miercuri

27 martie, 2024

9 noiembrie, 2015

liviu voineaLa 4 zile distanţă de la prima rundă de consultări avută la Cotroceni cu preşedintele Iohannis, când afirma că va susţine orice variantă propusă de preşedinte, PSD a avansat luni propunerea ca Liviu Voinea să fie desemnat cu formarea noului guvern.

Prezenţi la rândul lor la Cotroceni pentru a doua rundă de discuţii, copreşedinţii PNL au anunţat că susţin varianta unui guvern compus din tehnocraţi şi au afirmat că preşedintele Iohannis va avea „cu siguranţă” o propunere deosebită de cea înaintată de PSD.

PSD: Liviu Voinea va avea susţinere în Parlament

Propunerea PSD de susţinere a fostului ministru al Bugetului pentru formarea unui nou cabinet a fost anunţată de preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a spus, după discuţiile cu preşedintele: „Este o propunere de premier tehnocrat, care va avea susţinere în Parlament.”


Preşedintele PSD a menţionat că propunerea partidului, Liviu Voinea, „respectă criteriile de integritate şi de expertiză” şi a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR care l-a asigurat că dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale.

Fostul ministru Liviu Voinea

Economistul Liviu Voinea a fost numit în mai 2012, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta. Anterior, Liviu Voinea fusese consilier al președintelui PSD Victor Ponta.

În decembrie 2012, în faza de acumulare a tensiunilor în USL (PSD și PNL), premierul decide, printre altele, ca Ministerul Finanțelor Publice să se divizeze: ministerul de Finanțe este atribuit liberalului Daniel Chiţoiu, iar ministerul Bugetului lui Liviu Voinea.

După instalare, noul ministru delegat intră abrupt ”în pâine”, fiind autorul proiectului de buget pe 2013, un buget greu, al cărui deficit al bugetului general consolidat urma să se ridice la 3 miliarde euro, adică 2,14% din PIB-ul estimat de 139,8 miliarde euro.


Liviu Voinea a fost cel care a aprobat formula de calcul a accizei la cursul artificial de 4,72 lei/euro, în condiţiile în care cursul BNR era de 4,40.

Tot fostul ministru delegat pentru Buget a fost cel care a conceput schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei.

În februarie 2014, alături de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Buget se înscrie în PSD.

Liviu Voinea a plecat din guvern după prelungirea contractului Loteriei cu grecii de la Novomatic şi după ce şi-a exprimat, în faţa premierului, nemulţumirea legată de presiunile la care era supus din teritoriu pentru satisfacerea unor nevoi locale ale PSD.

În iunie 2014, PSD l-a susţinut pe Liviu Voinea pentru ocuparea unui loc în CA al BNR.

Pentru a face loc lui Liviu Voinea şi lui Gheorghe Gherghina în CA al BNR, au fost retrași din poziții viceguvernatorul Cristian Popa și Nicolae Dănilă.

PNL susţine varianta guvernului tehnocrat

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat luni că partidul a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză.

„Astăzi în discuţiile pe care le-am avut, preşedintele ne-a propus varianta unui guvern tehnocrat, cu un premier tehnocrat. Este o variantă cu care PNL este de acord”, a declarat Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai spus că este nevoie de depolitizarea administraţiei pentru că „altfel tot PSD va guverna”.

Întrebată dacă PNL susţine propunerea avansată de PSD, Alina Gorghiu a răspuns: „Sunt convinsă că preşedintele va avea o propunere distinctă de cea a PSD”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: