luni

22 aprilie, 2024

3 aprilie, 2016

azerbaijanConflictul din regiunea azeră Nagorno-Karabakh, controlată de etnici armeni, a reizbucnit la finele acestei săptămâni, transmite Reuters.

Cu toate că se află în Azerbaijan, regiunea Nagorno-Karabakh a fost în mare parte autonomă, fiind sprijinită militar şi financiar de Armenia, de la finele războiului separatist din 1994. În ultimele decenii, peste 30.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflictele dintre cele două părţi.

Ministrul azer al Apărării a confirmat sâmbătă că forţele armate au „eliberat puncte şi localităţi strategice” din regiune.


„Şase tancuri armene au fost distruse şi peste 100 de militari armeni au fost ucişi sau răniţi”, se arată într-un comunicat oficial, în care se mai precizează că 12 militari azeri şi-au pierdut viaţa în urma atacurilor.

Guvernul armen a infirmat informaţiile cu privire la numărul victimelor. Preşedintele Serzh Sarksyan a spus în cadrul unui consiliu de securitate că numărul morţilor s-ar ridica la 18, iar cel al răniţilor la 35.

Reprezentanţii armatei din Nagorno-Karabakh au precizat că forţele anti-aeriene ale Armeniei au doborât un elicopter azer, informaţie confirmată de autorităţile de la Baku.

Ambele părţi au raportat existenţa unor victime civile, acuzându-se reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului din 1994.


Conflictul a forţat Rusia, un mediator cheie între cele două părţi, să îşi intensifice eforturile diplomatice.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut încetarea ostilităţilor şi să „exercite reţinere astfel încât să fie evitate noi victime umane”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Miniştri ruşi de Externe şi de Apărare au avut discuţii telefonice cu omologii lor din Armenia şi din Azerbaijan.

Turcia: Susținem ”până la capăt” Azerbaijanul

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogat, a asigurat Azerbaijanul că îl susţine „până la capăt” în conflictul cu Armenia.

„Ne rugăm ca fraţii noştri azeri să triumfe în aceste lupte cu cele mai mici pierderi posibile”, a declarat Erdogan, aflat într-o vizită oficială în SUA. „Vom sprijini Azerbaidjanul până la capăt”, a adaugat preşedintele turc.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut celor două părţi „să înceteze imediat atacurile şi să respecte acordul de încetare a focului”.

Azerbaijan a ameninţat în repetate rânduri că va prelua controlul regiunii prin forţă. Atacurile au reaprins temeri cu privire la extinderea conflictului în regiunea străbătută de mai multe conducte de petrol şi gaze naturale.

Conflictul dintre cele două state a început în 1988, după ce regiunea autonomă Nagorno-Karabah, cu populaţie majoritar armeană, a decis să se despartă de Azerbaidjan, pe atunci parte a URSS. În 1991, teritoriul şi-a proclamat independenţa, iar în 1994 a intrat în vigoare un armistiţiu negociat de Rusia şi mediat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: