sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 iulie, 2018

Curba randamentelor la titlurile de stat ale României s-a ajustat în prima săptămână a lunii iulie, ca urmare a convergenţei cu tendinţa curentă de pe pieţele externe, susţinută şi de mesajele ferme ale Băncii Naţionale a României (BNR), privind temperarea inflaţiei.

Rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani s-a diminuat cu 1,1%, până la 5,145%, săptămâna trecută, dar rămâne superioară cu 19,2% faţă de începutul anului, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.

Ratele titlurilor americane şi germane au scăzut, cu 1,5% până la la 2,818% la bondurile SUA pe 10 ani (+ 17,2% de la începutul anului) şi cu 4,6%, până la 0,289% la bundurile germane cu aceeaşi maturitate (-32,3% în 2018).


Spread-ul de dobândă a titlurilor româneşti faţă de titlurile germane a continuat să scadă, până la 1,79 puncte procentuale, cel mai redus nivel din 2015).

BNR a decis miercuri, 4 iulie să menţină ne modificată rata dobânzii de politică monetară la 2,50%, în temeiul previziunilor că rata inflaţiei va începe să coboare.

Mesajul BNR

Strategii monetari ai băncii centrale au considerat că cele trei majorări de dobândă din acest an (de la 1,75% în decembruie) au început să-şi facă efectul în campania de combatere a febrei inflaţioniste.


Rata anuală a inflaţiei „CORE 2 ajustat” (care exclude preţurile administrate) a scăzut până la 2,95%, în mai, de la 3,09 % în aprilie.

„CORE-ul, inflaţia pe care o putem combate, neafectată de factiori exogeni, a coborât sub 3%, e chiar frumos”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a adresat, însă, obişnuitele avertismente privind lipsa de sustenabilitate a politicii fiscale şi salariale a guvernului.

Rata anuală a preţurilor de consum (IPC) a urcat în mai la 5,4%, nivel care „s-ar putea menţine şi în iunie şi care ar putea fi vârful acestui an”, potrivit aşteptărilor Erste Group Research (EGR).

Şi analiştii Erste se aşteaptă ca inflaţia să scadă până la sfârşitul anului, până la 3,7%, adică peste limita superioară a ţintei de inflaţie a BNR, de 3,5%.

Tendinţa de creştere continuă

„Dacă statistica privind producţia industrială, aşteptată în această săptămînă, va arăta o revenire puternică a economiei după performanţa relativ sală în trimestrul 1, aceasta ar putea îndemna BNR să decidă încă o majorare de dobândă în august”, spune o notă a EGR emisă luni.

Pe de altă parte, ajustarea randamentelor pe termen scurt nu va opri tendința de majorare a costurilor de finanțare, care „va continua în lunile următoare, pe fondul ciclului monetar din SUA (de normalizare, n.r.) și provocărilor din sfera echilibrelor macroeconomice pe plan intern”, spune raportul Băncii Transilvania.

Ministerul Finanțelor se grăbește să profite, pentru a recupera rămânerea în urmă față de planul emisiunilor de titluri. În Primul semestru a împrumutatn doar 39% din cât își propusese pentru întregul an, conchide EGR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: