vineri

29 martie, 2024

20 aprilie, 2013

Ioan Rus si Victor Ponta

Social-democrații și-au ales sâmbătă liderii, în congresul PSD, care a consfințit venirea lui Ioan Rus și a lui Marian Vanghelie în conducerea centrală a partidului, dominată în continuare de Victor Ponta și Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta și-a consolidat poziția în fruntea principalului partid de la guvernare, fiind singurul candidat pentru funcția de președinte al PSD. Inițial, un fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu (fost președinte al Senatului) – Andrei Alexandru – și-a anunțat camdidatura la șefia PSD, nemulțumit de acordul de coabitare Ponta-Băsescu. La Congres, însă, singura candidatură validată a fost cea a președintelui în funcție al PSD.

De asemenea, Liviu Deagnea a fost ales președinte executiv al PSD, funcție creată la acest congres. Și Dragnea tot candidat unic a fost pentru funcția de președinte executiv. Funcția de secretar general al PSD, care fusese ocupată de Dragnea, a devenit una tehnică, urmând să fie desemnată de Comitetul Executiv Național, for deliberativ inferior Congresului partidului.

Ioan Rus în ascensiune


Alegerile de sâmbătă l-au readus și pe Ioan Rus în prim-planul conducerii partidului, acesta fiind ales vicepreședinte al PSD, pentru regiunea Nord-Vest, care cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj

Exponent al așa-numitului Grup de la Cluj, o facțiune văzută ca reformatoare în PSD, Ioan Rus a ocupat, pruintre altele, funcțiile de președinte al PSD Cluj, președinte al Consiliului Județean Cluj și ministru de Interne în Guvernul Năstase.

Intrat în dizgrație, în 2008, el se retrage din toate funcțiile de conducere în PSD, rămânând simplu membru, pe fondul unui conflict cu președintele de atunci al partidului, Mircea Geoană.

Până în anul 2012, Rus a rămas într-un con de umbră, dedicându-se, în schimb, afacerilor, unde a avut și succes, în special în domeniul importului de automobile.


În 2012, Rus revine surprinzător pe prima scenă a politicii, fiind adus de Victor Ponta direct în funcția de ministru de Interne, în luna mai, odată cu formarea Guvernului USL. La șefia Internelor, Rus s-a opus unor controversate proceduri de recalculare a listelor de alegători la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, proceduri care fac obiectul unor dosare penale. Intrat astfel în dizgrația aliaților celuilalt mare partid de guvernare, PNL, dar și sub criticile unora dintre colegii de partid, Rus a demisionat de la Interne, retrăgându-se la Cluj.

În ultima perioadă, Ioan Rus s-a exprimat pentru o mai accentuată colaborare între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, cerând ca și liderul PNL, Crin Antonescu, în calitate de președinte al Senatului, să colaboreze cu șeful statului.

La alegeri, și primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a revenit în conducerea centrală a PSD, fiind ales vicepreședinte național. Vanghelie a intrat în partid în anul 1995 (pe atunci PDSR), fiind ales primar al sectorului 5 din 2000 până acum. Astfel Vanghelie a fost propulsat președinte al PSD București, din 2007, și vicepreședinte național al partidului, din 2010. Contestar vehement al lui Victor Ponta, în 2011, Vanghelie este dat jos de președintele PSD din fruntea organizației de București. Printr-un vot al Comitetului Executiv Național, impus atunci de Ponta, conducerea organizației de București a fost atribuită unui birou de coordonare, din care făcea parte și Vanghelie, însă puterea sa de decizie a fost diluată masiv atunci.

În timpul guvernării PDL, primarul sectorului 5 s-a remrcat și prin declarații binevoitoare la adresa ministrului de atunci al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care nu ezita să aloce sume consistente sectorului lui Vanghelie, pentru diverse obiective edilitare.

În aprilie 2013, Vanghelie a fost ales președinte al PSD sector 5.

Vicepreședinții PSD, aleși sâmbătă:

PSD are 21 de vicepreşedinţi, din care opt aleşi la nivelul regiunilor de dezvoltare, opt la nivel naţional şi cinci din cadrul Organizaţiei de femei a PSD, potrivit modificărilor aduse la statutul partidului:

  • Vicepreşedinţi la nivel naţional: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu.
  • Vicepreşedinţi pe regiuni de dezvoltare au fost aleşi: regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) – Gheorghe Nichita, regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea) – Marian Oprişan, regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) – Mircea Cosma, regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – Paul Stănescu, regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timişoara) – Ion Mocioalcă, regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) – Ioan Rus, regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) – Mircea Duşa, regiunea Bucureşti-Ilfov – Robert Negoiţă.
  • Pentru cele cinci funcții de vicepreşedinte aparţinând Organizaţiei de Femei a PSD au fost alese: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu.

PSD a pornit procedura de fuziune cu UNPR

Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, o rezoluție privind fuziunea cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, partid înființat de Gabriel Oprea prin desprinderea de social-democrați în anul 2009.

Comitetul Executiv Naţional al PSD urmează să elaboreze şi să încheie protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR şi să iniţieze procedurile privind fuziunea celor două partide.

„PSD şi UNPR sunt deja parteneri în Alianţa de centru-stânga, există o opţiune comună a celor două partide pentru valorile social-democraţiei – libertatea şi dreptatea socială, egalitate de şanse şi solidaritate, precum şi credinţa în progres şi bunăstare, există multiple elemente de convergenţă în programele politice, economice şi sociale şi există un deplin consens asupra unor obiective de interes naţional, de asemenea, există relaţii de colaborare, cooperare şi sprijin reciproc în cadrul Parlamentului României, la nivelul Guvernului, precum şi în cadrul administraţiei locale”, se arată în rezoluția adoptată de PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: