luni

22 aprilie, 2024

19 octombrie, 2018

Corina Creţu spune că preocuparea principală a autorităţilor române ar trebui să fie atragerea banilor europeni şi nu încheierea de parteneriate public-privat. Şi asta pentru ca prin aceste parteneriate se cheltuie bani de la buget.

Guvernul, prin CNSP, a lansat recent procedura de selectare a unui partener privat cu care să demareze proiectul autostrăzii Ploiești-Brașov.

„Mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu e numai România avertizată. Suntem undeva pe la media UE (ca grad de absorbție a fondurilor europene, n.red.). Ideea e că nu avem prea mult timp. Avem multe întârzieri și datorită adoptării târzii a legislației. Eu nu am pus nicio clipă toate întârzierile pe seama guvernelor. Dar, pe de altă parte, sigur că uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniul infrastructurii de transport”, a spus vineri Corina Crețu.


Întrebată despre parteneriatele public-privat pregătite de guvern, Corina Crețu a răspuns: „Orice țară trebuie să atragă investitori străini pentru a participa la dezvoltarea economică. Dar cred că principala preocupare ar fi aceea de a cheltui, în primul rând, banii care sunt gratuiți, banii oferiți de Uniunea Europeană prin proiecte”.

„Eu aș merge pe o accelerare a cheltuirii banilor europeni și să vorbim despre aceste parteneriate public-privat – pentru care statul va plăti, cetățenii vor plăti – după ce ne vom cheltui alocația pe care o avem. Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”, a adăugat comisarul european.

Corina Crețu a avut o reacție și la întrebarea unei jurnaliste, conform căreia premierul Viorica Dăncilă a spus că îi va cere explicații pe această temă. „Eu sunt comisar european. Există tratate la care România s-a angajat…aceea de a nu face presiuni la adresa comisarilor pe care România i-a numit. Și nici nu s-a întâmplat acest lucru”.

Comisarul european Corina Crețu avertiza recent autoritățile române că, la Bruxelles, nu mai sunt de analizat proiecte majore de infrastructură, îndemnând autoritățile de la București să trimită spre aprobare noi dosare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: