vineri

29 martie, 2024

7 ianuarie, 2016

WCotațiile petrolului au scăzut pe bursa de la New York la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, pe fondul turbulențelor de pe piețele chineze care au împins cotațiile aproape de pragul de 30 de dolari pe baril, notează Bloomberg.

Indicele West Texas Intermediate a scăzut cu până la 5,5% joi ca urmare a temerilor că încetinirea economică a celui mai mare consumator de materie primă din lume se adâncește. Banca centrală din China a anunțat cea mai scăzută cotație a yuan-ului din martie 2011, ceea ce stârnit panică pe piețele financiare și a dus la suspendarea tranzacțiilor pe bursele chineze.

Cotația Brent va coborî sub nivelul de 30 de dolari pe baril în următoarele 10 zile, reiese din estimările Nomura Holdings, în vreme ce Grupul UBS întreve scăderi chiar mai mari de atât pe fondul supraaprovizionării piețelor.


Prețul țițeiului a scăzut cu peste 2 dolari pe bursa de la Londra, ajungând la nivelul de 32,16 dolari pe baril, după ce miercuri a pierdut 6%, ajungând la 34,23 de dolari pe baril.

Banca Mondială estimează o scădere a prețului petrolului de 8,5% în 2016, după scăderea de 46,5% din 2015, potrivit unui raport publicat miercuri. Instituția a înrăutățit și prognoza de creștere economică de la nivel mondial, de la 3,3% în iunie 2015 la 2,9%. Avansul de anul trecut a fost de 2,4% din PIB, în scădere față de estimarea anterioară, de 2,8% și în scădere față de evoluția din 2014, când economia globală a crescut cu 2,6% din PIB.

Prețul mediu cu care este vândul țițeiul de către Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut miercuri sub 30 de dolari pe baril, pentru prima dată după 2004, de la 31,12 dolari cu o zi înainte.

Cotațiile internaționale ale petrolului au scăzut cu 72% din vara anului 2014, cu impact semnificativ asupra bugetelor statelor exportatoare și asupra companiilor din energie care au fost nevoite să amâne investiții de sute de miliarde de dolari, potrivit FT.


”Creșterea stocurilor rămâne principala povară a prețurilor pentru țiței pe termen scurt. Dorința piețelor de a vedea ajustări imediate ale producției ar putea împinge prețurile și mai jos”, a comentat Giovanni Staunovo, analist la UBS Wealth Management.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: