sâmbătă

13 aprilie, 2024

29 mai, 2017

Impactul Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice asupra cheltuielilor bugetare va fi de 34 de miliarde de lei până în 2020 şi de 42 de miliarde de lei până în 2022, potrivit calculelor efectuate de Consiliul Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR).

În această situație, avertizează

Legea salarizării a fost votată în Senat, iar luni a început dezbaterea acesteia în Camera Deputaților, camera decizională.


„În lipsa unui studiu de impact realizat oficial, am calculat noi că Legea salarizării va duce la o majorare a cheltuielilor bugetare cu 34 de miliarde de lei până în anul 2020 şi cu 42 de miliarde de lei până în anul 2022. Solicităm Camerei Deputaţilor să analizeze cu maximă atenţie şi responsabilitate a cest proiect legislativ şi să prezinte un studiu privind atât impactul bugetar, cât şi impactul asupra investiţiilor – care ar putea scădea dramatic – şi asupra sectorului privat”, a declarat preşedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, citat de Mediafax.

Reamintim că toate cheltuielile de personal estimate de guvern în bugetul general consolidat de anul acesta reprezintă 63,9 miliarde, respectiv 7,8% din PIB.

Efectele prognozate de CNIMMR, în situația că legea va fi promulgată în forma actuală:

  • va creşte gradul de îndatorare a statului, care va fi obligat să se împrumute masiv pentru a acoperi cheltuielile
  • vor creşte taxele
  • legea va fi inaplicabilă și, după o jumătate de an, se va renunța la ea. Inflația va fi însă mai mare și va exista riscul tăierilor de salarii.

„Este nevoie de calcule bine justificate economic, bazate pe puterea economiei. Trebuie să ne punem problema dacă avem în continuare nevoie de 1,2 milioane de angajaţi în administraţia publică; dacă nu suntem atenţi acum, vom avea aceiaşi funcţionari publici, dar de două ori mai bine plătiţi”, a declarat Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri şi vicepreşedinte al CNIPMMR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: