sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 octombrie, 2015

card de sanatateCopiii ar putea avea și ei carduri de sănătate, începând din martie – aprilie 2016, a anunțat minsitrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Vreau să extindem varianta de card, varianta informatică, şi pentru categoria 0-18 ani. Ne gândim să facem lucrul acesta de anul viitor, probabil, dau orientativ lunile martie-aprilie anul viitor, când ar putea intra în vigoare”, a declarat Nicolae Bănicioiu, miercuri seara, la Digi24.

La un preț de 2,2 euro, la care se adaugă și TVA, care va fi anul viitor de de 20%, calculele arată că aceste carduri ar putea costa aproximativ 10,5 milioane de euro, ținând cont că numărul copiilor de până la 18 ani este de circa 4 milioane, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INSSE).


Ar putea costa, deoarece proiectul cardului de sănătate a fost realizat de Hewlett-Packard și Novensys Corporation, pentru aproximativ 20 de milioane de euro, fără TVA, dar ultima dintre cele două firme a dat faliment în decembrie anul trecut.

Novensys s-a ocupat de componenta CEAS (cardul electronic de asigurări de sănătate).

Ministrul Bănicioiu a explicat miercuri seara că nu s-a stabilit încă modul în care ar putea fi implementat noul card.

Introducerea acestora ar elimina și fraudele de la serviciile medicale și rețetele oferite celor patru milioane de minori români, consultațiile sau tratamentele lor nefiind validate cu cardurile părinților.


Până la 1 septembrie 2015, când folosirea lor a devenit obligatorie în cazul tuturor serviciilor medicale publice, au fost tipărite carduri pentru peste 14 milioane de asiguraţi, potrivit datelor CNAS.

Cardul este necesar la toți furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice aflaţi în contract cu CNAS.

Folosirea lui validează serviciul de care a beneficiat asiguratul și va permite decontarea din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este nevoie de card, ele fiind parte a pachetului minim de servicii medicale acordat atât celor asigurați, cât și celor neasigurați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: