vineri

19 aprilie, 2024

12 septembrie, 2017

Valoarea contractelor pe care primarul Bucureștiului  le va atribui, fără licitație, companiilor pe care le-a înființat în acest an, ar putea depăși bugetele cumulate ale mai multor județe.

Echivalentul cheltuielilor totale a trei județe, precum Vaslui (283 mil. lei), Botoșani (220 mil. lei) și Mehedinți (191 mil. lei), ar putea fi înghițit de contractele companiilor Primăriei Bucureștiului, dacă acestea ar fi și numai rezultatul transferului unei treimi din bugetul Municipiului Bucureștiului de cheltuieli cu bunurile și serviciile. Acestea totalizează 1.892 milioane de lei, potrivit bugetului general centralizat propriu al Municipiului București.

Ca să se ajungă la totalul cheltuielilor menţionate ale Bucureştiului, ar mai putea fi adăugate bugetele unor judeţe ca Timiş (677 mil. lei) şi Cluj (621 mil. lei).


În plus, este posibil ca unii dintre angajații primăriei să fie transferați la companiile care le preiau activitatea, odată cu o parte din cheltuielile de personal ale Municipiului București, de 979 milioane de lei.

Capitala are mai mulţi bani în bugetele locale decât veniturile cumulate ale celor mai mari zece capitale de judeţ. Bugetele cumulate de venituri al Primăriei Generale şi ale celor şase primării de sector sunt, în acest an, de 10,5 miliarde de lei, cheltuielile cumulate bugetate depășind 12,2 miliarde de lei.

Primarul general al Bucureștiului va putea încheia direct și fără licitație în numele municipalităţii contracte având ca obiect execuţia, prestarea, furnizarea de lucrări, servicii sau produse, cu cele 21 de companii pe care PMB le-a înfiinţat astă primăvară, potrivit unei norme interne adoptate luni de Consiliul General.

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, luni, o normă internă a Municipiului Bucureşti privind modalitatea de atribuire a contractelor către entităţile juridice la care este acţionar majoritar.


Reprezentanţii USR au anunţat că vor contesta decizia la Consiliul Concurenţei, considerând că serviciile oferite de Primarie bucureştenilor pot fi îmbunătăţite doar prin libera concurenţă, nu prin încredinţarea directă a contractelor.

Singurul amendament admis la proiectul majorităţii din Consiliu a fost cel conform căruia urmează să fie realizat un site, denumit „capitalatransparenta.ro”, care să permită cetăţenilor să urmărească derularea acestor proceduri precum şi detaliile atribuirii.

Desigur, comparaţia Bucureștiului cu judeţele trebuie să ţină seama şi de faptul că o mare parte din PIB-ul țării este asigurat de Capitală, mai mare decât a multor județe luate la un loc, dar aceasta este doar o expresie a fenomenului de polarizare care carcaterizează economia românească.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: