marți

26 martie, 2024

8 aprilie, 2017

Controalele sistematice la frontierele externe ale spațiului Schengen, impuse pentru a opri luptătorii străini care pleacă sau se întorc din Irak și Siria, au intrat în vigoare vineri.

Potrivit Europol, aproximativ 2.500 de cetățeni UE au călătorit în zone de conflict din Orientul Mijlociu, între 2013 și 2015, alăturându-se grupării teroriste ISIS. Unii dintre cei întorși în Europa s-au implicat aici în atacuri teroriste, acesta fiind motivul modificării sistemului de control.

Noile reguli impun verificarea tuturor persoanelor în bazele de date comune ale UE, inclusiv a cetățenilor europeni, ceea ce face ca timpul alocat controlului să fie mult mai mare decât înainte.


Aceasta a provocat încă din prima zi cozi de sute de mașini la granița dintre Croația și Slovenia, ambele membre UE, dar numai ultima dintre ele aparținând spațiului Schengen. Frontiera dintre cele două state este principalul punct de trecere a turiștilor din vestul și nordul Europei care își petrec vacanțele în Balcani.

Timpul mediu de așteptare pentru a trece granița dinspre Slovenia spre Croația a ajuns vineri la aproximativ două ore și 30 de minute.

Autoritățile se așteaptă ca situația să se înrăutățească peste o săptămână, când începe vacanța de Paști.

Șeful poliției slovene, Marjan Fank, a declarat că poliția de frontieră ”are de lucru de patru ori mai mult”, iar premierul croat Andrej Plenkovic a făcut apel la călători să dea dovadă de ”răbdare” și de ”înțelegere”.


În Spania, autoritățile le-au recomandat europenilor să folosească pașapoarte biometrice pentru că au fost instalate aparate speciale în toate principalele puncte de frontieră, inclusiv în marile aeroporturi, și astfel sunt scurtate procedurile.

În Belgia, poliția federală i-a sfătuit pe călători să-și actualizeze adresele și alte date. Cei care au probleme cu poliția ar trebui să meargă la o stație de poliție să verifice dacă toate datele sunt în regulă, înainte de ieși din Spațiul Schengen.

Pentru aeroporturi s-a acceptat o perioadă de tranziție de 18 luni, interval în care să-și pună la punct infrastructura necesară, în această perioadă fiind permis ca noile controale să nu vizeze toți pasagerii, ci doar o parte, selectați la întâmlare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: