joi

28 martie, 2024

18 octombrie, 2016

punct de pensieContribuțiile pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de numai 5,1% – 5,2% din venitul brut al participanților, din cauza deficitelor din sistemul de pensii, a declarat marți Ion Giurescu – Vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citat de Agerpres.

„După cum vedeți am avut doi ani cu contribuții care nu au crescut. Este vorba de 2009 și anul acesta când în loc de 5,5% am ajuns la 5,1%. Anul viitor, din informațiile mele, s-ar putea să nu fie sigure, dar să spunem din știri pe surse, va fi undeva ori 5,1% ori 5,2%. Nu se va ajunge la 5,5% datorită deficitelor care există în pensii”, a spus Ion Giurescu.

Contul mediu la Pilonul II este de aproximativ 1.500 de euro, ceea ce este puțin și nu poate să „genereze o perspectivă foarte bună”, a mai adăugat Giurescu.


În opinia sa, dezvoltarea pensiilor private ar trebui un pic accelerată și ar trebui să se vină și cu alte idei pentru că, potrivit Eurostat, populația peste 65 de ani va avea o pondere de peste 65% în România în anul 2060, iar în 2050 un salariat va susține 2,5 pensionari.

La finele lunii august, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și CEO NN Pensii, Raluca Țintoiu, declarat pentru Agerpres că numărul de participanți la piața pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanți la finalul lunii iunie, în creștere cu 4,2% față de iunie 2015. În același timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulți față de perioada similară din 2015.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 17,2%).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: