joi

18 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2018

Cele trei nave ucrainene sechestrate se află sub pază rusească în portul Kerch

Conflictul dintre Kiev și Moscova riscă să escaladeze serios după ce armata rusă a sechestrat trei nave ucrainene duminică seara.

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat luni decretul privind instituirea stării excepţionale pe o perioadă de 60 de zile. Documentul conține 12 prevederi, printre care mobilizarea forțelor armate de rezervă, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții de stat importante, măsuri pentru apărare cibernetică și asigurarea ordinii publice.

Legea marțială este necesară „pentru a întări capacitățile de apărare ale Ucrainei pe fondul agresiunii crescânde din partea Federației Ruse”, a explicat luni președintele Poroșenko. Legea trebuie aprobată de parlamentul ucrainean.


Pe de altă parte, platforma turcă de analiză militară Diplomatik Strateji a publicat o filmare în care apare un convoi militar care transportă spre estul Ucrainei sisteme de rachete. Din câte se observă în filmare, cel mai probabil sunt rachete S-300, spune Diplomatik Strateji, care se îndreaptă spre portul Mariupol, situat în regiunea Donețk.

Consiliul de Securitate al ONU discută, într-o ședință de urgență solicitată de ambele părți, noile tensiuni apărute între Rusia și Ucraina, iar Bruxelles-ul și NATO și-au declarat îngrijorarea legat de această nouă agresiune ordonată de Moscova.

Anterior, administrația Trump a cerut Rusiei să renunțe de la încercarea de a sufoca economia Ucrainei prin împiedicarea transportului maritim internațional prin strâmtoarea Kerci.

Forțele rusești au deschis focul, duminică seara, asupra unui grup de trei nave militare ucrainene aflate în Marea Neagră, în timp ce încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, la destinația finală, portul Mariupol.


Rusia a confirmat arestarea celor trei nave, dar susține că a recurs la această măsură întrucât ele intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

Au fost răniți şase ucraineni, dintre care doi grav, potrivit Kievului.

 

Ucraina acuză Rusia că încearcă să-i provoace pierderi prin împiedicarea accesului la două porturi importante

Tensiunile dintre cele două părți au crescut din nou, după anexarea Crimeei, din cauza accesului la Marea Neagră și la Marea Azov. În ultimele luni, Rusia a început să inspecteze toate navele care navighează spre sau dinspre porturile ucrainene, scrie BBC, după ce Ucraina a reținut în martie un vas de pescuit din Crimeea.

Moscova susține că aceste controale sunt necesare din motive de securitate, sugerând o potențială amenințare pe care ar reprezenta-o pentru podul din Kerch radicalii ucraineni.

De cealaltă parte, Kievul acuză Rusia că încearcă să ocupe Marea Azov și să deterioreze economia Ucrainei împiedicând accesul la două porturi importante – Berdyansk și Mariupol. Produsele din fier și oțel din Mariupol au reprezintă 25% din veniturile de export ale Ucrainei, conform unei declarații oferite de președintele Poroșenko publicației Washington Post, în septembrie.

Reuniune extraordinară a Comisiei NATO – Ucraina

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a convocat o „reuniune extraordinară” cu Ucraina, luni după-amiază, la Bruxelles.

„La cererea preşedintelui Poroşenko, secretarul general a acceptat să convoace o reuniune extraordinară a Comisiei NATO – Ucraina la nivel de ambasadori, în această după-amiază, la Bruxelles, pentru a examina situaţia actuală”, a anunţat NATO într-un comunicat.

Moscova: Kievul, în coordonare cu SUA și UE, încearcă să provoace un conflict cu Rusia 

Rusia ”va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranităţii şi securităţii sale”, avertizează Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat.

‘Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite şi UE (…) încearcă să provoace un conflict cu Rusia”, susţine MAE rus, avertizând că vor exista ”consecinţe grave”.

În acelaşi comunicat, MAE rus susţine că Moscova a avertizat în repetate rânduri Kievul şi pe ”patronii săi occidentali” despre pericolul generării unei isterii artificiale în jurul Mării Azov şi strâmtorii Kerci.

Referitor la incidentul de duminică, diplomaţia rusă afirmă că a fost vorba de o ”provocare” de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune şi a unor pretexte pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Ucraina: Vom căuta rezolvarea pe cale diplomatică

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat luni că Ucraina va căuta o rezolvare diplomatică a situaţiei, dar îşi rezervă dreptul la autoapărare, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian.

”Doresc să menţionez o teză foarte importantă: în conformitate cu Carta ONU, Ucraina va căuta modalităţi de soluţionare paşnică a litigiului, aşa cum prevede articolul 33 din Carta ONU, dar cu siguranţă ea îşi rezervă posibilitatea de a aplica dreptul la autoapărare, aşa cum acesta este definit în articolul 51 din Carta ONU”, a afirmat minsitrul Klimkin, într-o conferinţă de presă la Kiev.

UE: Rusia trebuie să elibereze navele și să se abțină de la alte provocări

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat luni folosirea forței de către Rusia și a repetat că UE va continua să susțină Ucraina.

„AUtoritățile ruse trebuie să elibereze marinarii și navele ucrainene și să se abțină de la alte provocări,” a mai spus Donald Tusk, într-un tweet, după o discuție telefonică avută cu președintele Petro Poroșenko.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ofiterii ucraineni recunosc faptul ca vaselr transportau armament si au provocat trecerea prin stramtoare ignorand avertismentele rusesti.
    Inclin sa cred ca asa este – regimuri de tip Porosenco sau cele comuniste din vechiul lagar socialist, cu asta se ocupau: provocarea de conflicte care sa le justifice conducerea autoritara, pe motive nationaliste. Ceea ce se perpetueaza si de catre coalitia ticaloasa care conduce actualmente Romania-conflicte nejustificate cu UE si alte organisme internationale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ofiterii ucraineni recunosc faptul ca vaselr transportau armament si au provocat trecerea prin stramtoare ignorand avertismentele rusesti.
    Inclin sa cred ca asa este – regimuri de tip Porosenco sau cele comuniste din vechiul lagar socialist, cu asta se ocupau: provocarea de conflicte care sa le justifice conducerea autoritara, pe motive nationaliste. Ceea ce se perpetueaza si de catre coalitia ticaloasa care conduce actualmente Romania-conflicte nejustificate cu UE si alte organisme internationale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: