joi

28 martie, 2024

1 noiembrie, 2017

Rata de dobândă a titlurilor de stat cu scadența 10 ani a ajuns la 4,34%, cel mai ridicat nivel din toamna anului 2014.

Costul finanțării a înregistrat o creștere de peste 45% în ultimele 12 luni și cu 24,4% de la începutul anului.

Ratele de dobândă pe piața titlurilor de stat din România au crescut săptămâna trecută, „pe fondul intensificării riscurilor la adresa stabilității financiare pe termen mediu”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania emis marți.


Spread-ul de dobândă a urcat cu 4,5%, la 2,56 puncte procentuale.

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele băncilor pentru licitația cu titluri pe trei ani.

De altfel, Ministerul de Finanțe a respins ofertele băncilor la toate licitațiile din octombrie.

Împrumuturile din ultimul an


Creditul guvernamental a crescut cu 9,4% la 30 septembrie față de aceeași dată a anului trecut, până la 97,2 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date al Băncii Naţionale a României (BNR).

Resurse de mai mult de jumătate din împrumuturile Guvernului din ultimele 12 luni, de peste 8,3 miliarde de lei, au fost atrase doar printr-o singură operaţiune de la începutul lunii octombrie 2017, când Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu un miliard de euro pe pieţele externe, prin redeschiderea emisiunii lansată în aprilie 2017, cu maturitatea inițială de 10 ani, şi cuponul de 2,375%.

Scadența de 10 ani este considerată un barometru pentru costul de finanțare în economie.

Contextul: economic și al politicilor guvernamentale

La înrăutăţirea percepției de risc privind stabilitatea macro-financiară a contribuit deteriorarea echilibrelor şi semnele nevoii mari de resurse a Statului.

De asemenea Statul a semnalat „o intervenţie mai agresivă în economie în 2018 (inclusiv prin reducerea contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% din salariul brut)”, scrie Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, în raportul citat.

Totodată, „deficitul finanțelor publice s-a intensificat la 4,1% din PIB în T2 (date ajustate sezonier), conform Eurostat (maximul din 2012 și, totodată, cel mai ridicat nivel din țările UE)”, potrivit sursei citate.

De asemenea, piața creditului a accelerat în septembrie, fiind înregistrat un nivel record (232,7 miliarde de lei), „evoluție influențată de majorarea cererii, în contextul finalului perioadei banilor ieftini”.

Pe de altă parte, numărul firmelor intrate în insolvență a urcat cu 7.6% an/an în primele nouă luni ale anului, „confirmându-se climatului investițional dificil”, mai spune raportul Băncii Transilvania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: