marți

23 aprilie, 2024

8 octombrie, 2015

returnari imigranti

Miniștrii de Interne și Justiție din UE28 au discutat joi, la Luxembourg, problema returnării în țările de origine a imigranților care nu se califică pentru statutul de azilanți și au aprobat suplimentările de buget pentru gestionarea crizei refugiaților.

Prima parte a summitului Consiliului JAI a fost dedicată returnării și readmisiei și alocării de fonduri pentru acest segment din planul amplu privind criza refugiaților, deoarece repatrierea masivă a imigranților ilegali (fără documente), i-ar putea descuraja pe cei care ar dori să plece sprede acum înainte spre Europa.


Doar aproximativ 40% din imigranții care ar trebui returnați anual sunt cu adevărat expulzați, din cauza lipsei acordurilor de readmisie cu diferite state sau pentru că aceste acorduri nu sunt respectate.

Măsurile :

  • Comisia trebuie să finalizeze propunerile pentru a face posibilă, din 2016, obligativitatea introducerii în Sistemul de Informații Schengen (SIS) a tuturor interdicțiilor și deciziilor de returnare din statele membre.
  • Legislația revizuită a Smarts Borders, care trebuie prezentată înainte de sfârșitul anului, va ajuta returnările prin înregistrarea tuturor trecerilor de frontieră ale persoanelor din țări terțe.
  • Tot până la sfârșitul anului, statele membre trebuie să pună în funcțiune rețeau centrelor de contact, pentru schimbul de informații care să permită retragerea permisului de rezidență, în special pentru imigranții cu cazier.
  • Statele membre trebuie să aloce bani și personal suficient pentru ca sistemul returnărilor să funcționeze eficient. Trebuie luate toate măsurile pentru ca imigranții ilegali să fie trimiși în țările de origine, inclusiv măsura reținerii lor în capacități de detenție special destinate imigranților.
  • Statele membre trebuie să coopereze, cele care au nevoie sunt sfătuite să solicite ajutor și asistență, inclusiv pentru instruirea personalului implicat în aceste operațiuni. Frontex trebuie să acorde asistență tuturor statelor, printr-un Birou al returnărilor.
  • Comisia trebuie să prezinte, tot până la sfârșitul anului 2015, pachetul legislativ vizând consolidarea Frontex și crearea echipelor de intervenție pentru returnări rapide, care să ofere sprijin pentru identificarea migranților, pentru cooperarea cu statele terțe și organizarea returnărilor de către statele membre.
  • Statele membre și Comisia trebuie să facă o prioritate din subiectul readmisiei în toate contactele la nivel politic pe care le au cu țările de origine ale imigranților. Consiliul recomandă o amplă desfășurare de forțe la nivel diplomatic pentru a transmite acestor țări terțe, inclusiv prin reprezentanțele diplomatice din statele membre, mesajul privind colaborarea în acest domeniu. Este esențială colaborarea cu aceste reprezentanțe, mai ales în vederea identificării imigranților și a eliberării documentelor de călătorie.
  • Comisia trebuie să lanseze rapid discuții bilaterale cu cele mai importante țări terțe pentru a face eficient sistemul de returnare și readmisie.
  • În discuțiile cu reprezentanții statelor terțe trebuie folosite, în mod echilibrat, atât stimulente cât și presiuni, atunci când se discută problema returnărilor și readmisiilor, și se poate apela, de asemenea, la diferite condiționări.
  • În șase luni, Comisia trebuie să prezinte pachete de propuneri specifice fiecărei țări terțe, iar statele membre sunt încurajate să identifice pârghiile de influențare pe care le-ar avea.
  • Ajutor pentru reintegrarea imigranților nu este o condiție a returnării, dar poate fi folosită cooperarea cu autoritățile locale pentru îmbunătărirea readmisiei imigranților.
  • Statele membre pot organiza împreună operațiuni de returnare, care ar fi mai puțin costisitoare.

Suplimentarea bugetului

Consiliul a aprobat prin procedură accelerată suplimentarea cu 401,3 milioane de euro a bugetului alocat în 2015 gestionării crizei refugiaților:

  • 300 de milioane de euro –angajamente pentru Instrumentul european de vecinătate (asistență pentru statele terțe care găzduiesc refugiați sirieni – Turcia, Liban și Iordania)
  • 100 de milioane – angajamente de finanțare a asistenței de urgență acordate prin Fondul Azil Migrație și Integrare (AMIF)
  • 55,7 milioane de euro – plăți pentru ajutorul umanitar

Ultimele evoluții

  • Primele relocări încep vineri, în Italia, de unde vor pleca spre Suedia primii refugiați, eritreeni, care au acceptat voluntar redistribuirea în această țară.
  • Primul hotspot este deja funcțional, în Lampedusa, Italia, unde au fost înregistrați, amprentați și identificați imigranți ce vor pleca spre Suedia.
  • Uniunea va trimite în sudul Italiei mai multe echipe de suport pentru a ajuta personalul din aceste hotspoturi să-i înregistreze pe refugiați.

Acordurile de readmisie

UE negociază și încheie acorduri de readmisie cu țări terțe, stabilind regulile de returnare pe teritoriul țărilor respective a persoanelor aflate în situații de ședere ilegală.

Consiliul acordă Comisiei mandatul de a negocia astfel de acorduri cu țările terțe vizate.


Până în prezent, UE a încheiat 17 acorduri de readmisie.

În cadrul reuniunii lor din iunie 2015, liderii UE au cerut Comisiei să accelereze negocierile privind acordurile de readmisie și să asigure punerea în aplicare a acordurilor existente. De asemenea, ei au cerut să înceapă negocieri cu alte țări terțe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: