miercuri

27 martie, 2024

1 septembrie, 2011

Sorina Petronela Ţone, consiliera de la Ministerul Transporturilor prinsă de aparatele radar conducând cu 156 de kilometri la oră, va rămâne şi fără serviciu, nu numai fără permis. Anca Boagiu i-a cerut, ieri, lui Eugen Pistru, secretarul de stat la cabinetul căruia era angajată Ţone, să sa o destituie pe aceasta din funcţie.

Gestul ministrului Transporturilor este surprinzător având în vedere că în România demisia de onoare nu este exersată, iar destituirile pentru comiterea unor fapte incompatibile cu o poziţie publică sunt atât de rare încât memoria colectivă nu le mai reţine. Ceea ce părea a fi un act de normalitate politică venit din partea unui ministru care în ultima vreme a avut realizări profesionale notabile (n.r. – rezilierea sau renegocierea unor contracte dezavantajoase pentru statul român, demiteri în CNADNR etc), tinde să capete o altă explicaţie. Înăbuşirea din faşă a unui potenţial scandal de presă în care să fie târât ministerul.

În 2004, Sorina Petronela Ţone a fost reţinută ca suspectă pentru luare de mită. La acea vreme lucra ca referent la Serviciul Operatorilor de Transport Rutier, Biroul Baza de Date din cadrul Autorităţii Rutiere Române (A.R.R.), instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Ţone a fost acuzată că ar fi primit mită 3.700 de dolari de la patronul unei firme de transport internaţional pentru a-i elibera acestuia un carnet cu foi de parcurs. Pentru că i s-a întârziat eliberarea documentelor, bărbatul a apelat la Sorina Petronela Ţone, care i-a dat de înţeles că „problema” poate fi rezolvată în schimbul sumei de 3000 euro. Ţone a soluţionat situaţia împreună cu o colegă de serviciu, Ecaterina Manuela Dragomir – potivit unui comunicat de presa emis la acea dată de Parchetul General.


Cele două au trimis-o la întâlnirea cu afaceristul pe mama celei din urma, Maria Dragomir, director la o agenţie imobiliară. La rândul ei, Maria Dragomir a trimis o altă persoană, care a fost prinsă în flagrant de poliţişti când primea 3.700 de dolari de la afaceristul-denunţător. Sorina Petronela Ţone, Ecaterina Manuela Dragomir şi Maria Dragomir au fost reţinute în data de 20 ianuarie 2004 de procurorii de la Secţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acest episod nu a împiedicat evoluţia carierei Sorinei Petronela Ţone. Aceasta a devenit consilierul personal al secretarului de stat Eusebiu Pistru, dar şi examinator al unui Centru de formare profesională în transporturi. Potrivit declaraţiei sale de avere, Ţone deţine un apartament în Giurgiu şi unul în Bucureşti, două maşini, trei conturi bancare constituite în 2010, în care deţine 8.000 de euro şi 20.000 de lei. Anul trecut a avut venituri din salariu de 34.209 lei şi 55.000 de lei pentru un contract de colaborare cu un centru de pregătire profesională. Sorina Ţone nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Eusebiu Pistru: Boagiu nu ştie, dar ştia Berceanu

Întrebat dacă ştia despre faptul că Sorina Petronela Ţone a fost arestată pentru luare de mită, scretarul de stag Eusebiu Pistru a declarat iniţial că nu, şi a încercat să minimizeze poziţia ocupată de Ţone în schema lui de personal:

„Ea este o simplă secretară. Este o secretară de la A.R.R., pe care eu am gasit-o la cabinet când am venit. Nu este consiliera mea şi oricum nu mai lucrează aici. Da, am destituit-o!” – ne-a declarat Pistru.


Cu toate acestea, pe statele de plate ale Ministerului, Ţone figurează ca şi consilier cabinet secretar de stat, nu ca secretară sau asistentă. În timpul discuţiei Pistru a admis că ştia despre dosarul angajatei sale. „Am aflat după vreun am de zile de acest dosar. I-am cerut cazierul, iar când l-a adus era gol. Am avut o discuţie cu ea şi mi-a spus ca a avut un dosar acum nouă ani (n.r. – şapte ani), care s-a rezolvat. A primit NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale)”. Eusebiu Pistru susţine că ministrul Anca Boagiu nu a ştiut despre acest dosar, însă fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a fost informat despre „acest caz” şi că s-a decis că nu este cazul să se ia măsuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. „Ceea ce părea a fi un act de normalitate politică venit din partea unui ministru care în ultima vreme a avut realizări profesionale notabile (n.r. – rezilierea sau renegocierea unor contracte dezavantajoase pentru statul român, demiteri în CNADNR etc.)” – e prima oara cand aud ca un demnitar roman face asa ceva. Daca se renegociaza contractul cu petrom, chiar as incepe sa sper ca se misca ceva in tara asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. „Ceea ce părea a fi un act de normalitate politică venit din partea unui ministru care în ultima vreme a avut realizări profesionale notabile (n.r. – rezilierea sau renegocierea unor contracte dezavantajoase pentru statul român, demiteri în CNADNR etc.)” – e prima oara cand aud ca un demnitar roman face asa ceva. Daca se renegociaza contractul cu petrom, chiar as incepe sa sper ca se misca ceva in tara asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: