sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 februarie, 2017

FOTO: unjr.ro

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat, marţi, o finanţare de 60 milioane euro (66,99 milioane USD), care va fi acordată României în cadrul Proiectului de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare.

La totalul proiectului, de 65 de milioane de euro, va contribui şi Guvernul României cu 5 milioane euro, potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale.

„Numeroase instanţe din România sunt afectate de infrastructura judiciară inadecvată şi nu pot îndeplini standardele europene, ceea ce le scade eficienţa şi îngreunează accesul cetăţenilor şi societăţilor comerciale la serviciile judiciare, în special în mediul rural şi în zonele sărace”, spune comunicatul citat.


„Mai mult decât atât, tehnologiile IT&C existente sunt învechite şi limitează capacitatea instituţiilor de a funcţiona în mod adecvat şi de a asigura o interacțiune automatizată, prin internet, cu beneficiarii sistemului şi cu partenerii de lucru”, potrivit comunicatului.

Proiectul de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare are în vedere următoarele obiective:

  • Reabilitarea şi construirea clădirilor pentru instanţe, în special în regiunile sărace şi dezavantajate ale României, şi susţinerea investiţiilor în infrastructura IT&C, pentru îmbunătăţirea interacţiunii cu cetăţenii, cu societăţile comerciale, precum şi între instituţiile din sistemul judiciar. De asemenea, proiectul va susţine activităţile educaţionale şi de conştientizare pentru consolidarea relaţiei între instanţe şi comunităţi;
  • Acordarea de asistenţă către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în vederea aderării la standardele UE la nivelul serviciilor constând în furnizarea de informaţii despre societăţile comerciale, certificate şi extrase, precum şi desfăşurarea procedurilor de intrare în insolvenţă, precum şi pentru alte procese care survin în ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale. Bunăoară, proiectul va sprijini migraţia arhivelor ONRC pe o platformă electronică, devenind astfel disponibile publicului şi reducându-se timpul necesar accesării datelor societare;
  • Îmbunătăţirea activităţilor de urmărire şi cercetare, sprijinind activităţile din domeniul IT&C, punând în aplicare diverse îmbunătăţiri audio-video şi din punctul de vedere al securităţii, în conformitate cu standardele UE şi facilitând aderarea la standardele din domeniul drepturilor omului în audierile realizate în cadrul procedurilor de urmărire şi cercetare. În plus, proiectul va mai contribui şi la îmbunătăţirea nivelului de educaţie juridică în rândul grupurilor vulnerabile, în special în zonele cu rate sporite ale infracţionalităţii.

Progresele

Banca Mondială a remarcat „progrese importante pe calea reformării sectorului judiciar, de la momentul în care a devenit membră a UE în 2007”, spune comunicatul.

Numărul societăţilor care au sesizat cazuri de corupţie în sistemul judiciar a scăzut de la 14% în 2008 la 1% în anul 2013, iar proporţia societăţilor care au declarat că instanţele nu constituie o problemă pentru activitatea lor comercială a crescut şi el de la 28% la 73% în aceeaşi perioadă, conform Studiului Băncii Mondiale privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (Business Environment and Enterprise Performance Survey – BEEPS).


Instituţiile din mediul judiciar au jucat un rol activ în combaterea corupţiei, iar timpul necesar pentru soluţionarea cauzelor de natură civilă şi administrativă este acum mai scurt decât media europeană. Banca Mondială a sprijinit eforturile României prin alocarea a 130 milioane USD în ultima decadă”, potrivit datelor băncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: