miercuri

17 aprilie, 2024

21 februarie, 2018

Consiliul Europei îndemnă România să revizuiască de urgență legislația privind intrarea în Parlament a minorităților naționale, astfel încât să existe o concurență liberă și echitabilă între organizațiile care doresc să participe la alegeri.

„Legea electorală din 2015 prevede alegerea în Parlament, pe bază preferenţială, a unui reprezentant din fiecare minoritate naţională, dar nu creează condiţiile favorabile pentru o concurenţă liberă şi echitabilă.

Mai mult, condiționarea participării la alegerile parlamentare de calitatea de membru al Consiliului Minorităților Naționale (CNM), cuplată cu posibilitatea autorităților de a influența ce organizații vor participa la aceste alegeri, fac ca asociațiile de succes să joace un dublu rol -să reprezinte minoritățile naționale în fața autorităților și invers.


Poziţia de cvasi-monopol a organizaţiilor minorităţilor naţionale care participă la activităţile Consiliului minorităţilor naţionale privind finanţările afectează negativ dezvoltarea pluralismului în interiorul fiecărei comunităţi a minorităţilor naţionale”, menționează raportul prezentat miercuri de Comitetul consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, organism al Consiliului Europei.

De aceea, Consiliul recomandă României, în această chestiune:

  • să revizuiască de urgenţă cadrul legal şi administrativ privind alegerile, în vederea instaurării unei concurenţe libere şi echitabile între diferitele organizaţii reprezentative ale minorităţilor naţionale în cadrul procesului electoral
  • să revizuiască procedeul de desemnare a membrilor minorităţilor naţionale în cadrul Consiliului minorităţilor naţionale, în scopul de a-l face mai incluziv şi cu adevărat reprezentativ pentru diversitatea din cadrul minorităţilor naţionale.

CMN este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, ce se află în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi are drept scop asigurarea relaţiilor cu organizaţiile legal constituite ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.

Minorităţile naţionale reprezentate în CNM beneficiază de măsurile de promovare şi protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând acestor comunități (20) – albanezi, armeni, bulgari, croaţi, cehi, evrei, germani, greci, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, ruşi lipoveni, romi, ruteni, sârbi, slovaci, tătari, turci şi ucraineni.


Consiliul este format din câte trei reprezentanţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care sunt reprezentate în Parlamentul României.

Trebuie menționat că acest control asupra organizațiilor minorităților naționale despre care vorbește raportul Consiliului Europei a transformat grupul parlamentar al minorităților (care există numai în Camera Deputaților, nu și la Senat) într-un fel de anexă a puterii. Ei au asigurat mereu majoritatea necesară atunci când guvernanții au avut probleme.

România are o strategie pentru integrarea romilor, dar pentru nicio măsură propusă nu se prevede sursa de finanțare

”Romii continuă să fie discriminaţi în ceea ce priveşte accesul la locuinţe, găsirea unui loc de muncă, sănătate şi învăţământ. În pofida eforturilor autorităţilor de a eradica segregarea romilor în şcoli, încă sunt raportate astfel de cazur”, notează raportul.

Documentul, care evaluează progresele înregistrate începând din 2011, amintește că 22% dintre copiii romi nu urmează cursuri şcolare, iar în şapte din zece cazuri de abandon şcolar este vorba despre romi.

Există o strategie pentru includerea romilor, adoptată în 2015, spune Raportul, care fixează ținte concrete – pe indicatori din domeniul educației, ocupării, sănătății și locuri -, precum și măsuri specifice. Însă, atrag atenția autorii evaluării, nu sunt identificate surse pentru finanțarea acestor măsuri și nici nu sunt prevăzute mecanismele prin care strategia ar putea fi implementată al nivel local.

„România trebuie să-şi accelereze eforturile pentru a combate discriminarea, în special la adresa romilor, şi pentru a îmbunătăţi protecţia tuturor minorităţilor naţionale într-o serie de domenii”, este concluzia Raportului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: