joi

18 aprilie, 2024

5 februarie, 2018

Indicii burselor lumii au scăzut pentru a şasea zi consecutiv, luni, iar indicele american Dow Jones a înregistrat cea mai mare pierdere pe parcursul unei singure zi, din istoria sa.

Pieţele financiare s-au prăbuşit pe o tendinţă despre care analiştii încă mai speră că este doar o corecţie masivă a câştigurilor record din anii anteriori şi nu semnul unei noi recesiuni, aşa cum s+a întâmplat în 2007 – 2008.

Tendinţa cotaţiilor acţiuni se suprapune pe deprecierea dolarului şi pe creşterea consecutivă a randamentelor titlurilor de stat americane.


Perspectivele creşterii inflaţiei în SUA alimentează anticipaţiile privind o majorare mai agresivă decât era de aşteptat a dobânzii de referinţă a Federal Reserve (FED), ceea ce a condus la deprecierea acţiunilor şi la creştzerea randamentelor la bonduri.

Cifrele prăbuşirii

Indicii americani  Dow Jones Industrial şi S&P 500 au căyut cu peste 4% luni seară, antrenând pierderi majore şi în marile burse asiatice: – 6,8% Nikkei la Tokio şi -5,5% la Hong Kong (indicele Hang Sang)

Indicele paneuropean Euro Stoxx a scăzut cu 1,6% luni,  indicele londonez FTSE 100 cu 1,46%, la Frankfurt DAX a scăzut cu 0,76%, iar CAC40, la Paris, a pierdut 1,48% față de vineri.


La Bursa de Valori București (BVB), toți indicii înregistrau pierderi între 1,32% (BET; indicele de referință) și 1,46% (NET BK, indicele benchmark), luni după amiază, dar după deschiderea în recuperare a pieței americane și-au redus scăderile la aproape jumătate.

Cotațiile aurului ca și ale altor ținte de active de refugiu (francul elvețian, yenul japonez) au crescut. Aurul a ajuns la maximul ultimilor doi ani: 1.343 dolari  / uncie.

Tendința de scădere a fost accentuată după ce, vineri, un raport din SUA a indicat creșterea salariilor cu cel mai ridicat ritm din ultimii opt ani, ceea ce a alimentat așteptările privind creșterea inflației, respectiv a dobânzii de referință la dolar.

„A sporit combustia vânzărilor de bonduri SUA pe 10 ani, ceea ce a împins randamentele spre pragul magic de 3%, ceea ce nu va face decât să majoreze costurile de finanțare ale companiilor, după ani de dobânzi extrem de mici. Astfel, cotațiile acestora la bursă au fost înepărtate de maxime”, spune unul ditre analiștii citați de Reuters.

Investitorii în acțiuni caută confirmarea ideii că recentele scăderi constituie doar corecția sănătoasă așteptată de mulți, după noile maxime istorice cu care a început anul. „Acțiunile pot să scadă cu până la 10%, dar se vor opri acolo”, spune strategul unui fond de investiții, cu active sub administrare de 141 miliarde de dolari, citat de Bloomberg.

Consecințe

Un ritm de creștere a dobânzilor de către FED va dăuna piețelor emergente. Creșterea dobânzii ar trebui să facă dolarul mai puternic, ceea ce ar recanaliza fluxurile de investiții spre activele în moneda americană.

Totuși, după ce a dat semne de revenire, dolarul a rămas deasupra nivelului de 1,41 euro, în preajma minimelor ultimilor trei ani.

În România, Banca Națională a României urmează să decidă, miercuri, dacă va majora propria rata de dobândă de politică monetară, iar auspiciile americane ar putea să se adauge argumentelor interne în favoarea acestei decizii.

Toți analiștii celor mai mari bănci din România au declarat pentru cursdeguvernare că se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda de la 2% la 2,25%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: