marți

26 martie, 2024

18 septembrie, 2018

România are capacitatea și deține deja premisele pentru a impulsiona implicarea mai puternică a femeilor în industria IT, în context european – este mesajul transmis luni, 17 septembrie de Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la Digital Romania International Forum.

Discrepanța salarială între femei și bărbați este de numai  5% în România, față de 16% – media UE, iar în domeniul IT se estimează că va fi un deficit de 900.000 de specialiști până în 2020. „Ecuația este destul de simplă. Romania are capacitatea și deține cadrul necesar pentru a o rezolva”, a spus Corina Crețu.

Alte cifre prezentate de oficialul UE arată că, în 2015, numai 17% din cei 1,4 milioane cetățeni europeni care lucrează în IT erau femei. Mai mult, numai 20% din posturile de management au fost ocupa de femei, în acest domeniu, față de 45% – media din alte sectoare. Sub acest aspect, România se situează peste media europeană, de aceea poate reprezenta un exemplu, a mai spus comisarul european.


Potrivit Corinei Crețu, fondurile structurale și de investiții pot contribui semnificativ la încurajarea implicării femeilor.  Fondul Europen de Dezvoltare Regională poate promova investițiile în anumite zone relevante, precum infrastructura dedicată asistenței sociale pentru copii, educație și training dedicate calificării femeilor, suport pentru antreprenoriat. Acest tip de proiecte ar trebui implementate, în mod ideal, în strânsă legptură cu activitățile finanțate prin Fondul Social European.

„Sunt câteva proiecte finanțate prin politica de coeziune care pot face diferența, pe termen lung. Spre exemplu, mă gândesc la proiectul “Școală penbtru femei antreprenor în regiunile de vecinătate” – prin care a fost înființată o școală interregională prin care să fie dezvoltate abilitățile antreprenoriale ale femeilor din șase județe de la graniță: Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiş and Caraş-Severin. Au beneficiat de cursuri online circa 1.800 de femei”, a detaliat comisarul european.

Aceasta a mai dat exemplu un alt proiect, de data aceasta din Germania: “Back2Job – engineers wanted!”. Prin acest proiect s-a urmărit readucerea pe piața muncii a femeilor cu background în domeniul științific, tehnologic, inginerial, matematic. Proiectul se adresa femeilor care și-au părăsit cariera din motive legate de familie și le este greu să se reîntoarcă. Acestea au posibilitatea de a deprinde noi abilități și pot găsi locuri de muncă part-time astfel încât să alterneze jobul cu responsabilitățile în familie.

„Tehnologiile digitale nu au granițe și nu discriminează”, a mai spus Corina Crețu.


Digital Romania International Forum s-a desfășurat luni, 17 septembrie, în contextul Summitului celor trei mări, la București, organizat de Smart Everything Eeverywhere. Tema forumului din acest an a fost „Leadership-ul femeilor în IT” și a avut numeroși speakeri din instituțiile de stat și mediul de afaceri.

CursDeGuvernare.ro a fost partener media al evenimentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: