vineri

29 martie, 2024

20 aprilie, 2018

Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu subiectul mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim, anunță un comunicat emis vineri de către Administrația Prezidențială.

Liviu Dragnea a anunțat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a discutat un Memorandum care vizează mutarea reprezentanței diplomatice a României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. ”Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile”, a afirmat Liviu Dragnea.


România ar fi a treia țară din lume care procedează la această relocare a ambasadei, după SUA și Guatemala.

Vineri dimineață, Președinția a emis un comunicat în care precizează: ”Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”.

Contextul relevant:

Prezent la o recepție organizată cu ocazia Zilei Independenței Israel, premierul Benjamin Netanyahu a transmis, joi, diplomaților străini:

”Sunt fericit să anunţ că cel puţin o jumătate de duzină de ţări vorbesc serios cu noi despre transferarea amabsadelor lor la Ierusalim. Aşa că vă rog, există un principiu simplu, pe care-l ştiţi – primul câştigă. Am decis ca primele zece ambasade care vor veni aici vor primi tratament preferenţial. Vă vom ajuta! Ar trebui s-o faceţi cu toţii”.

Reacția Cotroceniului: relocarea ambasadei ar însemna o încălcare a dreptului internațional relevant


Administrația Prezidențială a transmis, vineri, un comunicat în care afirmă: ”Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.”

Comunicatul, în cele ce urmează (sublinierile aparțin redacției):

”Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.

(Citiți și: ”Ambasadă la Ierusalim: Renunță România la atuul de politică externă al neutralității în Orientul Mijlociu”)

Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie. Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

(Citiți și:Bogdan Aurescu: Mutarea ambasadei României la Ierusalim ne-ar afecta nu doar pe noi, ci și UE ”)

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.”

Anunțul lui Liviu Dragnea privind relocarea ambasadei

Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat joi seara, la Antena 3, că mutarea ambasadei ”poate și cred că va aduce niște beneficii foarte mari pentru Romania”.

România ar fi al treilea stat din lume care face acest lucru, după SUA și Guatemala.

Potrivit unor surse consultate de cursdeguvernare.ro, anunțul făcut de președintele PSD netezește calea une întâlniri oficiale a premierului Viorica Dăncilă cu premierul Benjamin Netanyahu, o vizită în oficială în Israel fiind dorită însă exclusiv de Liviu Dragnea, care caută recunoaștere internațională pentru guvernul său și aliați externi pentru PSD.

”Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile. Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei. Poate părea puțin important, dar are o valoare simbolică uriașă, pentru un stat care are o influență nemaipomenit de mare în lume, în care sunt peste 500.000 de români, are o valoare foarte mare pentru administrația americană. Am auzit tot felul de speculații, unele de inspirație rusească, altele securistoide… Noi însă ne prefacem că avem ambasada la Tel Aviv, dar personalul diplomatic face naveta la Ierusalim, acolo lucrează”, a argumentat Liviu Dragnea la Antena 3.

Lucru demn de menționat: Publicul nu a fost informat în legătură cu Memorandumul invocat de Liviu Dragnea, acesta lipsind din lista transmisă de guvern a actelor normative adoptate sau de care a luat act în ședința din 18 aprilie (vezi facsimil mai jos).

În lista comunicată oficial figurează 5 memorandumuri, niciunul având ca tema situația reprezentanței diplomatice în Israel.

Informația privind mutarea ambasadei a fost furnizată presei pe surse, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a răspuns atunci când a fost întrebat de subiect: ”Nu știu, nu am văzut un asemenea Memorandum”.

În ședința de guvern din 18 aprilie, respectivul memorandum a fost prezentat de către secretarul de stat George Ciamba, semn că ministrul de Externe Teodor Meleșcanu evită subiectul.

(Citiți și: ”Dan Dungaciu / Problema ambasadei din Israel, în 10 puncte: dilemele echidistanței în Orientul mijlociu și dilemele relocării ”)

România ar fi a treia țară din lume care anunță că își va muta reprezentanța diplomatică din Israel în Ierusalium.

Primul care a făcut anunțul că recunoaște Ierusalim drept capitală a statului Israel (implicit că SUA își va muta acolo ambasada) a fost, anul trecut, președintele american Donald Trump.

Singurul stat care a făcut la scurt timp un anunț similar este Guatemala.

Detalii oferite de cotidianul Haaretz: ”premii” pentru primii 10

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Memorandumul care prezintă ideea mutării ambasadei române are loc în urma unei vizite a adjunctei ministrului de Externe Tzipi Hotovely (Likud) săptămâna trecută în capitala română, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu.

Tzipi Hotovely i-a transmis lui Teodor Meleşcanu că ”va exista o oportunitate istorică în urma mutării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim”.

”Este timpul să alegeţi să vă aflaţi de partea bună a istoriei şi să fiţi una dintre ţările pioniere care-şi mută ambasada în capitala noastră Ierusalim”, ar fi transmis diplomatul israelian, porivit Haaretz.

Teodor Meleşcanu i-a răspuns că va analiza chestiunea.

Tzipi Hotovely urmează să viziteze Cehia, care ar urma să fie următorul stat care-şi va anunţa intenţia de a-şi muta ambasada la Ierusalim.

România şi Cehia sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), iar Bruxellesul se opune recunoaşterii unilaterale a Ieruslaimului drept capitală a Israelului şi susţine recunoaşterea oraşului drept capitală a Israelului şi Palestinei în frontierele din 1967.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi la o recepţie a unor diplomaţi străini, cu ocazia Zilei Independenţei Israelului: ”Puteţi face două lucruri pentru a ajuta Israelul să sărbătorească această minunantă Zi a Independenţei. Primul este să vorbiţi împotriva Iranului, iar al doilea să promovaţi pacea mutându-vă ambasadele aici”, le-a spus premierul, potrivit Haaretz.

”Sunt fericit să anunţ că cel puţin o jumătate de duzină de ţări vorbesc serios cu noi despre transferarea amabsadelor lor la Ierusalim. Aşa că vă rog, există un principiu simplu, pe care-l ştiţi – primul câştigă. Am decis ca primele zece ambasade care vor veni aici vor primi tratament preferenţial. Vă vom ajuta! Ar trebui s-o faceţi cu toţii”, a anunţat Netanyahu.

Sensibilitatea subiectului ambasadei din Israel

Situația Ierusalimului este complicată din punct de vedere diplomatic, atât palestinienii cît și israelienii susținând că orașul este capitala statului lor. De facto, Ierusalim este împărțit în două, zona de vest fiind controlată de Israel, zona de est de către palestinieni.

Poziția președintelui SUA a fost una aparent tranșantă, în discursul său Donald Trump afirmând că SUA rămân consecvente soliției ”două state”, precizând că nu dictează cât din Ierusalim trebuie să constituie capitala statului Israel, lăsând astfel deschisă posibilitatea ca Ierusalimul de Est să poată deveni capitala unui viitor stat palestinian.

Departamentul de Stat a încercat prin declarații să prezinte ideea mutării ambasadei drept un concept, insistând asupra faptului că mutarea efectivă nu s-ar putea produce decât după ani de zile.

Anunțul făcut de președintele american a provocat reacții imediate de condamnare, majoritatea liderilor mondiali apreciînd că această decizie a SUA se constituie într-un factor de destabilizare într-o zonă și așa tensionată.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a afirmat: ”Este o decizie regretabilă, pe care Franța nu o aprobă și care intră în contradicție cu legile internaționale și cu toate rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU”.

Decizia a fost criticată și de aliați ai SUA ca Marea Britanie, Arabia Saudită, Egipt și Turcia. Liban și Iordania consideră că afirmațiile lui Donald Drump ”au dat înapoi cu zeci de ani procesul de pace”.

Secretarul general ONU, António Guterres, a spus că SUA nu oferă nicio alternativă la o soluție de tipul ”două state” între Israel și palestinieni și că Ierusalimul este o ”problemă de rang final”, care ar trebui rezolvată prin discuții directe. ”M-am pronunțat constant împotriva oricărei măsuri unilaterale care ar pune în pericol perspectiva de pace pentru israelieni și palestinieni”, a declarat Guterres.

Chiar înainte de declarațiile lui Donald Trump, Papa Francisc a avertizat că lumea trebuie să respecte status quo-ul acestui oraș.  “Nu pot să rămân tăcut în legătură cu cele mai profunde temeri legate de situația creată în ultimele zile”, a spus Papa Francisc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Daca refuzam sa mutam ambasada la Ierusalim se supara pro-americanii ca nu dorim sa facem la fel ca Washingtonul, care este, in mod evident si incontestabil, principalul nostru aliat strategic.
    Daca acceptam sa mutam ambasada la Ierusalim se supara pro-europenii, ca nu facem ca ei, care sunt, le fel de evident si de incontestabil, principalii nostri parteneri economici.
    Si-atunci, noi cu cine votam?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Daca refuzam sa mutam ambasada la Ierusalim se supara pro-americanii ca nu dorim sa facem la fel ca Washingtonul, care este, in mod evident si incontestabil, principalul nostru aliat strategic.
    Daca acceptam sa mutam ambasada la Ierusalim se supara pro-europenii, ca nu facem ca ei, care sunt, le fel de evident si de incontestabil, principalii nostri parteneri economici.
    Si-atunci, noi cu cine votam?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: