duminică

21 aprilie, 2024

29 iunie, 2016

brexitEste nevoie de reformarea UE, au spus și Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, la finalul celei de-a doua zile a Consiliului European, prima a Consiliului în formula cu 27 de state membre.

Reformarea Uniunii nu presupune însă noi măsuri, ci doar accelerarea celor deja luate și aflate în curs de aplicare, au repetat cei doi.

La finalul reuniunii, liderii UE 27 au semnat o declarație comună, în șapte puncte:


1.Noi, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre, precum și președinții Consiliul European și Comisiei Europene, regretăm profund rezultatul Referendumului din Marea Britanie, însă respectăm voința exprimată de majoritatea poporului britanic.

Până când Marea Britanie părăsește UE, legislația UE continuă să se aplice și în Marea Britanie, atât în privința drepturilor, cât și a obligațiilor.

2.Retragerea Marii Britanii din UE este necesar să se desfășoare într-o manieră ordonată.

Articolul 50 din TUE oferă baza legală pentru acest proces. Este la latitudinea guvernului britanic să notifice Consiliul European cu privire la intenția Marii Britanii de a se retrage din Uniune. Acest lucru ar trebui să fie făcut cât mai repede posibil. Nu vor exista negocieri de nici un fel înainte ca această notificare să fi avut loc.


3.După ce notificarea va fi primită, Consiliul European va adopta liniile directoare cu privire la negocierilor pentru acordul cu Marea Britanie. În acest proces, Comisia Europeană și Parlamentul European își vor îndeplini rolul conferit de Tratate.

4.În viitor, sperăm să avem în Marea Britanie un partener apropiat al UE și așteptăm ca Marea Britanie să-și declare intențiile în acest sens. Orice acord, care va fi încheiat cu Marea Britanie ca țară terță, va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații. Accesul la Piața Unică necesită acceptarea tuturor celor patru libertăți (libertatea de circulație a produselor, bunurilor, serviciilor și a persoanelor – n. red.).

5.Rezultatul referendumului din Marea Britanie creează o nouă situație pentru Uniunea Europeană. Suntem hotărâți să rămânem uniți și să lucrăm în cadrul UE pentru a face față provocărilor din secolul 21 și să găsim soluții în interesul națiunilor și popoarelor noastre. Suntem pregătiți să abordăm orice dificultate care ar putea apărea din situația actuală.

6.Uniunea Europeană este o realizare istorică a păcii, prosperității și securitate pe continentul european și rămâne cadrul nostru comun. În același timp, mulți oameni își exprimă nemulțumirea față de starea actuală a lucrurilor, fie că e la nivel european sau național.

Europenii așteaptă ca noi să facem mai bine atunci când este vorba de asigurarea securității, de locuri de muncă și de creștere economică, precum și de speranța într-un viitor mai bun. Este nevoie să răspundem într-un fel care să ne unească și, nu în ultimul rând, în interesul tinerilor.

7.Acesta este motivul pentru care începem azi o reflecție politică pentru a da un impuls pentru noi reforme, în conformitate cu agenda noastră strategică, precum și pentru dezvoltarea UE 27.

Acest lucru presupune leadership din partea șefilor de stat și de guvern. Vom reveni la această problemă în cadrul unei reuniuni informale ca va avea loc în septembrie, la Bratislava.

Opinii divergente în interiorul UE

Ziua a doua a Consiliului European a fost numită summit informal, pentru că s-a desfășurat în lipsa Marii Britanii, care oficial mai face parte din UE, dar, în mod normal, nu mai are ce căuta la reuniunile privind viitorul Europei.

“Nu despre el este vorba azi”, a declarat miercuri dimineașa, la sosire, Dalia Grybauskaitė, președinta Lituaniei, răspunzând unei întrebări despre David Cameron. “Azi, este vorba despre noi.”

Cei 27 de lideri, plus Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, au discutat în prima parte abordarea comună a negocierilor cu Marea britanie.

Au existat opinii diferite în privința instituțiilor implicate în negocieri, esticii dorind ca Jean-Claude Juncker să nu fie implicat, iar rolul principal să revină Consiliului.

Cele mai mari diferențe s-au exprimat în privința integrării – o tabără de state, în frunte cu Germania, Franța și Italia, doresc o mai mare și accelerată integrare, în timp ce state din Europa centrală și de Est consideră că trebuie înaintat prudent. În plus, cele din urmă consideră că, după episodul Brexit, este nevoie de mai mare autoritate acordată la nivel național.

În final, s-a convenit mesajul de unitate, urmând ca la Bratislava, Slovacia (loc ce nu a fost ales întâmplător, ci pentru a sugera o schimbare de optică), să se discute, tot în lipsa Marii Britanii, o viziune mai detaliată a viitoarei Europe.

“Nu trebuie să folosim frica pentru a convinge că e nevoie de mai multă Europă”, a declarat un oficial francez. “Asta nu a funcționat în Marea Britanie. Ar trebui să spunem ce a făcut corect Europa  și cum poate fi ea pozitivă pentru oameni”, a mai spus oficialul respectiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: