luni

22 aprilie, 2024

14 februarie, 2017

Michael Flynn (foto), consilierul pentru securitatea națională al președintelui Donald Trump, a demisionat luni seara. Decizia vine după ce mass-media americană au publicat informații de la servicii secrete potrivit cărora există stenograme acuzatoare ale unor discuții avute de acesta cu oficiali de la Moscova pe marginea sancțiunilor impuse de SUA și Rusia.

Potrivit Washington Post și New York Times, aceste discuții, care au avut loc în timp ce Barack Obama era încă președinte și în care promitea o atitudine mai îngăduitoare în această chestiune din partea președintelui Donald Trump, ar fi fost ilegale.

Stenogramele discuției dintre Flynn și ambasadorul rus în SUA, Sergey Kislyev, demonstrează că cei doi au discutat despre sancțiuni în ianuarie, înainte de inaugurarea lui Trump, potrivit surselor celor două publicații.


Discuția este “potențial ilegală”, întrucât o reglementare din 1799 le inetrzice cetățenilor americani să negocieze cu state aflate în dispută cu SUA. Când a discutat cu ambasadorul rus, Flynn era atunci membru al echipei de tranziție, dar nu ocupa postul de consilier pe probleme de securitate națională.

De asemenea, când el promitea o atitudine mai îngăduitoare din partea lui Trump, administrația Barack Obama tocmai introducea noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza ingerinței acesteia în alegerile pentru Casa Albă.

De altfel, potrivit Washington Post și The New York Times, Casa Albă a fost avertizată în privința lui în privința vulnerabilității lui Michael Flynn – fostul procuror general Sally Yates ar fi atras atenția că acesta este șantajabil, chiar înainte ca ea să fie demisă din fruntea Departamentului de Justiție fiindcă a considerat ordinul executiv al lui Donald Trump privind imigranții este ilegal.

Mai mult, Flynn și-ar fi dezinformat chiar și propria tabără: la începutul lunii ianuarie, când au apărut informațiile despre discuția avută cu ambasadorul rus, el i-a spus actualului vicepreședinte american, Mike Pence, că discuția nu s-a referit la sancțiuni. Ulterior, afirmația a fost reluată public de Pence.


„Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, din nebăgare de seamă, am informat incomplet pe vicepreședintele ales și alte persoane despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul Rusiei”, precizează Michael Flynn în scrisoarea sa de demisie publicată luni seara de Casa Albă.

Flynn susține că președintele Donald Trump nu știa despre discuția privind sancțiunile împotriva Rusiei: „Nu, absolut deloc”, a răspuns luni seara purtătorul de cuvânt Sean Spicer, întrebat de presă.

Dezvăluirile au apărut vineri, 10 februarie, iar în weekend niciun republican nu i-a luat apărarea lui Flyn. Abia luni după-amiază, o consilieră apropiată lui Donald Trump a declarat la MSNBC că fostul militar beneficiază de „încrederea totală a președintelui”. La numai câteva ore, fostul general și-a dat demisia.

Flynn s-a exprimat întotdeauna pentru o relație mai apropiată cu Rusia cu Rusia. Și aceste convorbiri private cu ambasadorul rus aveau loc în timp ce SUA tocmai descopereau posibila ingerință a Moscovei în campania prezidențială americană cu scopul de a-l susține pe Donald Trump.

Reacția Rusiei după demisia lui Michael Flynn

Michael Flynn a fost forțat să demisioneze pentru a se deteriora relațiile dintre Rusia și SUA, a declarat marți președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) din Rusia, Leonid Sluțki.

„Este evident că Flynn a fost forțat să scrie scrisoarea de demisie sub o anumită presiune”, a declarat Sluțki, adăugând: „Ținta au reprezentat-o relațiile Rusia-SUA, subminarea încrederii în noua administrație americană. Vom vedea cum va evolua situația”, a mai spus parlamentarul rus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: