marți

16 aprilie, 2024

20 februarie, 2019

UPDATEEste vorba de un vot indicativ ce ar putea fi urmat de alte runde de vot in Consiliu, a explicat pentru Hotnews.ro europarlamentarul Monica Macovei. 

”A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidații nu au fost audiați în COREPER, dar ar trebui să fie”, a spus Macovei. 

Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată pe 27 februarie și atunci ar trebui să se dea votul pentru opțiunea finală a COREPER, a mai spus europarlamentarul.


****

Știrea inițială:

Laura Codruța Kovesi s-a clasat miercuri pe locul doi în competiția pentru postul de procuror-șef european, la egalitate cu procurorul german, Andres Ritter, și după șeful Parchetului din Reims, Jean – Francois Bohnert, scrie G4Media.

Candidatul francez este, așadar, deocamdată, preferatul celor din Consiliul UE (formatul COREPER, care reunește ambasadorii statelor membre la Bruxelles).


 

La acest vot au participat doar reprezentanții din cele 22 de state ce au semnat pentru Parchetul European (EPPO): Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Țările de Jos.

Reprezentanta României, ambasadoarea Luminița Odobescu, a avut mandat să-i acorde punctajul minim Laurei Codruța Kovesi.

Clasamentul  s-a stabilit astfel: fiecare dintre cele 22 state a venit cu propriul clasament, iar la final s-a făcut media punctajelor: Jean – Francois Bohnert a obținut 50 de puncte, iar Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter, câte 29.

Urmează procedura din Parlamentul European, unde Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie  şi Afaceri Interne (LIBE) şi Comisia de control bugetar îi vor audia (pe 26 februarie) pe cei trei candidați rămași în cursa finală, după ce le-au studiat proiectele de management.

Va fi selectat un singur nume.

Dacă numele din Consiliul UE (formatul COREPER 2) și cel al comisiilor coincide, se trece la votul din Parlamentul European, unde este nevoie de majoritate.

Dacă numele favoritului diferă, se va negocia între cele două părți pentru selectarea persoane care va fi trimisă în PE, pentru vot.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: