vineri

29 martie, 2024

14 septembrie, 2015

cont curentContul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele șapte luni din acest an un deficit de 347 milioane euro, adică ceva mai mult de o treime în raport cu aceeași perioadă din 2014.

Deficitul din comerțul cu bunuri s-a înrăutățit cu aproape 12%, ajungând la 2,8 miliarde euro, în timp ce pe segmentul serviciilor situația s-a ameliorat cu ceva mai mult de două procente, până la un plus de 2,94 miliarde euro.

tavel1
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Pe partea de mărfuri, România a marcat un rezultat mai slab decât anul trecut cu peste o jumătate de miliard de euro. Cu toate acestea, deficitul de 3,54 miliarde euro rezultat din schimburile externe de bunuri materiale a fost acoperit prin excedentul de 3,64 miliarde euro înregistrat pe partea de servicii. Jumătate din acest excedent a provenit din sectorul transporturilor.


Serviciile de prelucrare a unor bunuri aflate în proprietatea terților au contribuit și ele cu 1,33 miliarde euro la îmbunătățirea balanței de plăți, nivel bun dar ușor sub cel din 2014.

Pe segmentul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private (popular zis, ”de la căpșunari”) şi transferuri ale administraţiei publice, rezultatul pozitiv s-a înjumătățit față de luna precedentă dar a rămas undeva mai aproape de 300 milioane euro.

Per total, rezultatul de -0,22% din PIB estimat pentru anul în curs ca deficit de cont curent la mijlocul anului este un rezultat peste așteptările inițiale. În primăvară, Comisia Națională de Prognoză vedea o expandare a acestui indicator până la la circa 1,2% din PIB la finalul lui 2015.

Serviciul datoriei externe pe termen lung în perioada ianuarie-iulie 2015 a fost de 14,79 miliarde euro, sumă din care cea mai mare parte a revenit datoriei negarantate public (8,19 miliarde euro sau 55% din total) iar datoria publică a reprezentat 37% (5,46 miliarde euro în expresie absolută). Restul banilor au reprezentat datoria autorității monetare la FMI (1,14 miliarde euro).


Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus cu peste 12%, de la 5.971 milioane euro la finele anului trecut la 5.235 milioane euro. Plățile aferente acestor depozite au însumat peste două miliarde de euro.

Datoria externă

Datoria externă a continuat să scadă și a ajuns la 90,6 milioane euro, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe pe primele șapte luni din acest an s-a situat la 33,5 miliarde euro.

tabel2
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

De reținut, datoria externă pe termen mediu și lung a coborât semnificativ sub nivelul din 2010 și se îndreaptă spre pragul de 70 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost în perioada ianuarie-iulie 2015 de 39%, ceva mai mare față de cele 37,3% consemnate pentru anul 2014, adică efortul de plată a crescut ușor în raport cu încasările din importuri.

Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat în primele șapte luni din acest an 2.084 milioane euro. Din această sumă, cam trei cincimi au reprezentat participațiile la capital, inclusiv profitul net estimat (1.228 milioane euro) iar două cincimi au revenit creditelor intragrup (856 milioane euro net, în creștere față de luna anterioară).

Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a continuat să scadă și a atins pragul de 6 luni de import. Adică s-a situat sub nivelul de 6,9 luni de importuri consemnat la finele anului trecut dar a rămas la limita de sus a intervalului teoretic recomandat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: