joi

28 martie, 2024

5 februarie, 2016

drs (11)-Corpul de Control al premierului a sesizat mai multe nereguli după verificarea modului în care s-a realizat un proiect de investiții finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI) în Brașov.

Inspectorii au descoperit că deconta ilegal cecuri pe care compania care executa lucrările le anula ulterior, dar și că respectiva compania a depus documente false, solicitând spre decontare sume mai mari decât cele reale.

Corpul de Control al premierului a verificat modul în care s-a desfășurat modernizarea sălii sporturilor din Brașov, în perioada 2011-2013.


Înainte de modernizare, construcția cuprindea sala propriu-zisă cu tribune pe ambele laturi, birouri și anexe funcționale. Modernizarea obiectivului a urmărit extinderea spațiilor existente, restructurarea celor interioare, refacerea finisajelor, refaceri structurale fără afectarea vecinătăților și înlocuirea instalațiilor funcționale și tehnologice.

Inspectorii Corpului de Control au constatat că:

  • Valoarea totală a lucrărilor a fost supraevaluată;

Costurile proiectului au fost evaluate, în primul studiu de fezabilitate comandat de Primăria Brașov, la circa 28,6 milioane de lei. Trei luni mai târziu, aceeași compania evalua valoarea totală a lucrărilor la 18,4 milioane de lei.

Licitația a fost câștigată de compania Agetaps, cu o propunere financiară în cuantum de 13,2 milioane de lei, modificată în urma întocmirii a trei acte adiționale la 13,8 milioane de lei.

  • CNI a făcut decontări ilegale;

Corpul de Control al Premierului notează în raport că decontarea lucrărilor se face, potrivit legii, pe baza contractului de vânzare-cumpărare, a facturii fiscale și a avizului de însoțire, ca dovadă a livrării mărfurilor pe amplasament.

CNI a decontat confecții metalice în valoare de 539.603,09 lei în condițiile în care societatea nu a depus avizele de însoțire a mărfurilor și nici dovada plății integrale a facturilor, documente ce trebuiau depuse la momentul solicitării decontării.

Mai mult, a admis decontarea contravalorii unor materiale, echipamente și utilaje, în cuantum de 1,4 milioane de lei, cu încălcarea normelor interne. Concret, CNI a decontat pe baza unor cecuri emise de compania Agetaps, însă acestea nu au fost niciodată introduse în circuitul bancar, fiind anulate de către emitent.

Totodată, CNI a decontat echipamente înainte ca acestea să fie cumpărate de companie.

  • Prețul unor materiale și echipamente a fost majorat pe baza unor documente fictive;

Prețul unor materiale și echipamente, precum confecții metalice, cazan încălzire centrală, modul de automatizare, centrale tratare aer, parchet, scaune tip SET, vată bazaltică, echipamente necesare jocului de baschet, boiler etc, care a fost integral decontat de CNI pe baza unor documente fictive, cu suma totală de 2,8 milioane de lei față de prețul total cu care au fost acestea achiziționate, în cuantum de 257.400 de lei.

”Unele facturi depuse de societatea Agetaps la CNI în vederea justificării achiziționării unor produse de la furnizori conțin date necorespunzătoare adevărului cu privire la cantitățile de mărfuri livrate, prețul unitar al produselor și valoarea totală a facturii, față de facturile emise de furnizori”, mai reiese din raportul Corpului de Control.

Documentul a fost transmis Direcției Naționale Anticorupție pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: