sâmbătă

16 martie, 2024

25 martie, 2018

Cel puțin 10 state membre vor anunța luni expulzarea diplomaților ruși, conform unor declarații pe surse acordate la finalul Consiliul European. În cadrul summitului, liderii țărilor UE au confirmat evaluarea Marii Britanii, potrivit căreia atacul de la Salisbury a fost comandat de Moscova, dar au convenit asupra unor măsuri luate în comun, în funcție de răspunsul autorităților ruse.

În comunicatul de la finalul reuniunii, se precizează că UE condamnă folosirea armelor chimice trebuie condamnată sistematic și cconstituie o amenințare la securitatea tuturor statelor membre.


Potrivit Financial Times, printre statele care-și vor retrage adiplomații din Rusia se numără Polonia, Franța și statele baltice.

Angea Merkel și Emmanuel Macron, citați de EuObserver, au anunțat că vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar unele dintre măsuri vor fi anunțate luni.

Întrebat dacă România va expulza diplomații ruși, Klaus Iohannis a răspuns că nu există încă o astfel de decizie: „Discuția despre expulzarea diplomaților nu este una care se decide în Consiliul European. Aceasta este o chestiune de securitate națională în fiecare dintre țările membre și unii dintre colegi au avut opinii asupra acestei chestiunii și, ca urmare, mulți dintre noi vom merge acasă și vom continua această discuție, în formatul constituțional adecvat, pentru a lua mai apoi o decizie. Imediat ce vom avea o decizie, ea va fi făcută publică”, a spus președintele pe acest subiect.

Relația comercială cu SUA

Celălalt subiect care a umbrit Brexitul, care inițial trebuia să fie cel mai important pe ordinea de zi a summitului, a fost cel al tarifelor suplimentare impuse de SUA pentru importurile de oțel (cu 25%) și aluminiu (cu 10%).


Uniunea se numără printre statele care se bucură până la 1 mai de o scutire de la plata noilor tarife, însă liderii UE cer o exceptare permanentă și exclud orice negocieri în acest termen stabilit de Donald Trump.

Acceptarea unor astfel de discuții cu SUA ar însemna să se intre o spirală în care „noi toți vom pierde”, a avertizat vineri Angela Merkel, iar președintele francez a declarat că UE nu trebuie să negocize cu pistolul la tâmplă și că Uniunea trebuie să se arate dispusă să discute doar dacă SUA respectă regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Brexit: s-au aprobat termenii perioadei de tranziție

Cele 27 de state membre au au aprobat vineri oficial termenii perioadei de tranziție după Brexit, potrivit cărora relația dintre Marea Britanie și UE va fi aproape neschimbată până la sfârșitul anului 2020, cel puțin. În acest interval, Londra trebuie să respecte toate regulile UE.

În practică, a spus Donald Tusk, aceasta înseamnă amânarea cu 21 luni a tuturor consecințelor negative ale Brexitului.

De asemenea, liderii UE 27 au aprobat liniile directoare ce trebuie urmate de echipa de negociere pe subiectul viitoarei relații cu Marea Britanie.

Discuțiile nu au fost detaliate, probabil deliberat, scrie BBC, pentru a se transmite păstrarea unității blocului comunitar pe această chestiune.

Declarație împotriva acțiunilor Turciei în Marea Egee

Șefii de stat și de guverne din UE au convenit să-i ceară urgent Ankarei să respectul dreptul suveran al Ciprului și Greciei de a explora și exploata resursele sale naturale.

Decizia vine după ce nave militare turcești au blocat anul acesta operaţiuni de foraj şi exploatare a gazelor naturale din Marea Mediterană şi Marea Egee asupra Ciprului şi a Greciei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: