul în plen.

Intervențiile au un impact evaluat de guvernanți la 3 – 4 miliarde de lei, iar un raport al ING spune că aceste noi cheltuieli cu personalul de la stat va urca deficitul bugetar din 2017 la 4,4% din PIB. Cu mult peste cota de 3% acceptată în UE și de ținta de 2,7% asumată prin Strategia Fiscal-Bugetară 2016-2018.

„Implementarea deciziilor menționate anterior (majorările salariale în sănătate și învățământ, precum și creșterea sporurilor acordate medicilor, votate de Parlament n.r.) și lipsa unor măsuri compensatorii ar duce deficitul bugetar pentru anul viitor la 4,4% din PIB, în condițiile în care deja sunt programate mai multe reduceri de taxe prociclice începând cu ianuarie 2017, prin Codul Fiscal”, arată raportul ING.


Analiștii ING se așteaptă la tăierea puternică a investițiilor publice după alegeri, dacă aceste măsuri vor intra în vigoare.

O problemă gravă a acestor amendamente este nu doar impactul, ci și faptul că dau peste cap eforturile din Ordonanța salarizării de a rezolva parte din inechitățile din sistemul de salarizare al bugetarilor.

Noutățile adoptate de deputați

  • Creșteri salariale pentru personalul TESA, funcționarii publici din sistem, medicii din direcțiile județene de sănătate, din creșe și grădinițe
  • Angajații din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc de la 1 decembrie 2016 o majorare cu 25% a salariilor de bază
  • tot de la 1 decembrie 2016, personalul din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene, a municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurarilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti  se stabileşte la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS. Cele două măsuri de mai sus, au protestat cei de la Ministerul de Finanțe, vor crește deficitul și așa uriaș al Casei. Bugetul pe 2016 al CNAS este de 26,357 miliarde de lei, din care doar 21,411 de miliarde vin din contribuțiile la Fondul Unic de Sănătate, restul fiind subvenții de la bugetul consolidat.
  • Sporurile sunt calculate, toate, la valoarea salariilor din momentul în care se acordă, nu prin raportare la salariile de bază din 2009, ca până acum (impactul pe această singură măsură este de 1,125 de miliarde de lei, potrivit ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru)
  • Gărzile medicilor vor fi decontate tot prin raportare la salariile din momentul în care sunt efectuate
  • Asistenților sociali le crește salariul cu o medie de 10%
  • Personalul din medicină școlară va fi salarizat ca și personalul din unitățile sanitare clinice
  • Se reduce diferența de salarizare dintre medicii din clinic și cei din unitățile neclinice, la circa 300 – 400 de lei, prin creșterea veniturilor celor din neclinic

Învățământ – creșteri medii de 15%

De la 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ, existente în plată la data de 31 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%. Este vorba de majorări care se aplică tuturor, nu numai personalului didactic.

De majorare beneficiază și personalul din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ.

Avalanșă de sporuri în învățământ:

  • spor de 10-25% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat şi calculat în funcţie de numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, pentru personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea educatoarelor şi a învăţătorilor, institutorilor şi profesorilor
  • spor de 7%, 10% și 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la 2, 3, respectiv 4 clase de elevi, stabilit după cum urmează: pentru două clase de elevi – 7%; pentru 3 clase de elevi – 10%; pentru 4 clase de elevi – 15%
  • indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate
  • spor de 15% din salariul de bază, pentru personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar
  • spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Impactul OUG după amendamente crește de la 2,6 la 5,6 miliarde lei


Creșterile salariale acordate anul acesta ajung, dacă luăm în calcul ce a dat Executivul și ce a adăugat Parlamentul, la un impact de 5,6 miliarde de lei, doar prin OUG 20 cu modificările deputaților:

  • 2,6 miliarde de lei acordate prin OUG 20
  • cel puțin 3 miliarde de lei prin amendamentele acceptate pe ordonanță în comisiile Camerei Deputaților (în seara de luni și marți dimineața)
  • Totalul este de 5,6 miliarde de lei, care s eva reflecta în cheltuielile cu bugetarii de anul viitor
  • Aceasta, în condițiile în care cheltuielile de personal programate pentru 2016 erau estimate în buget la 57,25 miliarde lei, adică 22,7% din total cheltuieli și în creştere cu 10,4% faţă de 2015. Ponderea acestora în PIB era prognozată la 7,7%. Asta înseamnă că majorările aplicate anul acesta de guvern și Parlament reprezintă aproape 10% din cheltuielile cu personalul cuprinse în Legea bugetului pe 2016.

Guvernul spune că măririle de salarii sunt ilegale

Argumentele:

  • încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, nu prevăd sursa de finanțare
  • încalcă și art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, care prevede că „nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”

Modificări premeditate înainte de greva Sanitas

Intenția parlamentarilor de a majora salariile personalului TESA și mai ales pe cele ale angajaților din direcțiile județene de sănătate era mai veche, greva și revendicările celor de la Sanitas, o federație apropiată social-democraților, fiind doar pretextul pentru a și opera majorările dorite.

De altfel, prim-vicepreședintele acestei organizații sindicale a fost consilier local PSD la Alba, în mandatul 2004 – 2008 și a condus organizația județeană a acestei formațiuni.

Dovadă sunt amendamentele Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților, adoptate pe 18 octombrie, care au devenit bază de lucru pentru intervențiile făcute luni seara și marți dimineața pe OUG 20.

De exemplu, aceste amendamente prevăd pentru un tehnician , merceologi, contabil sau referent aflați la început de carieră și cu studii medii, dar care lucrează în direcțiile județene de sănătate, un salariu de 1.909 lei.

Un venit de bază asemănător figurează în grilă și pentru o stenodactilografă,  secretar-dactilografă, dactilografă, tot la început început de carieră și tot cu studii medii, dacă lucrează în unități clinice.

Aceasta, în condițiile în care medicul primește în primul an de rezidenţiat, adică după șase ani de studii superioare,  1.914 lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: