vineri

19 aprilie, 2024

18 mai, 2017

Impactul politicilor aplicate până în prezent de Consiliul Concurenţei, în 20 de ani de activitate, la nivelul a zece industrii cheie, depăşeşte un miliard de euro, conform unui studiu elaborat de ASE, prezentat joi la o conferinţa aniversară.

A participat şi Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de Concurenţă.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenței a generat economii de 1,06 miliarde de euro pentru cetățenii români, calculate pe baza metodologiei Comisiei Europene”, potrivit studiului citat de un comunicat al Consiliului Concurenței.


Cele 10 industrii-cheie din economia națională sunt: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și
profesii liberale.

Mai mult de jumătate din impactul acțiunilor Consiliului Concurenței, respectiv 575 de milioane de euro, s-a înregistrat în sectorul telecomunicaţiilor, „domeniu în care intervenţiile Consiliului Concurenţei, prin investigaţiile derulate, sau prin propunerile de ajustare a legislaţiei specifice, ca şi buna cooperare cu autoritatea de reglementare a pieţei (ANCOM) au asigurat o piaţă concurenţială de telecomunicaţii fixe şi mobile comparativ cu alte state europene, servicii de calitate la preţuri rezonabile pentru consumatori, respectiv un grad mare de penetrare în rândul populaţiei”, spune comunicatul citat.

În sectorul comercializării carburanţilor, instrumentarea a două cazuri de cartel, finalizate cu sancţiuni, precum şi monitorizarea permanentă a pieţei au dus la elaborarea unui set de măsuri şi sancţiuni pentru stimularea concurenţei în domeniu, care au generat economii de 145 de milioane de euro.


În domeniul energiei electrice, economiile au fost de 131 milioane de euro, în sectorul profesiilor liberale – 77,5 milioane de euro, în retail – 62,4 milioane de euro, în sectorul bancar – 57,2 milioane de euro, iar în industria farmaceutică – 18,6 milioane de euro.

Au fost luate în considerare avute numai cazurile relevante din punct de vedere al impactului generat, „fiind „exceptate alte intervenţii ale autorităţii de concurenţă, cum ar fi amenzile pentru nenotificarea operaţiunilor de concentrare economică”.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a declanşat 345 de investigaţii, din care 51,8% reprezintă autosesizări.

Din totalul de 345 de investigaţii, 69,2 % au avut ca obiect practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, iar 15,36% au vizat concentrări economice (tranzacții) care nu au fost notificate autorității de concurență.

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane euro, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, 294,16 milioane euro.

Peste 90 % din sancțiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri între companii și abuz de poziție dominantă, și doar 1% pentru omisunea notificării unei tranzacții.
Bugetul autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare, a fost de circa 158,7 milioane de euro.

Descărcați mai multe date despre activitatea Conciliului Concuernței de AICI – link

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: