marți

16 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2017

Cheltuielile cu lucrările de mententanţă din ultimii trei ani ale Transelectrica (TEL) au fost „la un nivel foarte scazut, sub program”, potrivit Corinei Popescu, directorul general al operatorului magistralelor naţionale de transport de electricitate.

„Pot să vă confirm că lucrările de mententanţă din ultimii trei ani pentru întreaga reţea, nu numai pentru Bucureşti, au fost la un nivel foarte scăzut, sub programul propus, dar nu pot să vă dau mai multe date decât cele din rapoartele companiei”, a declarat Corina Popescu pentru cursdeguvernare.ro.

De altfel, chiar raportul anual pe 2016 al companiei enumeră, printre riscurile tehnice şi operaţionale, şi „realizarea sub nivelele programate cantitative sau calitative a Programului Anual de Investiţii”.


Grupul Transelectrica a cheltuit 48 de milioane de lei pe mentenanţă şi reparaţii în primul semestru din 2017, cu un milion mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimis la Bursă.

Doar Translectrica S.A. a cheltuit pentru teparații și mentenanță 34 de milioane de lei, pe primul semestru din 2017, adică 31% din cât a bugetat pe 2017.

Numerarul net utilizat în activitatea de finanțare a fost de 191 de milioane de lei, cu 30% mai mic decât în semestrul 1 din 2016.

Oficialul Transelectrica a confirmat și existența unor investigații ale „diverselor organe de stat” privind realizarea unor lucrări și achiziții din anii trecuți.


Cât privește Bucureștiul, Corina Popescu a mai spus și că dezvoltarea capitalei impune realizarea a încă unei stații de transformare, în afara celor trei deja existente: Fundeni, Domnești și București Sud.

Dezvoltarea e departe, problema e remedierea avariilor curente. Și grave

Pentru stația Fundeni, a cărei defecțiune a produs, miercuri, întreruperea alimentării în mare parte din Capitală pentru a doua oară într-o săptămână, s-a semnat recent încă un contract de retehnologizare. Stația a mai fost retehnologizată integral în 2007.

Alte trei avarii semnificative au avut loc din noiembrie anul trecut încoace, două dintre ele oprind curentul în trei judeţe, iar o a treia determinând oprirea Unităţii 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Avariile se produc în contextul reducerii investiţiilor de catre Transelectrica, dar al prelevării aproape în întregime a profitului pentru dividende, sub prsiunea acţionarului majoritar statul.

(Citiţi şi Companiile energetice – stoarse de dividende de miliarde: Programul de guvernare nu are o cifră despre investiții)

Investiţiile au scăzut cu 42% în 2016 faţă de 2015, până la 142 de milioane de lei, după de în 2015 programul de investiţii se relizase doar în proporţie de 46%, iar în 2014 de 38%.

Valoarea mijloacelor fixe intrate în contabilitate (fără TVA) a scăzut în 2015 cu 51% de la 261,4 milioane de lei în 2014 şi apoi cu 27,3% în 2016, până la 93,3 milioane de lei.

Valoarea totală a investițiilor planificate pentru perioada 2017 2027 este estimată la cca. 5 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: