marți

26 martie, 2024

26 iunie, 2015

renzi
Matteo Renzi (centru) cel mai nemulțumit lider european de la Bruxelles

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat în una dintre cele mai neplăcute acțiuni comune, anunțăm BBC, acceptând parțial să răspundă provocării generale de afluxul către Europa al migranților africani.

Au fost discuții prelungite mult după miezul nopții pe această temă în prima zi a reuniunii Consiliului European de la Bruxells, la finalul cărora Europa a adoptat decizii ”modeste”, crede premierul italian Matteo Renzi.

Potrivit relatărilor Guardian, a fost o ședință ”cu scântei”, în care s-au rostit vorbe grele, cea mai aprigă dispută consumându-se între premierul Italiei și președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.


Rezultatul discuțiilor: Relocarea se va face pe bază de voluntariat, ideea cotelor obligatorii fiind respinsă. Ungaria și Bulgaria au anunțat că nu participă la efortul comun. Cu un statut oarecum privilegiat din cauză că nu este membră a Spațiului Schengen, Maria Britanie a ales să nu se alăture efortului european.

Tema migranților a acaparat agenda reuniunii

Consiliul European ar fi trebuit să mai discute în prima zi alte două teme de actualitate: criza datoriilor cu care se confruntă Grecia și referendumul din Marea Britanie cu privire la viitorul relației Regatului cu UE. Tema migratiei a fost însă dezbătută de liderii UE până la 3 dimineața, vineri, uneori cu accente nepotrivite acestui înalt for decizional.

Reprezentanții Italiei și Lituaniei, afirmă Guardian, și-au adresat cuvinte dure iar doi dintre liderii UE, Donald Tusk, președintele de ședință al Consiliului, și Jean-Claude Junker, șeful Comisiei Europene, s-au certat aproape 4 ore pe textul care trebuia remis presei la finalul reuniunii.

Președintele lituanian Dalia Grybauskaite i-a spus premierului italian Matteo Renzi că nu este interesată să coopereze la găsirea unei soluții pe tema migranților, moment în care premierul Renzi a reacționat nervos: ”Dacă asta este părerea despre Europa, atunci s-o păstrați sănătoși!”


La fel de viu a fost dialogul purtat de Donald Tusk și Jean-Claude Junker, ultimul reclamând: ”Protestez față de metoda de dezbateri. Să fim serioși, e jalnic!” Reacția lui Donald Tusk a fost: ”Nu dau doi bani…”

Cancelarul Angela Merkel, care a acceptat să crească numărul azilanților pe care îl va primi Germania, a admis în fața participanților: ”criza migranților este cea mai mare provocare din activitatea mea de cancelar”.

Marea Britanie s-a prelevat de statutul de țară nemembră a zonei de liberă circulație europeană și nu a participat activ la discuții după momentul în care a anunțat că nu intenționează să se alăture schemei de distribuție a migranților.

Dialogul tensionat are toate șansele să fie repetat și luna viitoare, când miniștrii de Interne ai statelor UE sunt chemați să stabilească exact schema de împărțire a unui număr de 60.000 de azilanți.

”Nu există consens pentru adoptarea unor cote obligatorii de azilanți”, a anunțat Donald Tusk după ce mai multe state, printre care se numără, potrivit Guardian, Ungaria și Bulgaria, au transmis direct Bruxelles-ului că sunt mai degrabă interesate să țină migranții la distanță.

Consiliul European a definit drept ”temporară și excepțională” schema de relocare a 40.000 de azilanți deja găzduiți de Italia.

Italia consideră că măsura este inacceptabilă și insuficientă, mai ales în condițiile în care statisticile și previziunile sunt alarmante:

  • Ultimele date ale Frontex, agenția care veghează granițele UE, indică faptul că numărul migranților a crescut în primul trimestru din 2015 de 2,5 ori față de primul trimestru din 2014 (153.000 față de 61.500)
  • Numărul refugiaților care tranzitează Balcanii a crescut de 9 ori anul acesta față de anul trecut
  • Numărul ambarcațiunilor care au traversat mediterana a crescut cu 29% în mai, față de aprilie
  • Potrivit Eurostat, numărul azilanților sosiți în Europa pentru prima oară s-a dublat în primul trimestru 2015 față de perioada similară din 2014.

În fața acestor cifre, Consiliul European a decis ca ”toate mijloacele să fie mobilizate pentru a asigura un proces echitabil de repatriere”- o afirmație relativ riscantă ținând cont că refugiații din Siria și din Eritreea cu greu ar putea fi repatriați fără să li se pună viața în pericol.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: